Косачки за трева - избор

Косачки за трева - избор
Има два основни вида косачки, такива при които оператора се движи пеш докато коси, които са най-често срещаните косачки за трева и тракторни косачки (райдери), които ясно могат да бъдат разграничени.

Има два основни вида косачки, такива при които оператора се движи пеш докато коси, които са най-често срещаните косачки за трева и тракторни косачки (райдери), които ясно могат да бъдат разграничени.

 Както повечето машини, мощността на двигателя има голямо значение, защото на косачките с по-голяма работна ширина се монтират по-големи двигатели, като постоянно се оптимизират, за да отговарят на нуждите им.

 Основните моменти при избор са:

 Ширина на косене. Това е най-важният параметър, по който се избира косачка за трева, като колкото по-голямата е работната ширина на косене, толкова по-ефективно и бързо ще е косенето. Ако имате голяма площ за косене по-добрият избор е косачка с голяма работна ширина, докато ако ще косите помежду цветни лехи или малки дворове пред къщата по-добре е да купите по-малка косачка, която ще бъде по-маневрена и по-ефективна за дадената работа.

 Наличие на валяк. Косачката със заден валяк ще даде традиционен завършек на райета, ако ефектният вид на окосената морава е фактор.

 Самоход. Спомага да бъде по-лесно косенето. Някои косачки са оборудвани с автоматично задвижване и благодарение на него се намаляват усилията за управление, като не се налага бутане на косачката. Самоходът е много важен при косене на наклонени терени и пресечени местности.

 Ръчен или Електрически старт. На повечето косачки за трева двигателите се палят камшично, посредством ръчен стартер с въже, по-рядко има и такива с електрически старт, които се палят с помощта на стартер.

 Бензинов двигател или електрически. Електрическите косачки за трева се използват за малки площи около къщата и на площи, където има достъп до ел. енергия. Освен, че са енерго зависими, те са и с по малка работна ширина, с по-слаби двигатели и обикновено са с пластмасов корпус. С тях не бива да се работи сутринта, когато има роса и след дъжд, защото съществува опасност от проникване на влага в двигателя. Ако имате големи площи за косене, изберете бензинова косачка заради нейната енерго независимост, мощност и по-голямата си работна ширина.

 Кош за трева. Повечето косачки разполагат с кош за събиране на прясно окосената трева, монтиран зад косачката и в него се събира окосената зелена трева и като се напълни се изхвърля ръчно. При избор гледайте да има индикатор за запълване, което ще ви спести грижата постоянно да го проверявате.

 Тракторни косачки. Когато се косят много големи тревни площи тракторните косачки са най-практичният избор. Тракторните косачки биват такива със събиране на тревната маса и такива, без събиране на тревната маса. Главното предимство на тези косачки е, че са високо ефективни поради голямата си ширина на косене, както и бързината на косене. Друго голямо предимство е, че водачът е седнал удобно по време на косене и от негова страна не се изисква почти никакво усилие.

 От каква косачка за трева имам нужда?

 Точен отговор на каква косачка за трева ни е нужна не може да се даде, но ориентировъчно ако имате да косите по-вече от 5 дка, най-добре е да закупите косящ трактор, ако площта Ви е по-малка може да закупите модел моторна или електрическа косачка.

 Защо някои косачки са по-скъпи от другите при същите характеристики?

 Това може да изглежда труден въпрос, но всичко си има обяснение. Има много евтини косачки, които предлагат впечатляващ списък от функции и характеристики, а има и много по-скъпи, предлагащи по-малко функции, работна ширина и по-слаби двигатели. Най-добрият аргумент за по-скъпите модели е, че водещите производители като Viking, Husqvarna, Gardena и др. използват по-скъпи материали за да правят по-качествени машини, които имат по-голям мото-ресурс и ще Ви служат много години. Пример за по-високо качество е стоманеният корпус или марковият двигател, с който са оборудвани по-скъпите косачки за трева.

От електронния магазин на фирма Агроком ЕООД може да изберете подходящата за Вас косачки за трева, както и да получите полезни съвети в секцията ПОЛЕЗНО.

Категории

Разни

Подобни статии

Различни групи аромати срещани в модерните парфюми

Различни групи аромати срещани в модерните парфюми

Различни групи аромати срещани в модерните парфюми                 Докато си избираме или търсим подходящ за нас парфюм, малко хора си дава...

Как да удължите живота на вашия климатик?

Как да удължите живота на вашия климатик?

Кратка предистория Първата модерна климатична система е разработена през 1902 г. Създадена, за да реши проблем с влажността в печатарска ко...

Как да изберем сватбен фотограф: 3 съвета

Как да изберем сватбен фотограф: 3 съвета

Добър сватбен фотограф всичко това, разбира се, отнема много време и енергия от бъдещите младоженци и техните близки. Но в никакъв случ...

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Кои изложения са подходящи за лозе При избора на място за лозе трябва да се имат предвид изискванията на лозата по отношение на температура...

Избор на подходящи сортове лози

Избор на подходящи сортове лози

Какво е сортовото разнообразие при лозата Още в най-дълбока древност човекът е започнал да отбира онези форми на дивата лоза, които са прив...

Петър Киров

Петър Киров

2 публикации

Публикувано
Публикувано

15.12.2014

Обновено
Обновено

15.12.2014

Прочетено
Прочетено

3869

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия