Полезни храни за здрави очи.

Полезни храни за здрави очи.
Какво трябва да ядем за да имаме добро зрение или поне да се предпазим от развитието на някои заболявание свързани с очите, като дегенарция на макулата, кокоша слепота и др.

 

С напредване на възрастта зрението ни се променя, при това не в добра насока. Но възрастта е само един от факторите, които влияят върху очите ни. От решаващо значение е и колко здравословно живеем. Чрез прием на храни, богати на витамини, минерали вещества и антиоксиданти можем лесно да се предпазим от развиването на очни болести.

Храни с Омега 3 мастни киселини предпазват макулата на очите.

Макулата е централната част на ретината, която ни позволява да виждаме в детайли, да четем или шофираме.
Според различни проучвания правилното хранене може да намали риска от дегенерация на макулата с до 30 процента. Тази изключително малка област в околото трябва да бъде подхранвана добре, защото там се изразходват много хранителни вещества отговорни за нашето зрение. Особено важни са Омега-3 мастните киселини като зеаксантин и лутеин, които предпазват макулата от свободните радикали. Ако тази защита липсва, ретината се променя. В областта на макулата започва да се отлага все повече „шлака" или жълти петна, които се наричат друзи. В резултат на това повърхността става неравна и възпрепятства кръвоснабдяването на хороидеята – съдовата обвивка на очната ябълка. Тогава зрението ни отслабва, а контурите стават размазани или изкривени.

Какво да предвидим в нашето меню.

Броколи, спанак, авокадо, ленено олио и морските риби съдържат много лутеин и зеаксантин, както и омега-3 мастни киселини. Ако макулата вече е болна, свежите храни не са достатъчни. Тогава специалистите офталмолози препоръчват приема на хранителни добавки с високо съдържание на лутеин, зеаксантин и омега-3 мастни киселини.

Кои други хранителни вещества са полезни за очите ни.

За добро зрение се препоръчва консумация на моркови. Морковите са добра защита, тъй като са богати на бета-каротин, които в организма ни се превръща във витамин А. Очите ни се нуждаят от него, за да произвеждат течност, която спомаха за това да виждаме при смрачаване. Други храни богати на бета-катотин са сладките картофи, чушките, доматите и мангото.

Витамин В се използва при всички процеси свързани с нервите, това важи и за очния нерв. Това означава, че при възприемане и обработка на информация чрез зрението ни, се изразходва витамин В. Оптимален източник на витамин Б са семената и ядките.

Витамин Ц и Е влияят антиоксидантно и предпазват очите ни от повреждане на клетките. Топ-източници на тези витамини са цитрусовите плодове, орехите, бадемите и семчестите плодове (малини, ягоди, боровинки).

Не всеки ден човек може да приема тези хранителни вещества, затова експертите-диетолози съветват преди всичко да се концентрираме върху броколите, спанака, костилковите плодове и рибата. 100 грама броколо съдържат 10 милиграма лутеин, толкова колкото един килограм моркови.

Съвет: за много хора е по-лесно да приемат тези храни в течно състояние. Затова смути от спанак и семкови плодове е най-бързият път да си набавите възможно най-много полезни вещества за очите.

Храните, описани в статията, могат да повлияят благорпиятно вашето зрение или поне да го защитят до известна степен от развитието на болесто. Ако вече имате проблеми с очите, тези храни не могат да ви излекуват. Проверявайте редовно своето зрение. Такива прегледи могат да бъдат извършени и в оптики, но е препоръчително да има консултация и със специалист. Всеки понеделник прегледът на очите в Джой Оптикс е напълно безплатен.

Подобни статии

Увредени деца

Увредени деца

Увреденото дете е тежък проблем както за родителите, така и за лекарите. Съществуват различни степени на увреждане с изоставане във физическ...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Спорта след четиридесетте

Спорта след четиридесетте

Да пълнееш значи да старееш Има и такива лоши дни - от сутринта само неприятности! Иска­ли сте да облечете любимата си рокля, но тя не ...

Спорта през годишните времена

Спорта през годишните времена

Пролетта идва след зимата, след лятото настъпва есента... Прекрасен и вечен кръговрат на природата. Всяко годишно време си има своя поезия, ...

Заболявания на устната кухина и зъбите

Заболявания на устната кухина и зъбите

Хейлит При хейлит (възпаление на устните) устните са оточни, често с пукнатини, които са болезнени и при смях и плач могат да прокървят. Хе...

donalddrum

donalddrum

394 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2018

Обновено
Обновено

08.03.2018

Прочетено
Прочетено

10412

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия