Kак да подсилим имунната система? 9 съвета, които може да приложите веднага

Kак да подсилим имунната система? 9 съвета, които може да приложите веднага
Как да подсилим имунната си система? Не е ли тя тази, която върши забележителна работа като ни защитава от вируси и бактерии? На пръв поглед да, но понякога се проваля: микробите нахлуват успешно в ор

Как да подсилим имунната си система? Не е ли тя тази, която върши забележителна работа като ни защитава от вируси и бактерии? На пръв поглед да, но понякога се проваля: микробите нахлуват успешно в организма ви, а резултатът е болест, която ви държи на легло няколко дни.

Но, възможно ли е да се намесите в този процес и да подсилите имунната си система? Може би с избор на по-здравословни храни? Или пък с прием на хранителни добавки с необходимите витамини и минерали?

Идеята да подсилите имунитета си е примамлива, но изпълнението изисква много отдаденост. Все пак, имунната система има нужда от баланс и хармония, за да бъде здрава и да ви предпазва от болести. Затова, за да подсилите имунната система, имате нужда от няколко неща, които да правите редовно. Ето кои са те:

Направете съня приоритет

Забелязали ли сте, че когато сте болни, имате нужда от повече сън? Това е така, защото сънят и имунитетът са тясно свързани. Всъщност, ако не се наспивате добре когато сте здрави, това може да ви направи по-чувствителни към болести. От друга страна, пълноценният сън може да подсили естествените защитни сили на организма ви и да ви предпази от бактерии и вируси.

Яжте повече плодове и зеленчуци

Растителните храни като плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения, са пълни с антиоксиданти, които подпомагат работата на имунната система. Антиоксидантите помагат за намаляване на възпалението в тялото и се борят със свободните радикали, които могат да предизвикат различни болести.

Приемайте повече полезни мазнини

Храните, които съдържат полезни мазнини, като зехтин и сьомга, могат да помогнат на организма като подсилят имунния отговор на тялото. Те се борят с възпалението и помагат на тялото да възстанови баланса си. Освен това, зехтинът е силно противовъзпалително, което може да ви осигури защита срещу вирусите и бактериите. От друга страна мастните киселини в храни като сьомга и семена от чия ще ви донесат допълнителна доза здраве. Как да подсилим имунната система с помощта на полезните мазнини? Просто включете повече зехтин, семена от чия и мазни риби в ежедневието си.

Яжте ферментирали храни или приемайте пробиотични добавки

Ферментиралите храни са богати на полезни бактерии, наречени пробиотици, които населяват храносмилателния ви тракт. Изследвания доказват, че ако чревната ви флора е в отлично здраве, това може да помогне на имунната система да различава по-лесно полезните и вредните бактерии. Как да подсилим имунната система с пробиотици? Яжте повече ферментирали храни и йогурт, или приемайте пробиотична добавка, за да осигурите здравето на храносмилателния тракт.

Намалете приема на захар

Ако често приемате храни с добавена захар, време е да ги намалите. Честата консумация на храни като сладки, вафли, бисквити и други подобни може да доведе до затлъстяване и диабет тип 2, а от там и до слаба имунна система. Ето защо, за да подпомогнете имунния отговор на организма си, намалете или спрете приема на храни, съдържащи добавена захар.

Спортувайте редовно

Знаете колко важно е да спортувате редовно, за да си осигурите здрав и силен имунитет. Редовните тренировки на открито или закрито, ще помогнат на тялото ви да остане здраво и ще намалят възпалението. Как да подсилим имунната система със спорт? Активностите като разходки, тичане, плуване и колоездене са приятен и лесен начин да се погрижите за здравето си.

Хидратирайте тялото си

Приемът на достатъчно количество вода е изключително важен, ако искате да останете здрави. Дехидратацията може да причини главоболие и да повлияе на работоспособността и фокуса. Нещо повече, дехидратацията може да наруши храносмилането ви и да попречи на правилната работа на бъбреците. Тези усложнения могат да доведат до отслабена имунна система, а от там и до различни болести.

Контролирайте нивата на стрес в организма

Стресът и тревожността са едни от най-големите проблеми за имунитета. Когато телата ни са подложени на постоянен стрес, това води до възпаление, а от там и до отслабен имунен отговор. Как да подсилим имунната система, ако сме изложени на стрес? Активности като медитация, спорт и йога ще ви помогнат да регулирате нивата на стрес в организма и ще подпомогнат здравата имунна система.

Приемайте правилните хранителни добавки

Често, в следствие на забързаното ежедневие, многото задачи и ангажименти, не можем да дадем на телата си нужното количество от всички необходими хранителни вещества. И тук на помощ идват хранителните добавки. Ето кои са елементите, които да приемате, ако искате здрав и силен имунитет:

  • Витамин С: намалява времето за възстановяване при настинка и грип;

  • Витамин D: дефицитът на този витамин увеличава вероятността да се разболеете. Съответно, адекватното количество от него в организма ви ще ви помогне да избегнете вирусите;

  • Цинк: намалява времето за възстановяване и тежестта на заполяването.

Как да подсилим имунната система? За да се радвате на здрав и силен имунитет, определени промени в начина на живот могат да ви помогнат. Здравословното хранене, спортът и добрата почивка са ключови, ако искате да избегнете болестите. А правилният избор на хранителни добавки ще ви помогне да дадете на организма си необходимите вещества, които не може да си набавите с храната.

Етикети

имунитет

Коментари за Kак да подсилим имунната система? 9 съвета, които може да приложите веднага

  1. 1.

    Здравейте, аз съм финансист, който предлага съдействие при заемане на пари между физически лица в краткосрочен и дългосрочен план, вариращи от 5 000 до 5 000 000 лв. за 48 часа при лихва от 2% годишно. Офертата е валидна и се приема само в Люксембург.

    За връзка: eliyanaenmaha@gmail.com

Подобни статии

Рак

Рак

Рак Лечение: своевременно, упорито, цялостно Все още раковата болест се числи към заболяванията, от които се страхуваме най-многр. Вс...

Заушка

Заушка

Заушката е вирусно заболяване, което се проявява най-често с негнойно възпаление на слюнчените жлези. Предаването на заразата става по възду...

Херпес зостер (Опасващ херпес)

Херпес зостер (Опасващ херпес)

Херпес зостер се появява внезапно и протича остро. Причинява се от вирус, сходен с този на варицелата. Ето защо при контакт с болни от вариц...

Хронично възпаление на сливиците

Хронично възпаление на сливиците

Хроничното възпаление на сливиците (хроничният тонзилит) трябва да се разглежда като едно постоянно гнойно огнище (фокус), от което в органи...

Периоди на детската възраст

Периоди на детската възраст

Детството се дели на няколко периода, които се различават както по отношение на физическото развитие на детето, така и по отношение на реакт...

25 публикации

Публикувано
Публикувано

24.01.2022

Обновено
Обновено

24.01.2022

Прочетено
Прочетено

1365

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия