Как да се справим с диабета

Как да се справим с диабета

Инсулин и кръвна захар (глюкоза)

Между съдържанието на инсулина и глюкозата в кръвта трябва да има равновесие. Инсулинът се секретира от панкреаса (задстомашната жлеза), който е разположен близо до дванадесетопръстника. Когато панкреасът функционира правилно, съществува обратна връзка, която дава възможност в кръвта да постъпва точно определено количество инсулин, което зависи от количеството на поетите с храната въглехидрати.

Опасности от излишък на захар в кръвта

Панкреасът произвежда инсулин и той участвува в обмяната на глюкозата, като понижава нейното ниво в кръвта. Ако по една или друга причина секрецията на инсулин е недостатъчна или ако той не се оползотворява правилно, резултатът е повишаване на кръвнозахаркото ниво. Това е болестта диабет. Увеличаването на кръвната захар може да има за последица атеросклероза, която води до заболяване на сърцето. Нещо повече, излишната захар в кръвта уврежда очите и нервите, става причина за появата на незаздравяващи рани. Фактически диабетът е едно много опасно заболяване, ако не се лекува.

Причини за диабета

Причините за диабета не са напълно изяснени, но е установено, че за неговата поява значение има наследствената предразположеност. Ако един от родителите има диабет, вероятно е да заболеят и децата, но ако и двамата родители са болни, почти сигурно е, че децата им ще развият диабет.

Затлъстяване

При затлъстяване инсулиновата секреция не е достатъчна да отговори на повишените изисквания и това води до увеличаване нивото на кръвната захар. Ето зашо диабетът е често явление при хората с наднормено тегло. Въпреки че има много пълни хора, които не са диабетици, повечето диабетици на средна възраст са с наднормено тегло. Това са предимно хора, които обичат да ядат сладки неща. Инсулинът не може да се справи с повишения внос на въглехидрати и се развива диабет.

Стрес

Продължителното емоционално напрежение, както и внезапният стрес, напр. автомобилна катастрофа, може да имат за последица диабет. У едно лице, което е постоянно в състояние на стрес у дома или в службата, има непрекъснато отделяне на хормони с противоположно на инсулина действие и от това може да последва покачване на кръвната захар и да се стигне до диабет.

Откриване на диабета

Диабет 1Диабетът обикновено лесно се открива чрез изследване на кръвта и на урината. Изследването на урината може да се проведе и у дома, като се използува специална индикаторна хартийка.

Съществено е да се извършва периодично изследване, тъй като в ранните стадии диабетът е безсимптомен и не се усеща. Неоткрит и нелекуван, той води до увреждане на артериите и на жизненоважни органи на човешкото тяло.

Белези на вероятен диабет

  • Диабет 2Внезапна поява на отпадналост.
  • Необикнсвено силна жажда  и  често уриниране.
  • Необикновено силен глад.
  • Внезапна  и  необяснима  загуба   на  тегло.
  • Циреи и някои други кожни инфекции, които не оздравяват.
  • Необясними болки (неврит).

Лечение на диабета

Днес диабетът се лекува успешно чрез инжектиране на инсулин. Тези добавъчни дози инсулин компенсират недостига на инсулин в тялото, на което се дължи диабетът. В някои случаи лечението може да се провежда с таблетки през устата.

Важно значение в лечението на диабета има диетата. Тя трябва да доставя точно определено количество енергия при правилно съотношение на приеманите въглехидрати, мазнини и белтъци.

Да се намали консумацията на въглехидрати

Най-важният фактор, който води до развитие на диабет, е прекомерната употреба на въглехидрати и особено на захар. Когато храната в Европа беше оскъдна по зреме на Втората световна война, имаше малко случаи на диабет. Индийците в Южна Африка, които ядат повече захар, отколкото индийците в Индия, страдат много  по-често от диабет.

Подобни статии

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Борбата с мухите, бълхите, дървениците, хлебарките, въшките, мишките и плъховете трябва да се съчетае с поддържането на жилищните и сервизни...

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

Тютюнопушенето е широко разпространено в почти всички страни на света. Според данните от проучване, проведено във Великобритания през 1945 г...

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодове и плодови сокове (източник на въглехидрати)

Плодовете са най-добрите източници на прости въглехидрати (захари). Те са и една от най-полезните групи храни въобще. Трябва да ги включите ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

21.05.2012

Обновено
Обновено

21.05.2012

Прочетено
Прочетено

2696

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия