Различни групи аромати срещани в модерните парфюми

Различни групи аромати срещани в модерните парфюми
Тази статия има за цел да покаже разнообразието от групи и подгрупи на модерните аромати, срещани в предлаганите парфюми на пазара.

Различни групи аромати срещани в модерните парфюми

                Докато си избираме или търсим подходящ за нас парфюм, малко хора си дават сметка за това колко е сложен съставът ароматите. Малцина са тези, които знаят колко много разновидности от аромати съществуват, а още по-малко са тези, които с точност могат да определят вида на даден парфюм. Много хора като отидат в парфюмерия нямат и идея какво точно търсят. Клиентите доста често се опитват да обяснят на консултанта/-ката използвайки думи като "свеж", "сладникав" или "екстравагантен". При такива обяснения много експертите биха се затруднили да дадът компетентно и професионално мнение, при наличието на толкова богат избор. За това много често клиентите остават разочаровани в стремежа си да намерят желан от тях аромат.

                Тази статия има за цел да покаже разнообразието от групи и подгрупи на модерните аромати, срещани в предлаганите парфюми на пазара.

1.  Ароматни (Aroma)

Ароматните нотки са комбинация от градински чай, розмарин, кимион, лавандула и други растения, които притежават много интензивно пикантен аромат на трева. Те често са съчетани с цитрусов и пикантни нотки. Ароматни композиции са типични аромати за мъже.

                1.1 Морски ароматни (Aromatic Aquatic)

                В състава на тази група се включват свежи акорди на морската вода и са най-вече като аромати за мъже.

                1.2 Папратови ароматни (Aromatic Fougere)

                Името на  групата „fougere " произлиза от френската дума" fougere" или "папрат". Кумаринът може да се открие в центъра на композицията. Парфюмеристът създател на тази група е Fougere Royal от къщата Houbigant, създадена от Пол Паркет през 1882. Парфюмеристът извлича синтетичния  компонент кумарин, и го използва в  парфюмерията, за първи път. Кумаринът може да бъде намерен в природата в няколко растения, като зърната на тонка, и притежава интензивен аромат на прясно окосена трева. Fougere композиции включват нотки на лавандула, здравец, мъх и дърво. Тази група включва предимно парфюми за мъже.

                1.3 Плодови ароматни (Aromatic Fruity)

                Това е сравнително нова група, която обхваща предимно аромати за мъже и унисекс аромати, съставени от ароматни компоненти и пресни плодове, осигуряващи свежo, влажнo и екзотичнo впечатление.

            1.4 Ароматни зелени листа (Aromatic Green)

                Композициите на групата са със засилени зелени нотки на трева или листа и включени арматни компоненти (лавандула, розмарин, дърво).

            1.5  Ароматни подправки (Aromatic Spicy)

                Тази група включва предимно аромати за мъже. Комбинация от подправки и ароамтни компоненти създават свежо и студено усещане.

2. Шипрови (Chypre)                                         

Тази обонятелна група е обявена, след създаването през 1917 година  на парфюма Chypre на Coty. Chypre означава Кипър на френски език. Този остър аромат се основава на хармонията на дъбов мъх, лабданум, пачули и бергамот.

 

            2.1 Цветени шипрови (Chypre  Floral)

                Цветя като роза, момина сълза или жасмин традиционен елемент от композицията  "Chypre".

                2.2 Плодови шипрови (Chypre Fruity)

                Композиции на група Chypre се съчетават перфектно с плодови ноти като праскова, кайсия, ягода гора или екзотични плодове. Те имат един топъл и богат аромат.

3. Цитрусови (Citrus)                                                     

Цитрусовите аромати са стари и в изобилие. Техните композиции са базирани на лимон, портокал, бергамот, грейпфрут или мандарина, с други цитруси, ароматни и тръпчиви нотки за мъже и флорални нотки за жени.

                3.1 Ароматни цитрусови (Citrus Aromatic)

                Цитруси с включени ароматни билки (лавандула, розмарин, кимион, джоджен).

                3.2 Цитрусови сладникави (Citrus Gourmand)

                Тази група включва сладки цитруси (зелен лимон, портокал), както и други цитруси, независимо дали са захаросани или съчетани с ванилия, карамел и сладки цветя.

4. Цветни (Floral)                                                

Тази най-голяма ароматна група обхваща многобройни версии на композиции с цветна  сърцевина: току-що набрани цветя, цветя с водни зелено или пудрени нюанси, както и цветно-алдехидни, цветно-плодови и сладки композиции.

                4.1 Цветни алдехидни (Floral Aldehyde)

                Създателя на тази група е най-известният Chanel No.5, създаден от Ernest Beaux за къща на Chanel през 1921 г.. Сложният цветен състава на този парфюм включва голяма доза на алдехиди, синтетичен компонент, използван за първи парфюм от Ernest Beaux.

                4.2 Цветни морски (Floral Aquatic)

                Свежите композиции на този ароматна група включват нюанси на морска вода или нотки на водни цветя и билки.

                4.3 Цветни плодови (Floral Fruity)

                Цветно плодовите парфюми наводниха пазара, тъй като средата на 1990-те, поради значителното подмладяванена потребителите на парфюми, като резултат от либерализирането на индустрията. Композиции на тази група са освежаващ, лек и ефирен, със сладък, плодов нюанс. Обхватът на цветно плодовите аромати непрекъснато се разширява.

            4.4 Цветни плодови сладникави (Floral Fruity Gourmand)

                Обхватът на цветно плодовите аромати, непрекъснато се разширява. Това е така, защо сме разделени на цветно плодовите аромати, с тези на сладки нюанси на карамел, захар, шоколад, бонбони и др. в специална категория.

                4.5 Цветни зелени листа (Floral Green)

                Зелени нотки на треви и листа внасят свежест и тръпчивости, в цветната композиция оставя впечатление за току-що набрани цветя.

                4.6 Цветни дървесен мускуси (Floral Woody Musk)

                Абсолютното цветно надмощие е обогатено с дървесно и / или мускусно присъствие в тази група, което добавя дълбочина и топлина, както и пудрени нюанси на цялата композиция

5. Leather (Кожен)

Кожени аромати в различни нюанси, от цветни, кадифени композиции за тръпчивост, опушени такива , са поставени в тази група. Дъх на кожени изделия, с цел да се прикрие неприятния  аромат на натурална кожа.

 

6. Ориенталски (Oriental)                                           

Ориенталски аромати с преобладаващ кехлибар се поставят в отделна група,  която да засилва  тяхната топлина и чувственост. Техният пищен букет включва упойващи и интензивни съставки, като мускус, ванилия, екзотични смоли и дърво, често придружени с екзотични цветя и подправки.

                6.1 Ориенталски цветни (Oriental Floral)

                Сладка, топла, пудрена  база, типична за тази група се хармонизира с цветя като гардения, тубероза, тиаре или с пикантна нотка на карамфил

                6.2 Ориенталски папратови (Oriental Fougere)

                Хармония на ориенталски компоненти (топли дървесни и пикантни нотки) се освежава с   ароматни лавандула, розмарин, кумарин и дъбов мъх

            6.3 Ориенталски подправки (Oriental Spicy)

                Топли и чувствени подправки като канела, карамфил и индийско орехче, са съчетани с ориенталски материали, като дърво и смоли.

                6.4 Ориенталски ванилови (Oriental Vanilla)

                Тази група обединява сладки парфюми, построени на хармонията на ориенталски нотки (дърво, смоли, цветя и подправки) и сладки компоненти: карамел, ванилия, шоколад, бадеми, мед ...

                6.5 Ориенталски дървесни (Oriental Woody)

                Традиционните ориенталски съставки са обогатени с дървесни акорди на топло сандалово дърво или със сухи нотки на кедър и ветивер.

7. Woody (Дървесен)    

Разкошните композиции на дървесни нотки  в сърцето на парфюма се засилват с дървесните нотки на основата. Топлото, мистериозно сандалово дърво,  сухите и по-отчетливи кедър и ветивер, подобните на смола и леките екзотични видове обикновено са придружени с ароматни и цитрусови нотки.

                7.1  Дървесни морски (Woody Aquatic)

                Този тип парфюмна композиция, като правило, обединява дървесно  сърцето на парфюм със свежи, ароматени  акорди  и водни нотки.

                7.2 Дървесни ароматни (Woody Aromatic)

                Много мъжки обединение на дърво и ароматни нотки, е характерно за мъжките аромати. Пищен център и база с ароматни билки.

                7.3 Дървесни шипрови (Woody Chypre)

                Дъбов мъх и лабданум, традиционни за групата Chypre, са съчетани с доминиращите дървесни нотки,  които  имат много богат и интензивен аромат.

                7.4 Дървесни цветни мускуси (Woody Floral Musk)

                Господстващото  дърво в центъра на композицията има красиво начало с цветя като виолетки и фрезия, както и мускусна база.

                7.5 Дървесни подправки (Woody Spicy)

                Мек и приятен аромат на екзотично дърво хармонизира с топли, горчиви подправки като черен пипер, карамфил, индийско орехче или канела.

 

Коментари за Различни групи аромати срещани в модерните парфюми

  1. 1.

    Маркови оригинални парфюми тестери,най-ниски цени,намаления https://testeri-bg.com

Подобни статии

Парфюми и козметика на известни личности

Парфюми и козметика на известни личности

Създаването на модни линии с имената на известни личности от културния или спортния живот е чудесна маркова стратегия, за привличането на кл...

Сифилис (Луес)

Сифилис (Луес)

Сифилисът (луесът) е заразно заболяване, което се причинява от бледата спирохета. Ако не се лекува, той протича хронично и може да засегне р...

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Психично развитие и психо-социални проблеми на пубертета

Промените, които настъпват във функциите на нервната система, ссобеностите в психичното пубертетно съзряване и в емоционалния живот са така ...

Химичен състав на билките

Химичен състав на билките

В лекарствените растения се съдържат редица химични вещества, които могат да влияят в различни посоки върху жизнените процеси, протичащи в о...

Младежки пъпки – обща информация за проблема

Младежки пъпки – обща информация за проблема

Как да се отървете от акнето е предизвикателство, за което много хора търсят решение. Да се живее с младежки пъпки по кожата е доста ...

Анонимен

Анонимен

1 публикации

Публикувано
Публикувано

20.04.2013

Обновено
Обновено

07.05.2013

Прочетено
Прочетено

2024

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия