Витамин D за кучета

Витамин D за кучета

Като собственик на куче, вече знаете, че осигуряването на здравословна храна на вашия космат приятел е от ключово значение за неговото благосъстояние. Въпреки това, при наличието на толкова много различни варианти от предложения, може да не е ясно кои хранителни вещества, са наистина полезни за вашия домашен любимец. Ролята на витамин D има вероятност да бъде пренебрегната, затова е важно да знаете какво представлява и как може да повлияе на здравето на вашия домашен любимец. 

В тази статия ще разгледаме каква е ролята му за организма на кучетата, предимствата от добавянето му към диетата на вашия домашен любимец и последиците от неговия недостиг. Нека се потопим в темата! 

Какво представлява витамин D?

Известен още като "слънчевия витамин", това е хранително вещество, което играе ключова роля в организма. Той е мастноразтворим и може да помогне за регулирането на усвояването на калция и фосфора, като гарантира, че костите и зъбите се поддържат в добро състояние.

Докато хората имат вариант да си го набавят лесно чрез излагане на слънце, кучетата не успяват да го синтезират ефективно от слънчевата светлина, затова се налага да разчитат на хранителни източници. 

Нуждаят ли се кучетата от витамин D? 

Да, кучетата се нуждаят от витамин D, тъй като е жизненоважен за здравето на скелета им. Известно е също, че повишава имунитета им и ги предпазва от някои заболявания. Въпреки че може да получават известно количество от излагането на слънчева светлина, основният източник за тях е храната. 

Намира се във всички основни храни, които осигуряват пълноценно хранене за кучетата, за да поддържат формата и здравето си. Прекалено голямото му количество обаче е възможно да бъде вредно, така че ако смятате, че кучето ви има нужда от добавки с витамин D, е изключително важно да се консултирате с ветеринарен лекар, преди да промените диетата му.

Ползи от витамин D за кучетата 

Основната функция на витамин D е да регулира нивата на калций в организма на кучето, за да може то да развива и поддържа здрави кости. Но това не е всичко, за което отговаря. Затова, ето още няколко ценни ползи, които предоставя. 

Подкрепа на имунната система 

Може да помогне за правилното функциониране на имунната система, като повишава способността на кучето да се бори с инфекции и заболявания. 

Здрави мускули 

Играе важна роля за поддържане на правилните нива на калций и фосфор в организма, което спомага за растежа и правилното функциониране на мускулите. 

Подобрена когнитивна функция 

Спомага също за предотвратяването на влошаване на когнитивните способности при по-възрастните кучета. 

Растеж на клетките 

Витамин D може да помогне и за регулирането на клетъчния растеж – процес, необходим за развитието и поддържането на здрави тъкани и органи.

Здраве на сърдечно-съдовата система 

Възможно е ниските му нива да бъдат свързани със сърдечно-съдови заболявания при кучетата. Прекомерното приемане на добавки, от друга страна, има вероятност да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми. 

Храни, които съдържат витамин D 

Всички пълноценни храни за кучета трябва да съдържат достатъчно количество витамин D. Ако искате да го допълните към диетата на вашия любимец по естествен начин, ето няколко варианта, които са чудесен избор за целта: 

  • жълтък;
  • сирене;
  • мазни риби (риба тон, сьомга, скумрия);
  • тиквички;
  • говеждо месо;
  • черен дроб;
  • кисело мляко; 
  • гъби (шийтаке и портобело);
  • овес.

Когато давате на кучето си храни с високо съдържание на витамин D, не забравяйте да ги предлагате само в умерени количества и като част от балансирана диета. Някои от тях са с високо съдържание на мазнини и може да причинят здравословни проблеми като панкреатит и увеличаване на теглото, ако се приемат в големи количества.

В случай че планирате вашия другар да консумира предимно домашно приготвена храна, от съществено значение е да се консултирате със сертифициран ветеринарен диетолог, който да гарантира, че подавате правилните дози от всички различни хранителни вещества, от които се нуждае кучето ви. 

Приемат на твърде много витамин D от кучето може да доведе до вредни странични ефекти, затова винаги трябва да обръщате внимание на количеството, което съдържа всяка храна, както и да се консултирате с ветеринарния си лекар за съвет. В някои случаи е възможно да препоръча вместо това да се използват добавки с витамин D, тъй като дозата може да се контролира по-лесно. 

Дефицит на витамин D при кучетата 

Въпреки че не е много често срещано, има и случаи на недостиг на витамин D при кучетата. Някои от признаците включват косопад, умора или костна и мускулна слабост. Затова, ако забележите, че домашният ви любимец има някой от тези клинични признаци (или симптоми), непременно се свържете с ветеринар, за да изключите други причини и, ако е необходимо, да коригирате приеманото количество. 

Сега, след като знаете какво е значението на витамин D за кучетата, може да сте подготвени по-добре и да вземете най-доброто решение за диетата на своя приятел.

Етикети

25 публикации

Публикувано
Публикувано

26.02.2024

Обновено
Обновено

26.02.2024

Прочетено
Прочетено

267

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия