История на балнеолечението с минерална вода в Кюстендил ?

История на балнеолечението с минерална вода в Кюстендил ?
История на балнеосанаториума в Кюстендил и какво лекува Кюстендилската минерална вода?

От 1966 година в град Кюстендил функционира балнеосанаториум на трудещите се селяни. Доайена на балнеолечебницата доктор Табакова, която е работила дълги години в сектора разказва, че в Кюстендил са се лекували хора предимно с гинекологични заболявания и стерилитет.

Балнеосанаториума е бил свръх посещаван по онова време предимно от млади семейства с безплодие. Основното, което е запомнила доктор Табакова от този период, е голямата успеваемост в лечението на точно тези здравословни проблеми. Днес курортът е известен с това, че помага на много семейства със стерилитет и безплодие.

Точно поради тази причина на мястото на старата балнео лечебница днес е построен модерен СПА комплекс – пет звездния Стримон SPA клуб. В хотела се предлагат редица здравни програми, развивани с цел да помогнат на младите семейства. Всички здравни програми се осъществяват по високо ефективни и доказани във времето терапевтични методи с голяма успеваемост.

Здравният проблем на стерилитета и безплодието се среща все повече в днешно време, над 170 хиляди семейства в България страдат от това. При наличието на такъв проблем съвременните хора веднага се сещат за технологията ин-витро, но това струва много както на тях самите, така и на държавата. Добре е да се помисли и за подобна природосъобразна услуга, като предлаганата в медицинския център на Стримон СПА клуб.

Навремето предлаганото там лечение е включвало поне 15 минерални бани с натриево- сулфидна минерална вода и вагинални душове. Всичко това задължително се е придружавало с физиотерапевтични процедури, кинезитерапия и лечебни упражнения. Този комплексен метод на лечение възстановява организма и му дава сили сам да се справи с положението, което е давало много високи резултати.

Има много научни разработки за Кюстендилската минерална вода, която безспорно е доказано ефективна при инфекциозни заболявания и ендокринен стерилитет и липса на менструация или проблеми с простатата на мъжете. Кюстендилската минерална вода има голямо наличие на сулфиди и съединения на сяра, които влияят на сраствания в тръбите и измененията на простатната жлеза. В някои научни разработки на Института по акушерство и гинекология се доказва, че баните в такава вода водят до намаление на колагена на съединителната тъкан и от там свиване на тръбите. От практиката се доказва, че се достига до успешно лечение между 33 до 43 процента от ликувалите се.

Много хора са намерили щастието си в този балнеосанаториум, навремето тук са се лекували успешно семейства от Германия, Финландия, Гърция, Турция, Македония, Сърбия и дори от Кувейт. Много е важна психическата настройка и вярата в лечебната сила на минералната вода, с която се идва на едно такова лечение. Дори навремето в стария балнеосанаториум е дошла за лечение жена на 45 години, която е загубила двете си деца и е успяла да роди трето.

В името на това България да има повече деца медицинският център на хотела „Медбио Плюс“ е успял да съхрани научните разработки за терапевтичния ефект и дори да ги усъвършенства с най-новите американски, западни и източни разработки.

Подобни статии

Остър хепатит

Остър хепатит

Острото възпалително заболяване на черния дроб е твърде често явление. То може да бъде предизвикано от различни причини — отрови (токсичен х...

Хроничен хепатит

Хроничен хепатит

В повечето случаи острият хепатит завършва с пълно оздравяване. Броят на хронифицираните остри хепатити е различен. Приема се, че вирусният ...

Кога и по колко минерална вода

Кога и по колко минерална вода

Кога и по колко минерална вода Лекарите, диетолозите и фитнес инструкторите съветват да пием много минерална вода. Консумирането на водата п...

Жлъчнокаменна болест

Жлъчнокаменна болест

Образуването на камъни в жлъчния мехур е било познато още на древните лекари. Жлъчнокаменната болест е доста често заболяване, особено в няк...

Екзема. Невродермит

Екзема. Невродермит

Екземата е най-често срещаното кожно заболяване. Боледуват хора от всички възрасти. Различават се няколко клинични форми на заболяване: исти...

petkodimoff

petkodimoff

16 публикации

Публикувано
Публикувано

10.12.2014

Обновено
Обновено

08.12.2014

Прочетено
Прочетено

1701

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия