Как да заточим клещите резачки в домашни условия

Как да заточим клещите резачки в домашни условия
Как да заточим клещите резачки, може ли въобще да се заточват, какво ще постигнем.

Често ни се налага да ползваме клещите резачки в дома или при различни строителни и монтажни дейности. С течение на времето и продължителната им употреба, техните остриета се захабяват и е необходимо да се заточат. По принцип клещите не могат да се заточват напълно и да се възстановят до тяхното първоначално заводско качество. Причините ще опишем по-долу. Към заточване на клещите може да пристъпим, ако те наистина са много изхабени или наранени, но трябва да знаем, че резултатът не винаги е удовлетворителен, а само частичен. Ако сме сръчни домашни майстори, не е нужно да търсим специалист или точилар. Може да заточим сами клещите резачки и в домашни условия. Ще ви запознаем как може да стане това:
За начало е необходимо да подсигурим шмиргел с абразивни заточващи дискове с неголяма мощност. Подходящ за заточването е не само електрическият шмиргел, а и механичният с ръчно задвижване. Не трябва да обработваме метални детайли със страничната част на абразивните дискове, защото може да се отчупят и разпръснат. Когато извършваме заточване, задължително трябва да работим с лични предпазни средства като очила и ръкавици.
Друго приспособление за заточване е така нареченият бруст, който не е подходящ в нашия случай, когато трябва да заточим клещи резачки, тъй като отнема много време. Относно абразивния диск важи правилото, че колкото по-твърд е материалът, който заточваме, толкова по-мек е абразивният диск. Абразивните дискове съдържат твърдосплавни частици, които могат да се справят и със заточването на твърдите остриета на клещите резачки.
Кои клещи могат да се заточват? При продължително използване на клещите, остриетата се затъпяват равномерно, когато са използвани правилно и по предназначение. Когато клещите са използвани за по-дебели или по-твърди материали, за които са предназначени, то остриетата могат да се подбият, деформират и назъбят. В този случай при гледане отстрани, между остриетата се вижда голям луфт и вълнообразни участъци. Такива клещи трудно могат да се възстановят, но все пак може да се опита.
Когато пристъпваме към заточването, трябва да разтворим клещите и да ги приближим до шмиргела от предната страна на заточващия диск. Това е страната на диска, която е с изпъкнала повърхност. Трябва много бавно да приближим клещите към въртящия диск под определен ъгъл, за да може да направим заточването. Заточването се извършва по цялата дължина на режещите остриета от всяка една от страните.
Най-напред се отстраняват нараняванията – деформираните участъци, във форма на грат или мустаци. Шмиргеленето се извършва до пълното им отстраняване. След това се прави проверка при затворено състояние на челюстите. Вижда се на кои места липсва материал на остриетата. За да се заточат, трябва да се отнеме материал от остриетата чрез двустранно шмиргелене. При това трябва да се спазва правилото да се отнема минимално материал, като ъгълът на заточване трябва да е успореден на фабричния ъгъл на остриетата.
При отнемане на много материал остриетата стават по-ниски и това може да доведе до голям луфт в затворено положение. Въпреки че остриетата вече са заточени, е възможно клещите да не режат добре. Причината е, че сме отнели повече материал и остриетата не допират едно в друго по цялата дължина, освен това е възможно да се получи клиновиден луфт, т.е. остриетата опират едно в друго само от едната страна.
За да защитим остриетата от затъпяване, е необходимо да използваме клещите резачки правилно и по предназначение. Не е нужно да режем стоманена тел или други изделия, ако самите клещи не са предназначени за това. Трябва да се съобразяваме за какъв материал на рязане са предназначени клещите.
Повечето производители имат спецификация на всеки един предлаган модел-за какъв материал са предназначени и каква дебелина могат да режат. Допускат се изключения в много редки случаи, но трябва да имаме предвид, че това не може да се прави постоянно, в противен случай ще изхабим безвъзвратно остриетата.
Повече информация за избора на клещите резачки ще намерите на: https://www.e-shop-bg.eu
Автор: Е-shop-bg

Заточване на клещи резачки

Има ли ефект от заточването на клещите резачки?

Коментари за Как да заточим клещите резачки в домашни условия

 1. 1.

  Така е нищо не се получава, по добре нови, а пък тия книпех са върха

 2. 2.

  Книпекс е скъп, но не тряба да се заточва

 3. 3.

  На пазара у нас няма по-добро от Книпекс.

 4. 4.

  vyv Varna gi nosya na edin maistor i stavat kato novi.Probval sym sam no ni6to ne stava.Armeneca gi pravi kato novi...

Подобни статии

Запазване на месото при домашни условия

Запазване на месото при домашни условия

Месото може да се запази за по-дълго време чрез осоляване, пушене, варене, стерилизиране в буркани и чрез приготвяне на трайни домашни колба...

Обработка на кожи при домашни условия

Обработка на кожи при домашни условия

В много домакинства се отглеждат животни, поради което възниква необходимостта техните кожи да се обработват на косъм. Те са кожи от питомни...

Подготовка за багрене при домашни условия

Подготовка за багрене при домашни условия

- Преди да се пристъпи към багренето, трябва да се знае или да се определи суровината, от която е изработено текстилното изделие - памук, ле...

Зачервяване на очите

Зачервяване на очите

При голяма група очни болести се наблюдава зачервяване на очите. Този симптом е характерен за процеси, засягащи предните части на очната ябъ...

Кожни заболявания

Кожни заболявания

Кожата иа новороденото е нежна, тънка и пухкава. Повърхностният й слой, наричан епидермис, е много тънък и лесно може да се охлузи. Кожата н...

E-shop-bg

E-shop-bg

11 публикации

Публикувано
Публикувано

28.05.2015

Обновено
Обновено

27.05.2015

Прочетено
Прочетено

3739

Нередност Докладвай за нередност
11 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия