Нискотарифни авиокомпании - ДА или НЕ

Нискотарифни авиокомпании - ДА или НЕ
Нискотарифни авиокомпании, предлагащи евтини самолетни билети - вижте всички „За“ и „Против“.

 

В повечето случаи когато се пътува със самолет, цените на редовните билети са доста високи. Разбира се, има и изключения, в които авиокомпаниите правят промоционална оферта, като например за нов маршрут или като част от рекламна кампания за определено събитие.
Покупката на самолетни билети на по-ниски цени може да се направи и чрез ранна резервация или при пътуване в по-ненатоварените откъм трафик дни от седмицата.
За да не се съобразявате с времето за резервацията и това на полета, може да изберете пътуването с нискотарифни авиокомпании, но дали това наистина си заслужава.
Вижте всички „За" и „Против" low cost превозвачите, предлагащи евтини самолетни билети:

Плюсове

Евтини, евтини, евтини – да, това е най-големият плюс на всички нискотарифни компании. Особено, ако си купите билетите около месец по-рано, вие можете да спестите дори стотици левове в сравнение с големите превозвачи. Не са редки случаите, в които можете да летите от София до Лондон само за 50 лева.

Навреме и с почти същото качество, като големите имена в бизнеса като KLM, British Airways или Air France. Пилотите знаят как се управлява самолет, а самите машини нямат проблеми с това да летят и да се приземяват успешно, а стюардесите са приятни и приятелски настроени. Разбира се, тук нещата са малко по – стари (самолетите и обслужващия персонал) или малко по – неопитни (пилотите), но от моя опит, това не се отразява на услугата.

Спестява се от багажа – ако пътувате за няколко дни до определена дестинация, със сигурност нямате нужда от огромен куфар. В цените на билетите предлагани от големите превозвачи е включен и багаж до 20 килограма, а това означава, че вие плащате сумата, без значение възползвате ли се от опцията за багаж или не.

Широка гама от дестинации – почти всички страни в Европа приемат полети от нискотарифни авиокомпании всеки ден. Париж, Рим, Лондон, Брюксел, Мадрид, Барселона, Женева, Милано и Виена са само малка част от най-популярните дестинации според агенция за самолетни билети и туризъм Демо Турс. Повече за полетите до тези и до други дестинации можете да откриете на сайта на агенцията.

Еднопосочен билет – повече спестени средства – пътували ли сте с еднопосочен билет на някой от големите авиокомпании? Ако това е така, със сигурност сте забелязали, че цената е почти толкова, колкото и тази на двупосочен билет. При ниско бюджетните компании не е така, като това ви дава свободата да летите до определена точка, след това да отидете до втора от нея да се върнете в отправната, без да се налага да преминавате през първата.

 

Не си мислете, че пътуването с тези компании има само положителни страни, както всяко нещо и тук има неща, които могат да ни откажат от това да изберем този тип превозвачи. Вижте негативните страни:

Минуси

Полетът може да се анулира близо до датата на отпътуване – това е доста сериозен риск. Повечето нискотарифни авиокомпании естествено ще ви върнат парите или ще ви предложат по-късен полет. Но помислете какво би станало, ако искате да отидете на почивка за уикенда, резервирали сте хотел, а до обратният полет има само два дни? Връщането на парите е добър вариант, но ако до последно не знаете, че полета се отменя, тогава ще са ви нужни доста повече средства, за да си купите нов билет в последния момент.

Промяна в плановете през времето до полета – ако искате наистина добра оферта, трябва да резервирате по-рано. Но какво ще се случи, ако промените мнението си? Внимавайте при сключването на „супер – сделки“ с евентуален дребен шрифт, който казва, че не можете да се откажете и да си върнете парите обратно. Просто бъдете наясно с това, когато правите резервацията си!

По врем на полета, храната ще ви струва допълнителни средства – за да запазят цените на самолетните билети ниски, бюджетните авиокомпании имат допълнителна такса за храна на борда. Затова, не очаквайте сервиране на безплатни закуска или обяд, за тях трябва да доплатите. Ако полетът ви е дълъг, тогава можете да носите суха храна в ръчния си багаж.

Чекирането на багажа се доплаща – това е още една от причините, благодарение на които нискотарифните авиокомпании могат да предлагат толкова евтини самолетни билети. Обикновено, ако правите своята резервация през сайта на конкретна компания, със сигурност служителите ще се опитат да ви насърчат да ви предложат да си носите повече багаж, който трябва да се чекира, вместо да носите само ръчен багаж (за него не се плаща допълнително).

Няма система за развлечение по време на полета – в самолетите на нискотарифните авиокомпании нямате възможност да гледате филми или да слушате музика, тъй като инсталирането на мултимедийни система за всеки пасажер би оскъпило полета. Ако полетът ви е един или два часа, това не би трябвало да ви натежи, но ако се налага да пътувате по-дълго, тогава си носете личния плеър или лаптоп.

Средно, до добро обслужване – не очаквайте да получите първокласно обслужване, тъй като вие получавате толкова, колкото плащате. Не бих казал, че услугите предлагани от всички low cost превозвачи са ужасни, дори напротив, но все пак не трябва да имате прекалено големи очаквания към тях. Услугите са на средно или добро ниво, но за при тази цена не може да се очаква оценка „отличен“.

 

Пътуването с нискотарифни авиокомпании има много предимства от гледна точка на спестяване на разходите. Въпреки това, преди да резервирате полет просто прегледайте недостатъците посочени по-горе и преценете дали този тип пътуване е по вкуса ви. Все пак дори с доплащания за някой от екстрите, понякога се случва така, че цената на билетите пак е по-ниска от тази на големите компании.

Категории

Туризъм

Подобни статии

Знаем ли всичко за евтините нискотарифни хотели , които стъпиха вече и в България?

Знаем ли всичко за евтините нискотарифни хотели , които стъпиха вече и в България?

Модерните и популярни нискотарифни авиокомпании стъпили в България, вече се допълват и от първия евтин британски нискобюджетен хотел (easyHo...

Знаем ли всичко за евтините нискотарифни хотели , които стъпиха вече и в България?

Знаем ли всичко за евтините нискотарифни хотели , които стъпиха вече и в България?

Модерните и популярни нискотарифни авиокомпании стъпили в България, вече се допълват и от първия евтин британски нискобюджетен хотел (easyHo...

Как се прави покупката на самолетни билети?

Как се прави покупката на самолетни билети?

  По света съществуват толкова много дестинации, които всеки човек иска да посети и разгледа, но първото нещо, за което трябва да се съ...

Как да планираме пътуването си когато имаме полет с прекачване?

Как да планираме пътуването си когато имаме полет с прекачване?

В много случаи за да достигнем до крайната точка на нашето пътуване ни се налага да ползваме самолетен билет вкючваш полети с прекачване. От...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

29.08.2012

Обновено
Обновено

24.10.2012

Прочетено
Прочетено

4588

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия