Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

Борбата с мухите, бълхите, дървениците, хлебарките, въшките, мишките и плъховете трябва да се съчетае с поддържането на жилищните и сервизните помещения в изправност и ред. Проце-пите в пода, пукнатините в стените и между кахлите на стенните печки трябва плътно да се замажат. Хранителните остатъци тряб-ва да се събират в плътно затварящи се сандъчета или в пластма-сови кофи с капак и да се изсипват в кофите за смет ежедневно.
Най-добрата защита срещу бълхи, въшки, дървеници е
личната хигиена, редовното почистване на жилището, проветряването на помещенията.
Средствата за борба срещу вредните насекоми (инсектициди) и дезинфекционните средства, като хлорамин, хлорна вар, боракс и други, се пускат в продажба във вид на прахове, емулсии, таблетки и аерозоли в туби под налягане. Върху етикетите или в инструкциите, приложени към опаковките им, са дадени подробни указания против какви насекоми е предназначено средството, как и какви места в жилището могат да се обработват и какви предпазни мерки трябва да се вземат за безопасното им използване.
Тук ще изложим основните правила, които трябва да се спазват при употребата на инсектицидите.
1. Преди да се започне работа, от помещенията трябва да се изведат децата. Не бива да остават и възрастните, които не вземат участие в обработката. Кучета, котки и други домашни животни, птици и малки аквариуми трябва също да се изнесат.
2. Изключват се електрическите печки, ютии, газ и др., отваря се прозорецът. Ако не е възможно да се изнесат, хранителните продукти се прибират в плътно затварящи се шкафове, в хладилника или се увиват в полиетиленово платно, алуминиево фолио или други подходящи материали.
3. Посипват се или се напръскват само онези места в жилището, които са посочени в упътването към препарата. Отровните примамки за хлебарки, мухи, мравки и други насекоми се поставят на места, недостъпни за деца и домашни животни.
4. През време на обработката не бива да се пуши, да се яде и пие каквото и да било. Обезателно трябва да се използват лични средства за защита - гумени ръкавици, марлена превръзка на устата или носа. Помещението се затваря.
5. След обработката незабавно трябва да се измият ръцете и лицето с хладка вода и сапун, а устата да се изплакне с вода.
6. Когато обработката е завършена, помещенията трябва да се проветрят, докато миризмата на препарата изчезне напълно. Полепналите по повърхността на предметите и пода остатъци от него да се отстранят незабавно или в срока, посочен на опаковката.
7. Съдовете, в които е бил разтворен или държан препаратът, трябва грижливо да се измият с гореща вода и сапун или сода.
Недопустимо е след това да се използват за приготвяне на храна, в това число и за домашни животни.
8. Инсектицидите се съхраняват на места, недостъпни за деца и животни, далеч от хранителни продукти и вода за пиене и готвене.

9. Бъдете внимателни! Всяко нарушение на правилата за из-ползване на инсектицидите може да има вредни последици върху здравето!

Коментари за Как да се справим с вредните насекоми и гризачите

  1. 1.

    Здравейте
    Как да се преборя със скрипята,никъде няма инсектицид за тях.

Подобни статии

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се прилагат различни методи (агротехнически, механичен, биологичен, кар...

С дезинсекция срещу популацията на вредните насекоми

С дезинсекция срещу популацията на вредните насекоми

Насекомите са навсякъде около нас. Където и да сме, дали сред природата, или у дома, всекидневно се сблъскваме с дребните хвърчащи и пълзящи...

Кое е най-важното, което трябва да се знае за неприятелите по овощните растения, без което не може да се разчита на успех при борбата с тях

Кое е най-важното, което трябва да се знае за неприятелите по овощните растения, без което не може да се разчита на успех при борбата с тях

Кои неприятели по овощните растения се наричат смучещи и кои гризещи? Смучещи насекоми са тези, които се хранят чрез изсмукване на сокове о...

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през април

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през април

Април Средната месечна температура през април за повечето райони на страната е между 11 и 13 °С. Месечната сума на валежите в овощареки...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

09.03.2009

Прочетено
Прочетено

3943

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия