Как да си подберем основните инструменти

Как да си подберем основните инструменти
Добре оборудваната кутия за инструменти е от голямо значение при ремонт в дома-от окачването на картина до сглобяването на мебели. Изготвили сме списък с инструментите, които всеки трябва да притежава

Първо, помислете затова къде ще държите всички тези необходими инструменти. Купуването на всички наведнъж може да ви струва стотици или дори хиляди левове. Най-умното решение е да закупите основните инструменти, които са ви най-нужни, а всички допълнителни, в зависимост от новите проекти, да набавяте в последствие. По този начин ще купите и най-качествените инструменти, а не най-нискобюджетните, които ще се счупят след кратка употреба.

Чудите се дали трябва да наемете или купите определен инструмент? Ако сте го използвали само веднъж до момента (като шлифовъчен инструмент за паркет), определено го вземете под наем. Ако има вероятност да го използвате поне веднъж годишно, си струва да го купите.

И накрая, не забравяйте да връщате инструментите си обратно на същото място, независимо дали ги съхранявате в обикновено чекмедже или специална кутия, за да намирате лесно това, което ви потрябва.

Ето какво трябва да си набавите, от най-елементарните до по-модерните комплекти.
Според героя на Клинт Истууд Уолт Ковалски във филма "Гран Торино", можете да свършите половината от домакинските си ремонти само с три неща: универсална смазка WD-40, регулируеми клещи и ролка изолирбанд. Тези три неща ще ви струват и много евтино. За повече преимущество, добавете качествен мулти-инструмент или няколко отвертки, и ще имате минималистичен инструментариум за повечето видове корекции в дома.

За другата половина от домакинските ви ремонтни дейности, можете да допълните колекцията си с още няколко основни инструмента.

Основната кутия с инструменти трябва да включва следните 10 основни неща:

 • Набор от отвертки: От отварянето на капачките на кутиите за боядисване до отвинтването на отделенията за батерии, които не са безопасни за деца, отвертките са задължителни инструменти за всеки дом. Често се предлагат в комплекти, с различни форми и размери. Потърсете такива с магнитни върхове и удобни ръкохватки, за да направите завинтването или отвинтването по-лесно.
 • Чук: Не е пълна кутия с инструменти, без да има в нея здрав чук. Единият край се използва за забиване на гвоздей, а другата страна за издърпване (обикновено огъване) на гвоздеи от дърво или стена. Препоръчваме ви стандартен чук, тежащ около 1 килограм. Каучуковите, пластмасовите или виниловите дръжки могат да поглъщат ударите и да предложат по-добро сцепление.
 • Клещи: Заключващите, регулируеми клещи, са много гъвкави. Могат да се използват като скоба, вместо гаечен ключ, за рязане на тел и други дейности.
 • Регулируем гаечен ключ: Регулируемият гаечен ключ е като няколко ключа в едно. В противен случай ще ви трябва един вид, за да затегнете гайките и болтовете, и друг, за да разхлабите водопроводните тела.
 • Ролетка: Не може да не сте чували израза "два пъти мери, веднъж режи". Затова имате нужда от ролетка. С нея може да се уверите, че мебелите ще се поберат в една стая, преди да ги купите или да измерите прозорците за необходимия размер щори. Ролетките се предлагат в различни ширини, като по-широките лесно се поддържат с една ръка, докогато се удължават.
 • Нивелир: Край на криво закачените картини! Нивелира гарантира, че не окачвате или не инсталирате нищо (включително плоскоекранен телевизор и рафтове) по различен начин от перфектно хоризонтално ниво.
 • Макетен нож: За отваряне на кутии, заточване на моливи и др., макетният нож е задължителен инструмент за работната кутия. Препоръчваме ви такъв с вградено място за съхранение на острието и дръжки с гумено покритие за комфорт.
 • Фенерче: Ще имате нужда от фенерче за вашия авариен комплект. Можете да изберете специална LED светлина, лампа за главата (челник) или работна лампа, за да сте сигурни, че няма да ви липсва светлина, докато работите.
 • Електрическа бормашина: Въпреки че можете да минете без такава за известно време или да вземате назаем, когато ви е необходима, рано или късно, повечето хора си купуват собствена бормашина - и след като го направят, се убеждават, че това е било абсолютно необходимо. Акумулаторните бормашини са удобни за работа навсякъде, но кабелните струват по-малко и не изискват скъпи батерии за замяна. Какъвто и да е типът, електрическата бормашина не служи само за пробиване на дупки и завинтване, но и за много други битови дейности.
 • Режеща машина: С нея лесно ще режете дърво и дори метални и пластмасови тръби. Потърсете вида, чиито остриета лесно можете да замените с нови.
 • Други: Добре оборудваната кутия за инструменти трябва да включва също предпазни очила, работни ръкавици, парцали, молив, лепило и разбира се изолирбанд и смазка WD-40.

Разширеният вариант на кутия с инструменти

Освен всички горепосочени, както и някои евтини специализирани инструменти, по-запалените майстори могат да се оборудват с още няколко пособия:

 • Комплект клещи: Отвъд регулируемите клещи, други клещи, които могат да се вземат, са ножици за рязане на тел или за по-прецизно захващане (например за поправка на бижута).
 • Гаечен ключ: За големи проекти, където трябва да се затягат или разхлабят много гайки и болтове, гаечния ключ, снабден с удобна дръжка, е начинът, по който да се справите по-лесно със задачата.
 • Ключ за тръби: Тръбният ключ, както предполага името, се използва за водопроводни тръби и други фитинги. Въпреки че водопроводните ремонти е най-добре да бъдат оставени на професионалистите, можете да свършите някои малки задачи като пускането на нов кран, ако имате подходящите инструменти.
 • Нож за шпакловка: Ножът за замазка естествено се използва за разстилане на шпакловки (например, за запълване на дупки в стените). Предлагат се варианти с твърди остриета и може да се използват и за отстраняване на стари бои или остатъци от лепило, изваждане на гвоздеи или капачки, почистване на петна от боя и премахване на тапети.
 • Дърворезба: Комплект от остри длета е полезен, когато работите с дърво или правите нещо като смяна на закачалка, захваната за стената например. Има много видове длета, направени за специализирани цели, но основният дизайн е еднакъв.
 • Трион: Това също ще ви е полезно за дейности като рязане на дървен материал.
 • Други: лепило за дърво, замазка за водопроводчици, маска за прах, ръчна количка, лопата.

Инструментите за квалифицирани специалисти / дърводелци

Сериозните ентусиасти, които правят много проекти в дома си, ще искат да инвестират в по-специализирани или повече електрически инструменти, за да направят всичко по-лесно.

 • Железен лост: Когато трябва да изкъртите дъските, да премахнете упоритите гвоздеи, да направете тежки повдигания или друго подобно, ще ви потрябва лост.
 • Гумен чук: Той ви позволява да почуквате или да удряте, без да повредите повърхността. Използва се при монтаж на ламиниран паркет или керамични плочки, както и за други приложения и можете да вземете приличен вариант за малка сума пари.
 • Пневматичен пистолет: пистолета за пирони има широк спектър от приложения: от покрива и тапицерията до хобито и занаята. Предлага се в ръчен и електрически вариант.
 • Циркуляр: Днес един от най-често използваните електрически инструменти е металорежещият диск на циркуляра, който се използва за зидария, плочки и стомана.
 • Други: скоби за задържане, стълба, работна маса.

Посочените по-горе списъци със сигурност ще ви помогнат да се справите с всеки проект и ремонт във вашия дом. Ако след прочита им сте установили, че не разполагате с част от тях, а ще ви трябват можете да откриете богат избор от инструменти в технически хипермаркет Багира – раят за всеки домашен или професионален майстор.

Подобни статии

Как да познаете най-добрите градински пръскачки

Как да познаете най-добрите градински пръскачки

Въпреки че някои са страстно запалени по него и са го превърнали в своя професия, а други просто се стремят да поддържат собствената си град...

Техника на резитбата

Техника на резитбата

Дивата лоза, растяща при естествени условия, обикновено има по-голяма дълговечност от културната лоза. Намалението на дълговечността на лозо...

Формировки и системи на резитба при лозата

Формировки и системи на резитба при лозата

Видове резитба |  Видове формировка на лоза | Формировка на асма | Съвети за резитба на лоза Може ли културната лоза да се отглежда без р...

По-голяма сигурност за входната врата

По-голяма сигурност за входната врата

Как с минимален бюджет можем да подобрим защитата на дома?Началото е подмяната на патрона на входната врата.Ключалките имат много дълга исто...

Предимства при ремаркетирането на PPC кампании

Предимства при ремаркетирането на PPC кампании

  Ремаркетирането е един от основните елементи, на които се дължи успехът в онлайн рекламата. Този вид PPC кампании дават доста свобода в...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

16.05.2018

Обновено
Обновено

16.05.2018

Прочетено
Прочетено

1777

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия