Как се пръкват черните точки по носа?

Всеки е забелязвал малките, досадни черни точки по носа. При някои те са почти незабележими, при други са истински козметичен проблем. Как се появяват малките досадници?

Черните точки са досаден кожен проблем за много хора. Почти всеки от нас има черни точици по носа.

Какво са черните точки и как се появяват?

Черните точки са особен вид акне. Освен, че са малко по-различни от обикновеното акне, те имат и козметичното усложнение - черния цвят, който ги прави дори по-забележими. Черните точки обикновено се появяват като малко черно или жълтеникаво образувание върху кожата. Медицинското название на проблема е отворени комедони.

Как се появяват черните точки?

Черните точки са в резултат на увеличеното омазняване на кожата. Мастните жлези под кожата произвеждат мазнина наричана себум, чиято роля е да предпазва и защитава кожата на тялото. Понякога, в резултат на увеличеното производство на себум, замърсяването по повърхността на кожата блокира себума. Блокираната мазнина се окислява, което придава характерният черен цвят.

Защо черните точки обикновено се появяват по носа?

Носът попада в така нареченият Т район на лицето на кожата, който е характерен с повишено отделяне на себум. Това е единствената причина носът да е "предпочитано" място на черните точки.

Как да се предпазим от черните точки?

Ето някои най-общи съвети и препоръки за да предотвратите появата на черни точки.

 • Една от от най-важните стъпки, не само за да се отървем от черните точки, но и като цяло да подобрим живота си е да намалим мазните храни.
 • Ако имаме навика да използваме твърде много грим, намаляването му също ще се отрази много позитивно на борбата с черните точки. Козметиката е пръв приятел на красотата, но е враг на чистотата на кожата - намаляването на използвания грим е важна стъпка към трайното оздравяване на кожата.
 • Мийте лицето си винаги щом имате възможност за това. Винаги носете чисти кърпички и при изпотяване попивайте потта от лицето за да не полепва по нея прах.
 • Избягвайте козметични продукти с високо мастно съдържание
 • Сменяйте редовно калъфката на възглавницата си. Изследването на калъфката под микроскоп разкрива милиони мъртви кожни клетки и купища други микроорганизми (за съжаление голяма част от тях живи и хранещи се с мъртвите кожни клетки)
 • Използвайте ексфолиант и го използвайте редовно за да премахвате мъртвите кожни клетки
 • Винаги след измиване на лицето използвайте продукт за свиване на порите. Най-простите домашни средства са - кубче лед.
 • И най-важното - никога не изтисквайте черните точки с ръце! Всякакъв род агресивни и насилствени действия спрямо кожата могат само да влошат проблема.

Черните точки са често срещан козметичен проблем особено в пубертета, когато омазняването на кожата е много интензивно и е предпоставка за проблеми с кожата.

Коментари за Как се пръкват черните точки по носа?

 1. 1.

  Девойка, сайтът Ви е страхотен! Желая ви успех на Фас и Вашите млади почитателки!

Подобни статии

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

Спорта през годишните времена

Спорта през годишните времена

Пролетта идва след зимата, след лятото настъпва есента... Прекрасен и вечен кръговрат на природата. Всяко годишно време си има своя поезия, ...

Хроничен катарален конюнктивит

Хроничен катарален конюнктивит

Хроничният катарален конюнктивит е често заболяване. Хроничният катарален конюнктивит е често заболяване, в етиологията на което освен екзо...

Младежки пъпки (обикновено акне)

Младежки пъпки (обикновено акне)

Поради най-разнообразни причини могат да се получат нарушения в нормалната функция на мастните жлези на кожата, които да доведат до болестни...

Мехлеми от прополис с вазелин и други мазни смеси

Мехлеми от прополис с вазелин и други мазни смеси

Вазелин или течен парафин (вазелиново масло), смес от вазелин и ланолин, чист ланолин, рибено масло, свинска мас, слънчогледово масло (олио)...

devoyka

devoyka

2 публикации

Публикувано
Публикувано

13.03.2014

Обновено
Обновено

12.03.2014

Прочетено
Прочетено

1365

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия