Усложнения и изследвания при панкреатит

Усложнения и изследвания при панкреатит
Оказва се, че панкреатит е доста по-разпространено състояние от колкото до сега се смяташе, затова трябва да се повишат възможностите за изследването му.

Панкреатитът представлява възпаление на панкреаса, което може да доведе до редица усложнения. Такива са например дуоденална обструкция, запушване на жлъчните пътища, поява на псевдокисти на панкреса, псевдо аневризма, венозна тромбоза на слезката, асцит, плеврален разлив и рак на панкреаса.

Оказва се, че панкреатит е доста по-разпространено състояние от колкото до сега се смяташе, затова трябва да се повишат възможностите за изследването му. Могат да се приложат следните методи за диагностика:

панкреатит

Образна диагностика

Въпреки наличието на доста модерна техника за образна диагностика, началните етапи на хроничен панкреатит си остават трудни за откриване. Изборът на образна диагностика трябва да се основава на:

  • наличните технологии

  • уменията на извършващият прегледа

  • инвазивният характер на изследването

Тези насоки се основават на най-добрите налични доказателства и практики по отношение на различните диагностични модалности. 

Рентгенова снимка на корема

Обикновените снимки разкриват калцификация на панкреасът само при 30% от пациентите с панкреатит. Най-често тази калцификация се държи на алкохолни злоупотреби.  

Ултрасонография (ехограф)

При него липсва висока чувствителност и специфичност, затова е с ограничено използване при диагностика на панкреатит. Може да се използва при други болки в корема.

Компютърна томография

Тя има чувствителност 75-90% и специфичност 85%, което я прави най-предпочитанията метод за скрийнинг. Благодарение на значителният напредък на тази технология позволява да се наблюдава развитието на панкреатит в големи детайли. С компютърната томография могат да се видят атрофии на жлезата, разширение на главният канал на панкреаса, интрадуктални камъни или кисти, задебеляване на фасция на перипанкреаса, както и венозна тромбоза на слезката. Хипо-гъста маса в главата на панкреаса може да стимулира образуването на карцином, но за щастие тя също се вижда с помощта на томографията.

Повече информация за заболяването можете да получите от здравния портал на Фрамар, като кликнете тук!

Подобни статии

Пневмония (научна версия)

Пневмония (научна версия)

Пневмониите са остро или хронично протичащо възпаление на белите дробове с предимно засягане на алвеолите (алвеоларна пневмония) или интерст...

Менструални разтройства

Менструални разтройства

Отклоненията от нормалния характер на менструацията могат да засегнат всяка една от основните й характеристики — интервал, ритъм, времетраен...

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

В живота на всяко семейство има периоди, когато поради различни причини забременяването е нежелано. В такива случаи планирането на плодовито...

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Нарушения в изхожданията по голяма нужда

Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция,...

Болки в корема

Болки в корема

Коремната болка е най-често срещаната болка при вътрешни заболявания. И това е лесно обяснимо. В тази област са разположени много органи, ко...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

11.05.2012

Обновено
Обновено

09.10.2012

Прочетено
Прочетено

2523

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия