Кои храни съдържат калций и какъв е препоръчителният дневен прием на калциеви добавки

Кои храни съдържат калций и какъв е препоръчителният дневен прием на калциеви добавки
Калцият може да бъде открит в сиренето, изварата и всички останали млечни продукти. Спанак и някои други зеленчуци със зелен цвят също съдържат голямо количество калциеви добавки.

Калциевите добавки са особено важни за човешкото здраве, те значително подпомагат доброто състояние на костите и лечението на някои заболявания като остеопороза.

Калцият може да бъде открит в сиренето, изварата и всички останали млечни продукти.

Спанак и някои други зеленчуци със зелен цвят също съдържат голямо количество калциеви добавки. Едни от тях са листните зеленчуци, като цвекло, маруля, зелени бобови растения, аспержи, броколи и други.  Поради голямото съдържание на калциеви добавки в тези храни те са често предпочитани от вегетарианците. Според последни научни проучвания в морските водорасли също може да се открие значително богато количество калциеви добавки.

 

Ако решите да направите допълнителен прием на калциеви добавки е много важно да се консултирате с лекар. 

Ето и кои са видовете калциеви добавки, предназначени за перорален прием:

 

Калциев карбонат  - тази калциева добавка е предназначена за хора, които нямат специални нужди и медицински показатели обозначаващи това. Според някои хора прекомерната употреба на този вид добавки може да причини стомашно неразположение. Предписва се от лекар и се закупува срещу представяне на рецепта.

 

Калциев цитрат – той е предпочитан за предписване от лекарите, предвид това, че не е задължително да се приема с храна. Назначава се за лечение на лица със стомашни и чревни проблеми или такива претърпели определени видове операции.

 

Калциев фосфат –  тази добавка не може да предизвика стомашно неразположение или разстройство. Използва се при остеопороза, рахит, анемия, забавен растеж, зъбен растеж и други.

 

Калциевите добавки, като превенция срещу остеопороза

 

Противно на наблюдаваното обществено мнение, че само жените могат да заболеят от остеопороза, последни статистики показват и голям процент заболеваемост при мъжете. Остеопорозата е заболяване на костта, което би могло да предразположи към фрактури и изтъняване на костта. Редовните физически упражнения и правилното хранене също биха могли да действат като превантивна мярка срещу заболяването, но съчетани с прием на калций и витамин D.

 

Препоръчителен дневен прием на калциеви добавки

 

При деца – преди да дадете калций или витамин Д на вашето дете задължително се консултирайте с лекуващият лекар. Той  ще назначи необходимите дози за прием и вида на хранителните добавки.

Възрастни – за възрастта от 19 до 50 години необходимите добавки калций са 1.000 милиграма на ден. Хранете се здравословно и съобразявайте количеството калций, което се съдържа в храните, за да избегнете допълнителен прием. За лица над 50 години дневната доза за калциеви добавки е от 200 до 1.200 милиграма дневно. Всяко самолечение и предозиране на калциеви добавки може да бъде опасно за вашето здраве. За да подсилите костната си система се доверете на лекар, който ще ви предпише точната доза за дневен прием на калциеви добавки.

Вижте още тук: https://xn--80abefxly.com/

 

Подобни статии

Мамавит – подходящата хранителна добавка по време и след период на бременност!

Мамавит – подходящата хранителна добавка по време и след период на бременност!

Бременността е период, който е свързан с настъпването на редица промени в организма, които започват още от първата седмица на з...

Получаване на течен калиев тор (калиев карбонат поташ) от пепел

Получаване на течен калиев тор (калиев карбонат поташ) от пепел

В пепелта на букови и дъбови дърва се съдържат до 18% калиев карбонат и други калиеви соли; в пепелта от стъблата на граха - до 26 %; в пепе...

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какво трябва да се знае във връзка с торенето на овощните растения

Какви хранителни елементи са необходими за овощните растения? Безусловно необходими за овощните растения са следните хранителни елементи, в...

Запек – как да преодолеете състоянието?

Запек – как да преодолеете състоянието?

 Запекът не е заболяване а симптом. Той е свързан с неправилната функция на храносмилателната система. Повечето хора, израснали с този пробл...

Kак да подсилим имунната система? 9 съвета, които може да приложите веднага

Kак да подсилим имунната система? 9 съвета, които може да приложите веднага

Как да подсилим имунната си система? Не е ли тя тази, която върши забележителна работа като ни защитава от вируси и бактерии? На пръв поглед...

anainsert

anainsert

33 публикации

Публикувано
Публикувано

05.02.2013

Обновено
Обновено

05.02.2013

Прочетено
Прочетено

4758

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия