Уеб дизайн срещу уеб програмиране

Уеб дизайн срещу уеб програмиране
Термините уеб дизайнер и уеб програмист в много от случаите се използват като взаимно заменяеми. Факт е обаче, че те не представляват едно и също нещо.

Уеб дизайн срещу уеб програмиране

Уеб дизайн срещу уеб програмиране

Термините уеб дизайнер и уеб програмист в много от случаите се използват като взаимно заменяеми. Факт е обаче, че те не представляват едно и също нещо. Уеб дизайнера отговаря за външният вид на сайта, а уеб програмиста за неговото функциониране. В тази статия ще ви запозная с разликата между двете позиции.

В общи линии, един сайт е съставен от няколко аспекта:

- Външен вид 
- Съдържание
- Функционалност
- Използваемост

В следващите редове ще ги разгледаме по-подробно:

Уеб дизайн (т.е външния вид на сайта, за който отговаря уеб дизайнера)

Тук се включват - подбора на шрифтове, разположението на елементите върху страницата, снимките, както и цветовите комбинации които ще се използват.(т.е всички визуални елементи)

За да е успешен един сайт то преди всички той трябва да изглежда добре - за да се постигне тази цел, графичният дизайнер трябва да е запознат с естеството на проекта както и с изискванията на клиента.

Съдържание

В тази категория влиза целият текст който ще се използва в сайта, с други думи това е информация за продуктите или услугите, отзиви от клиенти, въпросници и въобще всичко необходимо което би могло да накара постетителите да закупят съоветен продукт или да се възползват от дадена услуга.

За да сте сигурни в резултата - най - добре е да намете специалисти в тази област - журналисти, копирайтър както и маркетинг специалист 

Функционалсност

Тук се включват всички интереактивни аспекти на уеб сайта, включително и анимациите.
За създаването на анимации може да се използва Flash или сега нашумяващия HTML5.
Perl , Java и PHP са програмни езици които се използват на сърварно ниво с цел да се създадът сложни динамични уеб страници. Тези страници могат да работят независимо, но в много от случаите се използват бази данни, за да се създадът функциите които се очаква да има един сайт.

Разбира се в момента има много програми които се използват от дизайнерите с цел да се създаде необходимият програмен код без да са необходими задълбочени познания в тази област.

Използваемост

Или как сайта изглежда през очите на посетителя. За да се каже че един сайт е използваем е редно той да дава положителен отговор на няколко фундаментални въпроса :

- Лесна ли е навигацията и води ли тя посетителите до мястото където собственика на сайта иска да  ги заведе ?

- С каква скорост зарежда сайта ?

- Работят ли правилно всички приложения ?

- Изглежда ли сайта еднакво във всички браузъри ?

Нека сега се върнем на основната тема на статията - уеб дизайн срещу уеб програмиране

Това са два отделни процеса, които за съжаление са взаимно свързани. Т.е дизайнера трябва да се съобразява с възможностите за програмиране и в някой случаи обратното.

Рядко се случва един човек да може да направи и двата процеса сам. Поради тази причина в повечето от случаите, разработката на един сайт е работа за най-малко двама или повече човека.

Уеб дизайна включва в себе си външния вид на сайта и чувството което ще придаде, а уеб програмирането - функционалност, тестване и използваемост.

В заключение ще кажа че само най-големите компании могат да си позволят да намета съответен специалист в различните области - графичен дизайн, хора които ще създадът съдържанието , програмисти, и хора които ще тестват сайта преди той да е е пуснат в мрежата .

В останалите случаи уеб програмист и уеб дизайер са хората, които ще са отговорни за създаването на един уеб сайт.

-----------------------------------------------------------------


С тази статия се надявам да съм подобрил представате ви за това каква е разликата между уеб дизайнер и уеб програмист, а както и да съм дал лъч свелина по въпроса за процеса на създаване на един сайт.

 


Подобни статии

Как да си направим сайт с Wordpress?

Как да си направим сайт с Wordpress?

Добрата новина е, че можем да използваме различни CMS платформи, за да сглобим уебсайта си, и да му придадем функционалност. Една такава пла...

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или ...

Къде да учите програмиране и уеб дизайн

Къде да учите програмиране и уеб дизайн

Къде да учите програмиране и уеб дизайн Ако искате да станете специалист по програмиране и уеб дизайн или да завършите бакалавърска степен п...

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Как работят вакуумните слънчеви колектори.

Слънчевите колектори с вакуумни тръби винаги са едни от най-ефективните системи за битова топла вода. Тръбната технология с вакуум предлага ...

Реклама в Интернет

Реклама в Интернет

Маркетингът и Рекламата през 2016-та От около 10 години се интересувам от реклама и маркетинг и освен като образование имах възможност да н...

RollerAv

RollerAv

5 публикации

Публикувано
Публикувано

16.09.2012

Обновено
Обновено

20.09.2012

Прочетено
Прочетено

1678

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия