Маслини и зехтин - здраве от природата

Маслини и зехтин - здраве от природата
Произход и полезни съставки на маслините и зехтина.

Маслиновото дръвче е една от първите познати култури на човечеството и това не е случайно в нито един момент, предвид богатствата, които съдържа неговия плод. В многовековната история на маслините влиза и етапът, в който тя е смятана за универсално лекарство против всякакви болести, а в друг тя придобива своя божествен статус. Маслиновото дръвче е залегнало изключително в гръцката митология, откъдето получава и днешната си популярност.

Маслината е един безценен дар на Природата, който ние трябва да обгрижваме, пазим и разпространяваме разумно. Нейните полезни съставки са известни на хората още от древността. Персийски учен и лекар Авицена я е смятал за лекарство, борещо се с абсолютно всички болести и не е грешал, предвид факта, че маслината съдържа в себе си безбройно много полезни съставки от почти всяка група витамини: групата А, B, D и Е. Всички те се грижат за отделни жизнено важни функции на организма. Смятало се, е че приемането на маслините влияе благотворно върху преждевременното стареене, усилва имунната система, здравето на цялата устна кухина, сърдечно-съдовата система, злокачествени тумори и др.

Сами по себе си, маслините водят своя произход още от дълбока древност, като най-разпространени са били на територията на Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия. Най-известна обаче си остава т.нар. Европейска маслина (Olea europaea). Тя се ползва са производството на зехтин или ядене на самите плодове.

Едни от най-известните сортове маслини са: Arbequina (Арбекина) - Испания, Cailletier (Кайотие) - Франция и Италия, Hojiblanca (Охибланка) - Испания, Aglandau (Агландо) - Франция, но безспорно най-популярни и обичани си остават гръцките маслини, представени от сорт Kalamata (Каламата). Това е най-разпознаваемия сорт маслина, поради големите листа по клонките на дръвчетата и големината на самите маслини.

Като заговорихме за зехтин, именно той е най-ценната суровина, която човечеството добива от маслината. Взависимост от нейния сорт, зрялост, качествени показатели и технология на производство, зехтинът бива няколко разновидности:

Екстра върджин зехтин (Extra-virgin olive oil) – той се добива в отсъствието на всякакъв тип химическа обработка, чрез студено пресоване на маслините. Важно условие е неговата киселинност да не надвишава 0.8%. Това е най-качественият и респективно най-скъпият зехтин на пазара.

Върджин зехтин (Virgin olive oil) – при този вид, киселинността може да скочи до 2%, като това по никакъв начин не влияе на неговите вкусови качества, близки до тези на екстра върджин.

Рафиниран зехтин (Refined olive oil) – самото име подсказва и неговото производство, чрез рафинирането на вече студено пресованите маслини. Киселинността тук може да достигне до 0.3%, но са загубени голяма част от полезните съставки и свойства на маслината. От друга страна има и възможност за наличието на доста повече свободни радикали. Респективно и цената тук е доста по-ниска.

Чист зехтин или зехтин (Pure olive oil/Olive oil) – микс от рафиниран и студено пресован зехтин, с киселинни показатели над 1%.

Pomace зехтин (Olive pomace oil) – най-често купуваният и разпространен по нашите земи зехтин. Неговото добиване се осъществява чрез химическа обработка и рафиниране на остатъчните продукти от студено пресованите маслини. Неговата киселинност достига 1%. Именно технологията на добиването му го и прави най-вредният и лош избор, който можем да направим. Известен е и под наименованието – салатен зехтин.

Запазете и Вашата красота употребявайки редовно зехтин при хранене. Учени от Австралия са доказали, че олеиновата киселина, съдържаща се в зехтина, приниква през мебраните на клетките и ги изпълва, което води до изглаждане на по-малките и фини бръчки.

Доверявайте се всеки ден на висококачествения екстра върджин зехтин (Extra-virgin olive oil), който пък от своя страна ще Ви гарантира здравословен и пълноценен начин на живот.

Една от сериозните фирми на българския пазар, предлагаща висококачествени маслини и зехнин е Олимпос-99.

Координати и пълен профил на фирмата може да намерите тук: https://firmen-katalog.bg

Подобни статии

Най-вредните храни

Най-вредните храни

Човек е истински роб на вредните навици и предразсъдъци Още при първите опити за корекция на храненето неизменно става сблъсък с предразсъд...

Най-здравословното хранене

Най-здравословното хранене

Все още остава неразрешен един обикновен и конкретен въпрос: Когато дойде време за ядене - закуска, обяд или вечеря - КАКВО ТРЯБВА ДА СЛОЖИМ...

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Гимнастика за бебето и детето до 7 години

Детето и движението Какво ви се е родило? Момиченце ли? Е, смятайте, че ви е потръгнало. Все пак с момиченце е по-лесно, има по-малко грижи...

Спорта на прага на живота 16-18 години

Спорта на прага на живота 16-18 години

Режим на труд и почивка за младата девойка Когато човек е на 16 - 18 години, струва му се, че целият свят е разтворен пред него, всички път...

Какво трябва да знаем за маслините

Какво трябва да знаем за маслините

В месестата част на зрелите маслини се съдържа до 55% растително масло (зехтин). Освен това те съдържат неголеми количества белтъчини, захар...

pochivka

pochivka

37 публикации

Публикувано
Публикувано

10.03.2013

Обновено
Обновено

11.03.2013

Прочетено
Прочетено

1988

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия