Заваръчни апарати и стругове. Какво трябва да знаем за тях?

Заваръчни апарати и стругове. Какво трябва да знаем за тях?

В тази статия ще разберем какво представляват заваръчните апарати и струговете, техните особености и видове.


Заваръчни апарати


Заваряването е процес на свързване на два или повече елемента в едно. Осъществява се чрез нагряване, но съществува и студено заваряване.

Методите на заваряване са най-различни и кой е най-подходящият зависи от особености като вида и свойствата на заваряваните метали, изискванията за чистота и гладкост на получения заваръчен шев, изискванията за автоматизиране на производствения процес и др.

Пръчково/дъгово заваряване например е процес, при който се използва електрически ток, за да се образува дъга между пръчката и метала. Този тип заваряване е подходящ да работа с ръждясали и обработвани с боя повърхности.

Друг вид заваряване е заваряване с инертен газ. При него се използва защитен газ по дължината на електрода. След това се нагряват двата метала, които трябва да се съединят. Този метод намира приложение при заваряване на хоризонтални метални плочи.

Съществува и дъгово заваряване с флюсова сърцевина, което намира приложение най-често на строителните площадки. Това заваряване се прави навън, тъй като произвежда значително количество дим и изпарения.

Един от най-популярните методи на заваряване е МИГ/МАГ. Заваръчната дъга при този тип заваряване гори между метален електрод, който се топи и заваряваното изделие в среда от газове като въглероден диоксид, аргон или газова смес. С МИГ/МАГ заваръчен апарат се правят лесни вертикални и таванни заварки.

Друго предимство е чистият заваръчен шев, при който липсват шлаки. Полученият шев е гладък и равномерен. С този тип заваряване може да се прави заварка на ламарини с дебелина над 0.6 мм, както и на детайли с по-малки размери. МИГ/МАГ заваръчният апарат може да заварява тънки ламарини, като шансът за прегаряне е минимален. Той е подходящ за заваряване на различни видове метали. При ниско- и високолегираните стомани се използва въглероден диоксид, докато при заваряване на алуминий и мед се използва аргон.

Предимство е и минималното загряване на заварявания предмет около мястото на направената заварка. С този вид заваръчен апарат се постигат много малко деформации.

Освен МИГ/МАГ заваряването се използва и ВИГ заваряване, което е предназначено за професионалисти. Тук заваръчната дъга гори между волфрамов електрод, който не се топи и заваряваното изделие в среда от аргон или хелий. Заваряването може да се осъществи с или без добавъчен материал, като той може да се подаде по два начина. Първият е ръчно, а вторият – с подходящо телоподаващо при по-ниска скорост на подаване.

При ВИГ заваряването добавъчният материал трябва да бъде със същия химически състав, какъвто е и заваряваният детайл. Разбира се, всяко правило има изключения. Такова изключение се прави при заваряването на някои видове цветни метали. С ВИГ заваръчните апарати може да се заваряват както тънки материали, така и по-масивни детайли. Подходящи са за заваряване на обикновени и легирани стомани, мед и медни сплави, алуминий, никел, сив чугун и т.н. Когато се заварява стомана, се препоръчва заварка с прав ток, докато при заваряване на алуминий се работи с променлив ток.

При заваряването с обмазани електроди (РЕД) заваръчната дъга гори между метален електрод, който се топи и заваряваното изделие. Електродите се състоят от метална пръчка, като най-разпространените диаметри са 2-6 мм, а за хоби употреба са между 2.5 и 3.2 мм. Предимството на този тип заваряване е, че е лесен за прилагане, като най-опростените заваръчни апарати са оборудвани със заваръчен трансформатор и електроди. Като недостатъци може да се считат вероятността от оставяне на примеси в заваръчния детайл, както и невъзможността да се заваряват тънки изделия.


Стругове


Това са машини, които се използват за обработване на детайли от дърво или метал. С тях могат да се струговат, скосяват и пробиват различни елементи, за да се постигне желания размер и форма. Струговете имат 2 оси – надлъжна и напречна, а стругарските ножове се движат по дължина. Обработваните елементи се захващат с патронник, който е прикачен към шпиндела. Машината може да се настрои да работи ръчно или автоматично.

Според положението на детайла, който се обработва, машините биват каруселни и с хоризонтален шпиндел. Каруселните намират приложение за ротационни елементи с големи размери и тегло. Струговете с хоризонтален шпиндел са по-разпространеният вид и се използват за обработване на средно големи елементи.
В зависимост от начина на работа машините биват универсални, копиращи, револверни и CNC. Универсалните са подходящи за изработване на елементи със симетрични форми. При тях стругарският нож се управлява ръчно.
Специфичното при револверните стругове пък е, че държачът на ножа има револверен механизъм с няколко режещи елемента. При предварителна настройка можете да включите и нов инструмент, който обаче трябва да се настрои ръчно.
Предимството на струговете CNC пък е, че се управляват от компютър, като настройката върху детайла се осъществява предварително чрез програма. Най-отличаващото при CNC струговете е втората конструкция, която имат. Тя е проектирана за самопочистване на стружките.

Копиращите стругове се регулират от копирно устройство. Това, с което се отличават пред останалите видове машини е, че успешно дублират формата на шаблони, по който се правят след това детайлите. Използват се, когато трябва да се създадат няколко на брой еднакви елементи.

Машините още се делят на струг за дърво и метал, като първият е по-широко разпространен. Те от своя страна се разделят на хоби, полупрофесионални и професионални. Тези за хоби употреба може да се използват и в по-малки пространства, тъй като имат опция за монтаж върху работен плот. Струговете за хоби и полупрофесионална употреба имат по-малка мощност от професионалните, обикновено е до 500 W. Професионалните модели са с мощност до 1000 W в повечето случаи и не се поставят върху работен плот.
Струговете за метал са по-малко търсени от тези за дърво. Намират приложение при изработката на винтови резби, струговане на колянови валове, за оформяне на повърхности и др.

струг



Откъде да закупя тези продукти?

Ако търсите заваръчни апарати или стругове, onlinemashini.bg е точното място. Това е един от най-големите онлайн магазини за машини в България. Там ще намерите голямо разнообразие от апарати за заваряване и стругове за метал или дърво.

Доставката е сигурна и обикновено в рамките на 3 работни дни. Можете да поръчате до личен адрес или офис на куриер. Всеки продукт включва подробни технически параметри, снимки и видео.
Преди да заплатите продуктите имате опция за проверка и тест. Onlinemashini.bg предлага и възможност за плащане на удобни за Вас месечни вноски, ако не можете да заплатите сумата наведнъж.

Подобни статии

Ремонт на покриви

Ремонт на покриви

Ремонтът на покриви е доста специфична дейност, която задължително трябва да бъде извършена от специалисти, които разбират перфектно от рабо...

Ремонт на покриви и хидроизолация - Адиникс

Ремонт на покриви и хидроизолация - Адиникс

През настоящата 2013 година отново най-наболелия проблем, що се отнася до ремонти, ще бъде именно прословутия ремонт  на покриви и хидроизол...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите - част 1

Фибростъклените тапети - характеристики, начин на полагане, преимущества, себестойностНе искаме да се опитваме да ви заблуждаваме и за това ...

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Домашният ремонт – знаем ли всичко за материалите и алтернативите – част 2

Фреските – фото тапет, превърнат в шедьовърВ първа част от поредицата статии за домашния ремонт изразихме мнение, че качеството и характерис...

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ДОМАШНИЯТ РЕМОНТ – ЧАСТ 3 – БОЯДИСВАНЕТО

ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНЕМ?Може би двете най-важни решения, свързани с боядисването на дома ви, са изборът на клас боя и изборът на цветове и цвето...

25 публикации

Публикувано
Публикувано

17.11.2023

Обновено
Обновено

17.11.2023

Прочетено
Прочетено

476

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия