Ротационни ножове и подложки - незаменими помощници

Ротационни ножове и подложки - незаменими помощници
Ножиците са от съществено значение за всеки шивач, но за рязане по шаблон, за предпочитане е ротационния нож. 

 

За разлика от ножиците, той разрязва по шаблон множество пластове от тъкан, без да повдига купчината от масата. Докато ножицата размества слоевете, когато се плъзга по тях. Освен това, ротационните ножове носят много по-малко напрежение на ръката и китката, което ги прави идеални за страдащите от артрит. А и повечето от тях пасват както за дясната, така и за лявата ръка. Рязането на шев с острието на ротационен нож OLFA често е толкова лесно, колкото едно помахване с ръката.

Използването на ротационен нож изисква специална подложка под плата, за да защитите масата и острието му. Големите подложки са скъпи и това е основният недостатък на ротационното рязане. По-долу ще разберете как да облекчите този разход.

Ротационните ножове OLFA се предлагат в различни размери и форми

  • Диаметърът на острието определя размера на дръжката и варира от 18 mm до 65 mm (приблизително 3/4 инча до 2 1/2 инча). По-малките остриета се използват за правене на тесни разрези по дрехите, като например за деколтета и подмишници. По-големите разрязват по-тежки и дебели тъкани, в повече слоеве, и се движат без усилия по права или умерено извита линия.
  • Алтернативните остриета включват остриета за наръбване или фестониране, които са взаимозаменяеми и далеч по-евтини. Кръговите и точковите остроета осигуряват уникално рязане за специализирана употреба.
    Всички марки предлагат остриета за подмяна, но можете да удължите живота на наличните, като им осигурите професионално подостряне или като ги заточите сами.
  • Бъдете внимателни
    Ротационните ножове са изключително остри. Бъдете бдителни за мястото, където поставяте свободната си ръка, винаги използвайте остри ножове (затъпените изискват по-голяма сила), и ги дръжте прибрани и заключени, когато не ги използвате. И най-важното - съхранявайте ги извън обсега на деца.

Почиствайте ножовете си, за да удължите живота им

Можете да изпратите остриетата за професионално заточване или можете да използвате острилка за ножове от 28 мм, 45 мм и 60 мм.

Подложките защитават масата и острието

Проектирани да защитават работната ви повърхност и живота на острието, на подложките за рязане OLFA обикновено се отпечатва правоъгълна решетка, която показва диагонална линия от 45 градуса за рязане.
Предлагат се в неограничен диапазон от размери и форми. Можете да намерите по-големи размери онлайн или на шевни изложения.
Освен ако не е проектирана да се сгъва или преобръща, съхранявайте подложката си на определена повърхност, закачете я на стена или я оставете в подходящо помещение, където ще бъде предпазена от екстремни температури и огъване. И за да удължите живота й, никога не трябва да я заглаждате. 

Трите основни вида подложки

  • Гъвкавите, млечнобели подложки имат най-меката повърхност от всички - достатъчно мека, за да се забожда по нея, но също така и за да се пререже лесно. Изработени са от солиден полиетилен и са предназначени за използване от двете страни.
  • Сандвич-подложките са най-лесно достъпните днес. Те са по-тънки от гъвкавите и са изработени от твърд, висококачествен PVC материал, покрит с външни слоеве от полиетилен. Твърдата сърцевина спира острието да реже през подложката, но не предпазва външния й слой. Можете да намерите тези подложки в магазините за платове или онлайн.
  • Големите подложки, се произвеждат от твърд 30% до 40% рециклиран полипропилен стирен. Почти непроницаемият им състав ви позволява да режете върху повърхността й, а не през нея, което удължава живота на острието и не позволява ръбовете на тъканта да се изкривяват.

И трите вида подложки са с приблизително еднаква цена.

Предпазване на подложките
Можете да повредите повърхността на подложката си, когато използвате затъпени остриета, които изискват допълнителен натиск за разрязване на тъканта. Затова, превенцията е най-добрият метод за удължаване на живота й. Дръжте остриетата си в добра форма и използвайте само толкова натиск при рязане, колкото е необходим, за да преминете през тъканта, така че да не повредите подложката.

Подобни статии

Подложки за овощните растения

Подложки за овощните растения

Културните сортове ябълки се развиват добре на семенна и вегетативна подложка. Тъй като семенната подложка индуцира много силен растеж на пр...

Злополуки в детска възраст

Злополуки в детска възраст

Характерна за нашия бит злополука е и з г а р я н е т о. То бе често в миналото, но се среща все още в наши дни. Опасните изгаряния, които м...

Мазол

Мазол

Образува се след продължителен натиск върху кожата. Появява се на места, където кожата е над костна подложка и без достатъчна подкожна мазни...

Оток

Оток

Чест симптом при вътрешните заболявания е събирането на течност в между клетъчните пространства и тъканите — т. нар. оток. Този симптом се з...

Почистване на петна от парфюми

Почистване на петна от парфюми

Пресните петна от парфюми се познават по силната им миризма и по разлетите краища. Старите петна са по-твърди от материята, върху която са о...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

01.10.2018

Обновено
Обновено

01.10.2018

Прочетено
Прочетено

931

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия