Ключови промени в стандарт ISO 9001:2015

Ключови промени в стандарт ISO 9001:2015
Научете повече за новия сертификат за качество ISO 9001:2015.

Сертификация по ISO 9001:2015 - основни промени

Основни насоки в новия стандарт

Очаква се през тази година да бъде въведена нова версия на исо 9001, като основната задача на тази промяна е систематата да бъде по-разбираема и по-достъпна за болшинството организции.

Преходният период към актуалната версия на ISO остава три години, като този период започва да тече от момента на нейното официално публикуване, което се очаква през месец септември 2015г. Този период би трябвало да бъде достатъчен на компаниите и организациите да разберат новите изисквания и да ги приведат в съответствие със своята система за управление и стандарт на качеството.

Кои са ключовите насоки в новата версия?

Основната насока - стандартът iso 9001:2015 набляга на изискванията към менажирането на фирмите, което цели разбирането от страна на ръководството, че самата система представлява механизъм за управление на фирмата и не е тделна част от него.

При новия стандарт отпада варианта и нуждата от изключване от стандарта, тъй като се смята, че системата е направена така, че всяка компания да може да покрие всички изисквания, без значение вида и обема на своята дейност.

В ISO 9001:2015 терминът ''стоки и услуги'' заменя настоящото понятие ''продукт'', като така се пояснява, че системата е насочена не само към производителите на физическа стока, но и към фирми, опериращи в областта на услугите.

Тази нова версия на ISO търпи промяна и в начина, по който се води документацията.
Досега използваният термин ''документи и записи'' бива заменен от понятието ''документирана информация, като отпада изискването организацията да води задължителна документация, която да гарантира процесите и доказва тяхното прилагане в съответствие с планираното. Документите и записите, използвани досега не са напълно премахнати и отречени, а запазват пожелателен характер, в случай, че са от полза на самата организация, а не само за одиторите.

Отпада терминът ''превантивни действия'', тъй като във версията на стандарта исо 9001:2015 се вкарва концепция за управление на риска, която се тълкува, като вид превантивна мярка, предпазваща фирмата от възможни рискове, грешки и проблеми.
Като цяло се смята, че новата версия ще облекчи значително организациите и ще им помогне по-лесно да въведат системата и да получат така важната сертификация.


Повече информация за новата версия на стандарта за управление на качеството можете да намерите на сайта iso9001.bg , където можете да се свържете с екип от специалисти за внедряването на системата във вашата фирма.

Подобни статии

Реклама в Интернет

Реклама в Интернет

Маркетингът и Рекламата през 2016-та От около 10 години се интересувам от реклама и маркетинг и освен като образование имах възможност да н...

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест (научна версия)

Жлъчнокаменна болест : Под това название се разбира заболяване на обмяната на веществата в организма Под това название се разбира забол...

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соя - Растението чудо (източник на белтъчини)

Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят здравословно, това важи в повишена степен за спортистите, хората подложени на сил...

Как да се класираме добре в търсачките

Как да се класираме добре в търсачките

Защо Google? Google е най-използваната търсачка в България и всеки, който търси нещо онлайн търси за него чрез търсачката Google. Поч...

Уникална възможност за бизнес развитие в системата на сертифицираните немски хранителни добавки Фитлайн

Уникална възможност за бизнес развитие в системата на сертифицираните немски хранителни добавки Фитлайн

  Случвало ли ви се е една нова идея да промени изцяло начина ви на живот и да ви даде ново начало или да ви накара да преосмислите всичк...

yhom

yhom

24 публикации

Публикувано
Публикувано

18.03.2015

Обновено
Обновено

17.03.2015

Прочетено
Прочетено

2779

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия