Полезна информация за интериорните врати

Полезна информация за интериорните врати

Всички имаме интериорни врати в дома си, но малцина от нас са запознати от какво точно са направени тези врати.

Какво представлява вратата?

Най-често чуваме хората да използват общото название „врата” без да си дават сметка, че тя се състои от повече от един компоненти.

Интериорната врата е конструкция от:

  • крило /отваряема част/
  • каса
  • первази
  • панта
  • брава
  • дръжки
  • насрещник
  • патрон

Материали на изработка и покритие на интериорна врата:

Най-често използваните материали на изработка са HDF, MDF и ПДЧ. С най-добри показатели откъм устойчивост и здравина е HDF, след това е MDF и последното място е за ПДЧ плоскостите.

Основната разлика между трите вида е в плътността на дървесните частици. Покривните материали могат да бъдат най-различни, в зависимост от личните  предпочитания. Клиентът може да избере модели с ламинатно покритие или такива с боя, фурнир, или с PVC фолио.


Посоки на отваряне

Прието е отварянето на интериорните врати да бъде навътре към помещението, като вратите за бани съответно е по-добре да се отварят в обратна посока, за по-лесното излизане навън при възникнали проблеми, поради по-високата влажност на въздуха.

Допълнителни изисквания към вратите

Тъй като използваме тези врати за отделяне на помещенията едно от друго, както и за уединение, освен за естетичен вид, е добре да се обърни внимание и за това дали вратата се отваря и затваря безшумно, както и дали е добре уплътнена.

Какви врати са подходящи за баня?

Тук е важно да уточним дали вратата ще бъде подложена на мокрене или не. При положение, че няма да има пряк допир до вода, можем да сложим интериорна врата от влагоустойчив материал. Ако вратата ще се облива директно е добре да се спрем на PVC или алуминиеви модели.

Кой вариант е по-добър – с фалц или без фалц?

Обикновено безфалцовите врати са с по-ниски цени, тъй като са по-лесни за изработка. За предпочитане е фалцова врата, защото уплътнява по-добре и не оставя фуги.

Нужно ли е да се демонтира старата каса?

Възможно е новата врата да бъде поставена върху съществуващата каса, ако няма някакви допълнителни особености по отвора, но трябва да се има предвид, че вътрешното разстояние ще се стесни. Най-добре е вещо лице да направи оглед и да прецени това на място.

 

Интериорни врати от Врати Златев

Категории

Дом, Интериор

Подобни статии

Как да подготвим апартамента за успешна продажба

Как да подготвим апартамента за успешна продажба

Как да подготвим апартамента за успешна продажбаКато всяко друго нещо в бизнеса и живота, продажбата на имот също си има своите "чалъми", св...

Как да планирам нов бизнес

Как да планирам нов бизнес

Тежката финансова криза, наред с пагубното влияние върху цели сектори от икономиката и утвърдени компании, отвори и много врати за нов бизне...

Изберете правилното осветление за всяка стая

Изберете правилното осветление за всяка стая

  Осветлението е един от ключовите елементи, които превръщат пространството в дом. Правилното осветление ви дава възможност да изпълняват...

Как работи бутонът в електрическата верига?

Как работи бутонът в електрическата верига?

Електрическите вериги трябва да бъдат завършени, за да работят. Електрическият поток трябва да бъде в състояние да потече, без да има прекъс...

Нашите жилища – поглед към бъдещето

Нашите жилища – поглед към бъдещето

Много хора си задават въпроса как ли ще  изглежда бъдещето и в какви жилища ще живеем. Един от тях си мислят че всичко е свързано с размер и...

Ivan Zlatev

Ivan Zlatev

3 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2018

Обновено
Обновено

27.02.2018

Прочетено
Прочетено

1878

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия