Кожни заболявания

Кожата иа новороденото е нежна, тънка и пухкава. Повърхностният й слой, наричан епидермис, е много тънък и лесно може да се охлузи. Кожата на новороденото е лесно ранима не само от по-груби пелени, но и от пот, урина и изпражнения. Благоприятстваща роля има и претрупването с много пелени, особено през летните горещини.

Преходен обрив

 

През първата седмица след раждането по кожата на новороденото, най-често по трупа, могат да се появят розови петна, леко надигнати, с големината на грахово зърно. Допуска се, че този бързопреходеи обрив е свързан с още незавършеното пригаждане към новия начин на хранене. За разлика от обривите при кожни възпаления той изчезва за ден-два.

Себороичен дерматит

 

Лечението на това заболяване е трудно, понякога се налага оставане в болница. Коричките по окосмената част на главата лесно се отделят, след като постоят намазани с олио, предварително стерилизирано на водна баня. Нежното лющене по бузите на бебето се повлиява добре при мазане с помади, предписани от лекар. Във всички случаи трябва да се спазва чистота за избягването на вторична инфекция.

Интертриго (подсичане)

 

Най-често то е резултат иа недостатъчна хигиена на кожата. Появява се и у деца с много нежна и чувствителна кожа въпреки грижите и старанието на майката. Ще го видите по гънките на вратлето, подмишниците, но най-често и най-силно е изразено, в слабинните гънки и по седалището, където кожата е подложена на продължителното действие на урината. Засегнатата кожа е зачервена, малко оточна, лъскава, подмокрена. В по-тежките случаи повърхностният слой на кожата се охлузва на места и от дълбокия слой просълзяват капки тъканна течност. В най-тежките случаи се появяват и пукнатини, от които могат да се отделят и капки кръв. Много лесно тук се прибавя и гъбична инфекция с възпаление
на съседната кожа. Ако пък се прибавят гноеродни микроби, от кожата на възпаления участък се отделя гноевидна течност.
Подсичането изисква на първо място да се премахнат условията за запарване. Ако сте прекалили с много пелени, намалете броя им, на всяка цена изхвърлете полиетиленовите гащички. През летните горещини преместете бебето в прохладна стая. При подсушаване оставяйте детето разголено за по-продължително време, за да се проветрява кожата му. Ако кожата е много нежна, подсушавайте бебето по-често. Ако всичко това се окаже недостатъчно, по-често намазвайте раздразнената кожа със стерилизирано на водна баня олио или бадемово масло. Някои деца обаче се повлияват по-добре от пудрене. Много добро подсушаващо и антисептично действие имат спиртните разтвори на някои багрила (метиленово синьо, фуксин и др.), които ще ви предпише лекарят. Неудобството на багрилата е, че оставят петна по пелените. Докато в случаи на леко интертриго можете да се справите сама, при упоритите случаи, както и при прибавена гнойна инфекция ще трябва непременно да покажете детето на лекар.
Предпазването от подсичане изисква много стриктно спазване на хигиената, често подсушаване, прилежно изпиране на пеленките, ризките и гащичките, след което те трябва да се изплакват много добре с вода, защото останките от сапуна дразнят детската кожа. Предпочитайте по-качествения сапун, който не съдържа излишък от натриева основа.

Милиария (просеница)

 

Това са съвсем малки мехурчета, с големина на просено зърно, изпълнени с бистра течност. Представляват задържан секрет в изходните каналчета на потните жлези. Виждат се по лицето и трупа на бебето. Те са признак за претопляне и недостатъчно проветряване на детската кожа. Ако се прибави и гноеродна инфекция, мехурчетата стават бели или жълти. Когато се възпали и околната кожа, около мехурчетата се образува зачервено дворче. Появата на гнойни мехурчета крие опасност от развитие на по-тежка гнойна инфекция.

Гнойни кожни инфекции

 

Причиняват се от гноеродни микроби. Водят своето начало от интертригото и от просеницата, след като тук попадне допълнителна инфекция. Образуват се гнойни мехурчета, които постепенно се увеличават по брой и големина. Понякога се появяват като че ли изведнъж. Разполагат се предимно там, където има условия за запарване - в областта на гънките, по трупа, рядко по лицето. Достигат големината на грахово зърно, детски нокът, рядко стават по-големи. Мехурчетата лесни се пукат и гнойта се разнася по здравата кожа. В тежките случаи може да се повиши температурата.

Гнойни абсцеси по гърба
Фиг. Гнойни абсцеси по гърба

Гнойните кожни инфекции са заразни. Инфекцията може да премине от детето върху гърдите на майката и да се развие гнойно възпаление - мастит.
Забелязването на едно-две гнойни мехурчета е сигнал за тревога, налагащ да се покаже детето на лекар. Той ще реши дали лечението може да се проведе в домашни условия, или болното трябва да се настани в детско отделение. От майката се изисква веднага да преустанови къпането, тъй като чрез него ин-фекцията се разнася по цялата кожа на бебето. Къпането се възстановява едва когато лекарят разреши. През това време се осъществява само тоалет на седалището с мокра пелена.

Гнойни абсцеси

 

За разлика от гнойните мехури, които са повърхностни, в този случай се образува гной в дълбочината на кожата и в подкожната тъкан. Най-често по гърба и по врата на бебето се оформят зачервени подутини с размери на лешник или череша (фиг.). Те са болезнени. Температурата може да се повиши. В следващите дни през кожата вече прозира образуваната гной. Ако гнойникът не се среже от лекар, той се пробива сам. От разнасянето на гнойта по кожата се образуват нови гнойници. Освен у новородени заболяването може да се наблюдава и у кърмачета, особено у рахитичните, които много се потят.
Опитите за изстискване на гнойта носят опасност за разнасяне на инфекцията по кръвен път. Особено опасно е да се стискат гнойниците в областта на лицето. Затова не се захващайте с лечението им, а покажете детето на лекар. Къпането, разбира се, се прекратява, за да не се разнася инфекцията върху здравата кожа.

 

Подобни статии

Лечение на кожни заболявания на нервна почва с билки

Лечение на кожни заболявания на нервна почва с билки

Лечебната отвара се приготвя по следната рецепта: Rp. Fol. Urticae (листа гръцка коприва)                                     100 гHb. Orig...

Белодробна недостатъчност

Белодробна недостатъчност

Дихателната недостатъчност. Дихателната недостатъчност е състояние, при което газовата обмяна е нарушена или се осъществява за сметка на вк...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

Гнойни, гъбични и паразитни болести на кожата

В тази група влизат едни от най-разпространените сред хората кожни болести. Под гнойни заболявания на кожата или пиодермии се разбират всичк...

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

4409

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия