Основни причини за вътрешно оцветяване на зъбите

Основни причини за вътрешно оцветяване на зъбите
Външното или повърхностно оцветяване на зъбите може да бъде ефективно премахнато

Основни причини за вътрешно оцветяване на зъбите

Външното или повърхностно оцветяване на зъбите може да бъде ефективно премахнато с класически методи за почистване и избелване - като някои от тях се прилагат дори в домашни условия, например ленти за избелване, избелващи течни и кремообразни пасти за зъби и т. н.

По-сериозен обаче е проблемът с вътрешното оцветяване.

Две от широко разпространените причини за него са дефекти в развитието на зъбните тъкани и медикаментозни повреди.

Първата група причини за вътрешно оцветяване на зъбите - дефектите в развитието, включва заболявания и изоставане в развитието на дентина и емайла на зъбите. Обикновено тези дефекти са необратими и рязко бият на очи - зъбите са с променен цвят, форма и размер. Да се избелват е просто безсмислено, защото техният цвят е променен в цялата им дълбочина. Дебелината на емайла и формата им също са с отклонения, а денталната тъкан е толкова крехка, че въздействието върху нея с окислители допълнително ще усложни положението.

Втората група причини за вътрешното оцветяване на зъбите - медикаментозните, обикновено си зависят от нас самите. Но лошото е, че в момента, когато окончателно се убедим в това, е вече твърде късно да се направи нещо. Най-яркият пример за това са т. нар. "тетрациклинови зъби".

Заболяването е последица от използването на тетрациклин и негови препарати от бременни жени или от лечение с тетрациклин на деца на възраст до 1 година.

В такъв решаващ момент от живота на малкия човек в устата му не бива да се слагат всевъзможни непроверени препарати. После вече е късно да се оплакваме и да мечтаем за бели зъби.

"Тетрациклиновите зъби" изглеждат различно - от равномерно светлосиви или светложълти до  кафяво-жълто-сиви на петна. За правилната диагноза помага изследване с ултравиолетови лъчи - на тази светлина "тетрациклиновите зъби" флуоресцират. Ако оцветяването не е много силно, може да се направи опит за избелване на такива зъби - но ефектът не е пълен (промяната е с половин до 1 цветен тон), и обикновено се запазва не по-дълго от 6 месеца. Именно затова родителите трябва да бъдат крайно внимателни с лекарствените препарати, които дават на децата си, и да помнят, че последиците за зъбите от някои лекарства може да бъдат дълготрайни, а в определени случаи - и за цял живот.

Вътрешното и външното избелване на зъбите е един от модерните начини за справяне с оцветяването на зъбите. В световен мащаб, производителите се надпревартват в произовдствто на избелващи пасти, избелващи системи и гелове за зъби. Марката Opalescense разработват най-продаваният избелващ гел за професионално и за домашно избелване. 

В стоматологичните кабинети, зъболекарите правят вътрешно избелване с концентрират избелващ гел 35% карбамиден пероксид, за да изветвят потъмнели зъби. Тази процедура не може да се прави у дома, но процедурите по външно избелване, успешно се прилагат в удобството на дома. При спазване на всички инструкции, резултатите от избелването се задържат до 2 години.

Подобни статии

Бяло течение

Бяло течение

Това понятие се отнася за всяко течение от влагалището (без менструацията и кръвотеченията) и отговаря на медицинското понятие флуор. Норма...

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Кратки сведения за устройството и развитието на лозовото растение

Какво растение е лозата Лозата е многогодишно растение и в зависимост от грижите, които се полагат за нея, може да живее 40-60 и повече год...

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Съставки на храната необходими на бебето

Съставки на храната необходими на бебето

Преди да говорим за храните, които децата могат да ядат ежедневно, трябва да разгледаме по-важните химически вещества, които влизат в техния...

Витамин D за кучета

Витамин D за кучета

Като собственик на куче, вече знаете, че осигуряването на здравословна храна на вашия космат приятел е от ключово значение за неговото благо...

WHITE-BG

WHITE-BG

10 публикации

Публикувано
Публикувано

17.11.2016

Обновено
Обновено

17.11.2016

Прочетено
Прочетено

1139

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия