Как да се спасим от плевелите в райграса

Как да се спасим от плевелите в райграса
Как ефективно да се спасим с най-често срещаните широколистни плевели в райграса.

Едно от най-дразнещите неща за маниаците на тема тревни площи са безспорно плевелите. Всеки прецизен градинар се дразни на малките и свежи глухарчета или детелина (така наречените широколистни видове плевели).

Този вид плевелна растителност компрометират тревния чим и развалят неговите декоративни качества. Поради това се налага естествено да вземем спешни мерки още докато са малки. Освен широколистни плевели в тревата има е други видове, които са от рода на житните треви (най-страшният от тях е троскота, въпреки, че той все по-често се използва като заместител на декоративните треви поради високата си сухоустойчивост).

Каква в същност е вредата на широколистните растения в нашата тревна площ?

Плевелите с широки листа са много по-агресивни от житните треви, към които спадат почти всички видове треви, съдържащи се в тревните смески. Обикновено плевелната растителност разполага с по-мощна коренова система, с която много бързо поема хранителни вещества от почвата, конкурирайки декоративните треви.

 

Taraxacum officinale Глухарче (жълтурче) е сред най-срещаните вредители в райграса. Това жълтичко растение се активизира през пролетта и много бързо се разпространява благодарение на своите многобройни и леки семена.

Червена или бяла Детелина са  другите плевели в тревната площ . Те са също доста агресивни и ако не вземем мерки бързо могат да задушат големи петна от тревната площ.

Как да се справим с тези широколистни неприятели:

Голяма част от плевелите може да премахнете ръчно с градинска лопатка. Това е метод обаче, който можем да извършим в ранен стадий. Ако сме изпуснали положението можем да се насочим към селективните хербициди, поразяващи широколистна растителност. Те унищожават плевелите без да вредят на тревата.

От опит бих препоръчал Матон 600 ЕК.

Мощен препарат, който се разтваря  - 110 мл/10 л вода. Третирате с разтвора само в/у широколистните плевели. Действа при контакт с техните листа, като навлиза до корена и предизвиква мутации в клетките, в следствие на които растенията умират. Няма превантивно действие.

Пръска се два до три пъти през седем дни. Спазвайте дозата и не превишавайте, за да не повредите тревната площ. Добре е да се пръска в сухо и безветрено време. Не поливайте след пръскане поне 24 часа.

За около седмица две ще видите резултат от действието на препарата. Широколистните плевели, като детелина и глухарче постепенно пожълтяват и умират.

ланд арх. Тодор Клюнчев - www.gardenshop.pro

Категории

Дом, Градина

Подобни статии

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

Методите за борба с болестите, неприятелите и плевелите

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се прилагат различни методи (агротехнически, механичен, биологичен, кар...

Можем ли да се спасим от бръчките?

Можем ли да се спасим от бръчките?

Можем ли да се спасим от бръчките?Тази жена изостави ботокса след 20-годишно използване. Тя твърди, че се е спасила завинаги от бръчките. Ка...

Химични средства за борба с болестите, неприятелите и плевелите.

Химични средства за борба с болестите, неприятелите и плевелите.

За борба с болестите, неприятелите и плевелите в овощните насаждения се употребяват различни химични средства, известни под общото наименова...

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Кои изложения са подходящи за лозе При избора на място за лозе трябва да се имат предвид изискванията на лозата по отношение на температура...

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди, болести и неприятели по лозата

Повреди от студ | Градушка | Изресяване | Пригор | Хлороза | Мана | Оидиум | Сиво гниене | Антракноза | Бактериен рак | Филоксера | Гроздови...

todor777

todor777

2 публикации

Публикувано
Публикувано

13.07.2015

Обновено
Обновено

10.07.2015

Прочетено
Прочетено

6598

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия