Как да оцелеем при криза: 10 съвета за малкия бизнес

Кризата ни принуждава да преразгледаме стратегията, да погледнем наново бизнеса, да потърсим нови стимули за развитие

Кризата носи не само промени в обичайните условия на работа, оттегляне на клиенти или загуба на бизнес

Кризата ни принуждава да преразгледаме стратегията на компанията, да разгледаме наново бизнеса и да потърсим нови стимули за развитие. С правилното поведение може да се превърне във време за реализиране на възникващи възможности, което ви позволява да увеличите пазарния си дял, да оптимизирате бизнес процесите и да улесните придобиването на нови партньори.

Разбира се, не всеки ще може да премине „кръщението с огън". Особено големи загуби очакват малкият бизнес, който е най-уязвим по време на кризата. Жизнеспособността на една компания зависи от това как ще се държи собственикът й в близко бъдеще. Има няколко правила, които трябва да следвате, за да се опитате да защитите бизнеса си от фатални загуби.

Първо. Една от най-важните мерки при криза е намаляването на разходите до възможно най-ниското ниво. По-добре е да отложите скъпите ремонти или сложните маркетингови проучвания до по-тихи времена. Анализирайте цените на конкурентите на вашите доставчици - може би ще намерите някой, чиито цени са по-изгодни, това също ще ви спести пари.

Оценете ефективността на всеки служител и се разделете с тези, които не носят голяма полза. Сега имате добра възможност да оптимизирате персонала си. Но тук също е важно да не прекалявате, иначе просто няма да има кой да работи. Трябва да има точно толкова служители, които да управляват бизнеса.

Второ. Рационализиране на финансите, намаляване на апетита за риск. Намалете максимално размера на заемите. Ако търсенето на вашите продукти падне, месечните плащания по заеми могат да ви съсипят. По-добре е да се отървете изцяло от заемите в чуждестранна валута: да ги изплатите предсрочно, ако има такава възможност, или да се опитате да преговаряте с банката за тяхната пререгистрация в лева.

Ако изобщо не е възможно без нови заеми, тогава изберете поне банка, която не повишава лихвените проценти. След като Централната банка повиши основния лихвен процент до 17%, лихвените проценти по заемите за малък и среден бизнес в много банки скочиха до 30% годишно и по-високи. Но все пак беше възможно да се намерят банки, които дават заеми при по-ниски лихвени проценти.

Трето. Прегледайте списъка на вашите длъжници, оставете само тези, чиято финансова платежоспособност не предизвиква съмнения във вас. Прекратете връзките с тези, които забавят плащанията. Ако една компания плаща нередовно през мирно време, ситуацията ще се влоши по време на криза.

Четвърто. За онези компании, чийто бизнес е обвързан с внос, има смисъл да се търсят вътрешните му колеги. Ако това не е възможно, струва си да застраховате валутни рискове. Това може да се направи с помощта на форуърдни валутни договори, които ви позволяват да фиксирате обменния курс в деня на договора и да го закупите на по-късна дата. Ако през това време курсът на рублата намалее, това ще ви предпази от загуби.

Пето. Рационализирайте отчитането и предприемете стъпки за подобряване на неговата отзивчивост и прозрачност. Прозрачното отчитане ще ви даде предимство както при преговори с потенциални инвеститори, така и при работа с регулаторни органи.

Шесто. Привличане на пари в компанията. Помислете кои активи можете да продавате, давате под наем или да ипотекирате, ако ситуацията се влоши. Недвижими имоти, машини, оборудване - всичко това може да се опита да бъде продадено или използвано като обезпечение за изплащане на дългове, а помещенията също могат да бъдат отдадени под наем.

Седмо. Преразглеждане на стратегията. Оценете предварително каква ниша заема вашата компания на пазара, това ще ви даде възможност да маневрирате. Ще можете бързо да реагирате на промените в пазарната ситуация и да промените стратегията си навреме.

По време на криза се предоставят възможности за растеж на компании в устойчиви сектори, които нямат апетит за кредитен риск. Например сред нашите клиенти има компания - производител на хартиени салфетки от икономична класа, която през 2008 г. се преориентира към продукти за други пазарни сегменти и „изяде" част от пазара от своя първокласен конкурент. Когато хората започнат да броят пари, това винаги играе в ръцете на производителите на по-евтини продукти.

И все пак вие искате да започнете на чисто свой проект и да регистрирате фирма в България, вижте най-добрите условия за това: https://www.balancebg.com/ceni-ragistracia-na-firma/

Подобни статии

Рекламирайте бизнеса си с нисък бюджет + бонус от нас

Рекламирайте бизнеса си с нисък бюджет + бонус от нас

Най-добрият начин да рекламирате малкия бизнес с нисък бюджет Най-добрите рекламни и бизнес промоции могат да бъдат постигнати с ниско бюдже...

Функции за управление на малкия бизнес

Функции за управление на малкия бизнес

Принадлежността към малък бизнес се определя от комбинация от фактори И така, малък бизнес се нарича такава предприемаческа и управленска...

Мрежовите компании - нови тенденции в бизнеса и възможност за предприемчивите

Мрежовите компании - нови тенденции в бизнеса и възможност за предприемчивите

Бихте ли представили себе си с няколко думи? Името ми е Жулиета Боюклиева и съм управител на българска компания Бютифорс ЕООД, която пред...

Може ли да открием луксозни коли под наем в България?

Може ли да открием луксозни коли под наем в България?

Наемането на луксозен автомобил може да бъде ценно преживяване по няколко причини. На първо място, това може да бъде идеалната възможност да...

Как да започнете малкия си нов бизнес от нулата без инвестиции?

Как да започнете малкия си нов бизнес от нулата без инвестиции?

Регистрация на фирма на ниски цени при стартиране на бизнесРазбира се, стартирането на собствен бизнес от нулата винаги е свързано с рискове...

Илия Митков

Илия Митков

31 публикации

Публикувано
Публикувано

02.10.2020

Обновено
Обновено

17.09.2020

Прочетено
Прочетено

619

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия