Опасни вредители ли са хлебарките?

Опасни вредители ли са хлебарките?
Какво трябва да знаем за рисковете за здравето, които носят със себе си хлебарките.

Хлебарки - как да се преборим с тези опасни вредители в дома

Борбата с хлебарките е изключително сложен процес. Въпреки това не бива да се отчайваме, защото много по-големи резултати ще има ако се борим и не постигаме пълен успех, отколкото ако просто стоим със скръстени ръце и оставим тези гадини да се размножават безпрепятствено из нашите жилища.

Защо са опасни хлебарките?

Хлебарките не хапят, не жилят и от тази гледна точка не могат да ви наранят по никакъв начин, за разлика от други насекоми, които могат да ви причинят голяма болка, например осите.

Хлебарките обаче могат да са много по-опасни от всички други вредители, за които можете да се сетите. Експертите в борбата с вредителите Бран Инсект припомнят, че хлебарките могат да пренесат над 40 вида опасни заболявания, сред които салмонела, хепатит А, В и С, стомашно-чревни заболявания и какво ли още не.

Защо хлебарките разпространяват заразни болести?

Причината поради която хлебарките разпространяват толкова голям брой заразни болести е тяхното местообиталище. Те живеят основно в тръбите на канализацията, където се хранят с фекалии, трупове на животни (най-често плъхове), както и с отпадъци от бита.

Като място, през което преминават куп зарази, канализацията е особено опасно място, но ние реално никога нямаме контакт с нея, така че всичко е наред, поне докато не се появят хлебарките.

По тази причина е силно препоръчително да потърсите услугите на фирма за борба с вредителите, тъй като невзимането на мерки в това отношение може да донесе рискове за здравето.

Как хлебарките разнасят опасните зарази в нашите домове?

Експертите в борбата с вредителите казват, че човек не е задължително да се зарази с нещо само заради това, че в дома му е имало хлебарка или хлебарки, но в същото време съществува не малък риск.

Излизайки от каналите, хлебарките често започват да обикалят по плотовете около мивката, там където приготвяме храната, а също така и по чиниите на сушилнята. Едно проучване в тази област показва, че в почти всяка кухня по чистите чинии на сушилнята може да бъде открит секрет от хлебарки, което е просто отвратително предвид това от къде излизат гадните твари.

Хлебарките и храната...

Сред големите опасности от хлебарките далеч не е само това, че могат да налазят кухненските плотове. Много по-лошо според експертите в борбата с тези вредители е риска да се докопат до храна, която ние по-късно евентуално можем да консумираме. За да не се случва това, човек не бива да оставя хранителни продукти на открити места, а вместо това трябва да прибира всичко в хладилника.

Ако има нещо, което не е подходящо за прибиране, например някои видове плодове, можете да ги слагате в съд някакъв похлупак, който ги предпазва без разбира се да ги спарва.

А по-опасно ли е да смачкаме хлебарката, вместо да оставим да си замине?

Често се носят слухове и легенди, от които не малко са доста заблуждаващи и неверни. Според някои хора, ако видите хлебарка не бива да я настъпвате, защото така ще се увеличи риска от разпространение на зарази.

Всъщност, според експертите в борбата с вредителите е много по-добре е да унищожите хлебарката, защото в противен случай тя мое да стигне до вашите легла, чисти прибори, дрехи или хранителни продукти. Освен това, основната част от заразите, които се разпространяват от хлебарките, се намират именно върху хитиновата обвивка на хлебарката.

Кои са по-малко известните рискове, които хлебарките носят?

Сред по-малко познатите опасности свързани с хлебарките е това, че те могат да причинят множество алергии и обриви. Причина тук отново е мръсотията, в която естествено живеят тези насекоми.

Как да надделеем в борбата с вредителите?

- Експертите в борбата с вредителите съветват да потърсите професионална фирма за ДДД (дезинфекция, дезинсекция и дератизация). Обработката на дома ви трябва да се направи по определена система и с подходящите препарати за да видите осезаеми резултати.

- Обработката против хлебарки трябва да е ежегодна, което ще предотврати по-нататъшна поява на големи популации от тези вредители.

- Обикновено след първоначалната обработка, експертите в борбата с вредителите ще искат да обработят жилището ви повторно след около месец, защото така ще се гарантира, че ще бъдат унищожени и онези хлебарки, които при първоначалната обработка още не са били излюпени.

- Добре е да организирате всички свои съседи и заедно да се справите с проблема. Така борбата с вредителите ще е много по-ефективна.

- Дори и ако съседите не искат да ви сътрудничат, не се колебайте да се свържете със специализирана фирма и сами. Това е по-добре, отколкото да не вземете никакви мерки.

Подобни статии

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се прилагат различни методи (агротехнически, механичен, биологичен, кар...

Основни методи за препариране и тяхното приложение

Основни методи за препариране и тяхното приложение

За препариране на животни — птици, бозайници и риби съществуват два метода: а) изработване на сухи препарати б) изработване на влажни преп...

Препариране на птици

Препариране на птици

Подготовка на птиците за одиране Препоръчва се всеки любител на препараторското изкуство да направи първите си опити за одиране на птица въ...

Борба срещу мухите

Борба срещу мухите

Познати са много видове мухи, но най-разпространени са домашните. В гниещи отпадъци, гнили плодове и др. мухите снасят наведнаж голям брой я...

IdeaMax

IdeaMax

21 публикации

Публикувано
Публикувано

09.12.2015

Обновено
Обновено

09.12.2015

Прочетено
Прочетено

2352

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия