Отстранете проблем с кондензатора на електромоторите

Отстранете проблем с кондензатора на електромоторите
Как да отстраните проблем с кондензатора на електромоторите

Проблемите с кондензаторите на електромоторите могат да изключат цялата система. Моторните кондензатори съхраняват електрическата енергия, за да се използва двигателят. Колкото е по-висок капацитета на кондензаторите, толкова повече енергия може да съхранява. Повреден или изгорял такъв елемент може да съхранява малко и недостатъчно количество енергия. Кондензаторите се състоят от две метални паралелни пластини, обвити в пластмаса. Капацитетът се измерва в микрофаради.
В случай, че при вас се е появил проблем с такъв елемент, можете да проведете тестове, за да потвърдите това. За целта ще ви трябва дигитален мултиметър.

Стъпка №1
Първото, което трябва да направите, е да изключите захранването. След това изключете захранващите кабели на електромоторите. Проверете кондензатора. Има няколко признака, според които можете да разберете дали има нужда от смяна още на пръв поглед. В случай, че кондензаторът е напукан, то той трябва непременно да бъде сменен. Освен това обърнете внимание дали той е свързан с електромоторите на две места. Ако това не е така, то отново ви предстои смяна.

Стъпка №2
Свържете червения сензор, който наподобява щипка, с позитивния проводник на моторния кондензатор. След това трябва да повторите операцията и за другите проводници. Прикрепете черния сензор на мултиметъра към отрицателния кабел на двигателния кондензатор.

Стъпка №3
Настройте мултиметъра така, че да мери микрофаради. На латински тази мерна единица се означава с буквата „μ". Тя индикира измерения капацитет на кондензатора, който е прикрепен към електромоторите. В случай, че сте се снабдили с мултиметър, който е автоматичен, той сам ще превключва. Единственото, което трябва да направите, е да настроите мултиметъра на буква "F", за фаради. Това е начинът да се измерят показанията на кондензатора, който складира енергия за електромоторите.

Стъпка №4
Сега преминете към измерването. Погледнете дисплея на мултиметъра и запомнете отчетените стойности. Цифрите, които виждате, измерват капацитета на кондензатора в микрофаради.
В случай, че не сте наясно какви трябва да бъдат отчетените цифри за електромоторите, можете да се консултирате с показанията на производителя. Огледайте кондензатора и вижте дали има лепенка. В този случай обикновено на нея са отбелязани подобни показания.
Ако не можете да намерите подобна лепенка, можете да потърсите онлайн указанията за този електроуред. Обикновено в тях подробно са изписани всички параметри, които ще са ви необходими. В случай, че не можете да ги намерите, винаги можете да се свържете с производителя. Ако това не е възможно, всеки специалист ще ви помогне, за да стигнете до верните параметри.

Отклонения
След като вече сте наясно дали има отклонение в показанията, можете да разберете дали кондензаторът на електромоторите има нужда от смяна. Тук сте в ситуация, която трябва да премислите добре. Причината за това е, че често подобни ремонти са неефективни и излизат по-скъпо, отколкото закупуването на нови двигатели.
А и това е рядко проблем, който можете да разрешите в домашни условия. Електромоторите имат сравнително опростено устройство и някои неща е допустимо да се сменят и у дома. Освен това рядко възникват такъв тип проблеми с двигателите.
Ако се намирате в подобна ситуация, можете да потърсите мнението на специалист, за да се уверите, че постъпвате правилно. Това е винаги разумно решение.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за упътването за отстраняване на проблем, свързан с кондензатора на електромотор по материали от Викиват електромотори). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Рутинна грижа и професионална козметика - най-доброто решение за мазна кожа

Рутинна грижа и професионална козметика - най-доброто решение за мазна кожа

Тя е сериозен не само естетически проблем, който създава дискомфорт, но мазната кожа е с по-груба текстура и големи пори. През топлите месец...

Батерии за лаптоп - видове и грижи за дълготраен живот

Батерии за лаптоп - видове и грижи за дълготраен живот

 Преди да направите инвестиция в закупуване на преносим компютър, проучете издържливостта и основните му характеристики. Качествените батери...

Да потърсим успешен ремонт на автоклиматици

Да потърсим успешен ремонт на автоклиматици

На всички, които имат автомобили, им се е налагало поне веднъж да потърсят услугите на фирми за ремонт на автоклиматици. За да не се стига ч...

Употреба на графитни четки

Употреба на графитни четки

На практика те се оказват необходими за всички електродвигатели и електрически машини. Откриват се дори и в детските играчки, в домакинските...

Части на електромоторите

Части на електромоторите

Основните принципи, според които оперират електромоторите, са много елементарни. Най-просто казано, това е устройство, което за захранва от ...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

21.02.2014

Обновено
Обновено

20.02.2014

Прочетено
Прочетено

3885

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия