Части на електромоторите

Части на електромоторите
Кои са съставните части на електромоторите

Основните принципи, според които оперират електромоторите, са много елементарни. Най-просто казано, това е устройство, което за захранва от електроенергия. Благодарение на заряда, които се получава, в двигателя се образува електромагнитно поле. Това се случва, посредством намотката, която създава електромагнитно поле. Това задвижва лагерите и карбоновите четки на мотора. Двигателите преобразуват електроенергията в механична енергия.

Видове двигатели
Електромоторите могат да работят както с прав, така и с променлив ток. Все пак трябва да се отбележи, че всички те работят на един и същ принцип. Моторите, които използват постоянен ток, са свързани с батерии. А онези, които използват променлив ток, могат да се захранват от контактите на стената. Според конструкцията си двигателите могат да бъдат колекторни и безколекторни.

Основи на електромоторите
Двигателите имат две основни части – електромагнитно поле и арматура. Електромагнитното поле се създава благодарение на полеви бобини. В същността си те са сдвоени електромагнити.

Усукващ момент
Терминът въртящ момент може да бъде срещнат и като сила на въртене. Той се осъществява, когато проводник попадне между две бобини, но без да ги докосва. Проводникът може да се върти в този момент. Той може да се оформи като линия, квадрат или гребло. Той се задейства, когато започне проявата на електромагнитното поле.

Функция на електромоторите
Когато проводникът се завърта, той задвижва раздвоен метален пръстен, наречен комутатор. Електрическите контакти, които са известни и като "четки" докосват комутатора. Тези части на двигателя променят тока, който е произведен от въртящия момент, като го правят използваем за системата от електромотори.

Арматура
Това е носещата конструкция на моторите. Тя позволява безопасното улавяне и обработване на електрическия ток. Той може да бъде преобразуван във почти всеки вид енергия, в зависимост от функциите, които може да изпълнява двигателят.

Предимствата на електромоторите
Моторите имат наистина много предимства. Това е именно заради простото им устройство. Те имат малко части, които могат да се повредят или износят по време на употреба. Това прави диагностицирането на проблем с тях наистина много лесно. Обикновеният потребител би могъл много лесно да разбере дали има проблем с мотора само по неговия шум. Освен това неестествените вибрации биха могли да са индикатор за повреда.
Някои от проблемите, които могат да възникнат с електромоторите, могат да бъдат разрешени в домашни условия и едно ходене до магазина за електроника. Лагерите и карбоновите четки са елементите, които се износват най-бързо в един двигател. Добрата новина е, че можете да ги поправите сами. Това е проста операция, която не изисква от вас да имате някакви специални умения. Можете да си послужите с обикновени отвертки и клещи.
В случай, че искате да удължите живота на своя мотор, можете да го почиствате регулярно. Това ще подобри значително работата му и ще намали шума, който той издава.

Приложение
Заради доброто им устройство, можете да срещнете електромотори на всяка крачка от ежедневието си. Те намират приложение в компютрите, електрическите четки за зъби, миялната машина, пералнята и т. н.
Освен това този тип двигатели се използват и много широко в промишлеността. Те са основният компонент в поточните линии, пречиствателните станции и т.н. Там дори се използват някои трикове, като обръщането на посоката на работата на двигателя.

Подпис

За автора: Добрин Георгиев пише статии в разнообразие от области и теми (какъвто е този материал за частите на електромоторите от Викиват). Винаги се стреми да предоставя полезна и адекватна информация на своите читатели.

Подобни статии

Употреба на графитни четки

Употреба на графитни четки

На практика те се оказват необходими за всички електродвигатели и електрически машини. Откриват се дори и в детските играчки, в домакинските...

Операции със зелените части на лозата

Операции със зелените части на лозата

През вегетационния период на лозата се извършват редица операции със зелените и части, които носят общото наименование резитби на зелено. Пр...

Еписклерит

Еписклерит

Еписклеритите биват ограничени. Еписклеритите биват ограничени (или възловидни) и дифузни. Ограниченият епасклерит се проявява във фор...

Гонореен конюнктивит

Гонореен конюнктивит

Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Гонорейният конюнктивит се причинява от гонокока. Инкубационният период е от няколк...

Компютър

Компютър

Какво е Компютър ? Компютърът е сложна изчислителна машина, състояща се от отделни модули, чието общо предназначение е обработка на и...

Dobrin Georgiev

Dobrin Georgiev

53 публикации

Публикувано
Публикувано

24.02.2014

Обновено
Обновено

21.02.2014

Прочетено
Прочетено

7079

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия