Какъв е процента на успешно лечение на рак на простатата?

Какъв е процента на успешно лечение на рак на простатата?
Рак на простатата е заболяване, разпространено при мъжете и се характеризира с развитието на ракови клетки в простатната жлеза.

Рак на простатата е заболяване, разпространено при мъжете и се характеризира с развитието на ракови клетки в простатната жлеза. По-застрашени от развитието на рак на простатата са хора на възраст между 60 и 70 години. В публикации на медицински специалисти от Фрамар можете да намерите подробна информация за този вид раково заболяване.

Етапи на рак на простатата

Заболяването обикновено се разделя на четири етапа, наречени Т1, Т2, Т3 и Т4. Етапи на Т1 и Т2, описват рак, който се ограничава до простатната жлеза.

-          Етап Т1 – обикновено,  през този етап е трудно да бъде поставена диагноза, поради липсата на симптоми и признаци за рак на просататата. Обикновено се открива чрез PSA тест.

-          Етап Т2 – през този етап на рак на простатата, вече има проявление на някои симптоми. Обикновено това са трудности при уриниране, признаци на кръв в урината или спермата и др. Най-често се използва цифров ректален тест за поставяне на точна диагноза.

-          Етап Т3 – когато заболяването е в този етап, раковите клетки са излезли извън рамките на простатната жлеза и са започнали да се размножават в семенните мехурчета. Това са тръбни жлези, които работят зад  и под пикочния мехур.

-          Етап Т4 – при този етап, заболяването се е разпространило към други органи, като ректума или тазовата кост.

Ракът на простатата е бавно развиваща се болест. Възможно е процеса да продължи дълго време преди да се разпространи извън простатната жлеза. Въпреки това, лекарите се стремят да следят ускорението на болестта, за да определят дали рака на простатата е по-агресивен.

Ранното откриване е от ключово значение. Ето защо мъже на възраст около 50 години, трябва да се подлагат на редовни изследвания.

Процент на успешно лечение на рак на простатата

Скоростта на развитие на болестта, до голяма степен зависи от това колко рано е открито заболяването. Лечението на рак на простатата носи своите рискове и брой на успешно излекувани пациенти. Обикновено лекарите препоръчват една или повече процедури, които са надеждни и ефикасни за лечение на рак на простатата.

Най-често препоръчваното лечение е хирургията. При този метод простатата се отстранява изцяло или частично. Друг метод е външното облъчване. Въпреки, че тези методи са доста ефективни, те често водят до импотентност и инконтиненция на урината. Това може да доведе до изключителен спад в качеството на живот.

Съществуват и някои алтернативни лечения, които носят по-малко рискове, като високо интензивен фокусиран ултразвук. С помощта на този метод  и когато заболяването е установено в ранен етап, процента на успешно преминалите лечение е 90%. Страничните ефекти също са по-леки и процедурата се извършва в амбулаторно. Ето защо, профилактиката и навременното поставяне на диагноза е от голямо значение за развитието на рак на простатата.

Рак на простатата

Подобни статии

Какво трябва да знаем за рака

Какво трябва да знаем за рака

Що е рак Тялото се състои от милиони клетки, които непрекъснато растат размножават се през определени интервали от време и умират. Нормално...

История на балнеолечението с минерална вода в Кюстендил ?

История на балнеолечението с минерална вода в Кюстендил ?

От 1966 година в град Кюстендил функционира балнеосанаториум на трудещите се селяни. Доайена на балнеолечебницата доктор Табакова, която е р...

Аденом на простатата - как да се избегне операция

Аденом на простатата - как да се избегне операция

Ние се спираме специално на това заболяване на простатата, защото то почти неизбежно се появява при мъже над определена възраст. Петдесет пр...

От зачатието до раждането

От зачатието до раждането

1. Преди да се роди детето Родителите малко знаят за живота на детето от зачатието до неговото раждане. Медицинската наука обаче е успяла ...

Още информация за симптомите при рак на простатата

Още информация за симптомите при рак на простатата

Рака на простатата е заболяване, което е свързано с безконтролното размножаване на ракови клетки в областта на простатната жлеза. В някои ...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

18.06.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

3144

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия