Как да изчистим семената преди покълване

Кълновете са едни от най-полезните храни. Когато са отгледани у дома, са също и едни от най-чистите.

Как да изчистим семената преди покълване

Кълновете са едни от най-полезните храни. Когато са отгледани у дома, са също и едни от най-чистите. Гаранция за качеството на домашните храни е фактът, че можем да съблюдаваме всяка част от тяхното отглеждане. Тук е важно да се отбележи обаче, че неправилното им отглеждане може да доведе до развитието на бактерии като e.coli.

Трите основни фактора за отглеждането на качествени кълнове са чисти семена, чиста вода и чист съд, където ще положите семената. Ако купувате семената от производител, те ще са предварително почистени.
Най – вероятно няма да ви се налага правите всичко това, но пък винаги е полезно да знаете как точно семената се подготвят за засаждане. Ще започнем с едно от най-важните неща – чистите материали:

Вода – трябва да се сигурни, че водата която използвате, е чиста. Ако не можете да сте уверени в това, използвайте филтър или бутилирана вода.

Съд – дали ще използвате буркан, саксия или торбичка за покълване, гледайте да сте ги почистили много добре, като за предпочитане ще бъде да ги стерилизирате. Това се отнася за абсолютно всичко, което ще влезе в допир със семената и кълновете. Ето няколко идеи как да го направите:

1. Стерилизиране – най – безопасната опция. Просто преварете уредите за 10 минути.
2. Дезинфекциране – можете да го направите използвайки белина или дезинфектант.

Белина – следвайте инструкциите на бутилката, обиновено препоръчителното съотношение е 34 чаша пълна с неароматизирана белина към един галон с вода. Накиснете съдовете за поне 5 минути, и изплакнете после със чиста вода.

Дезинфектант – лесен за намиране в различни видове магазини. Отново трябва да спазвате указанията на опаковката.

1. Семена – макар че сами по себе си семената не са опасни, те могат да се превърнат в удобно място за развитие на бактерии, ако не са почистени добре. Производителите на семена обикновено третират семената с разтвор на 2 % хипохлорид за 10 минути, но тази процедура не се препоръчва да се прави в домашни условия. У дома можете да приложите следният метод:

Вземете разтовр 3 % водороден пероксид. Няма да ви е трудно да го намерите в специализираните магазини. Нагрейте го до 60 градуса, и бъдете много внимателни с тази част от процеса, защото температурата му ще бъде определяща за крайния резултат. Ако е ниска, няма да убие бактериите, но пък ако е прекалено висока, ще увреди семената, съответно по-малко от тях ще покълнат.

Поставете семената в телена цедка, и ги потопете в разтвора за 5 минути, разбърквайки ги така че всичките да имат контакт с него.

Изплакнете семената с вода с температура, близка до стайната, и изхвърлете разтвора.

Както споменахме по-горе, може да не ви се налага да правите всичко това ако закупите семената си от производител, но се надяваме, че ви е било интересно да узнаете как семената се приготвят за засаждане.

https://www.vema-eood.com/ Семечистене и Обеззаразяване - Вема ЕООД
Предлага услуги по обработка на семена за сеитба. Дългогодишен опит в семепочистването и производството на машини за чистене на зърно.

Подобни статии

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

По какъв начин и с какви средства може да се предпазят овощните градини от болести, неприятели и плевели

Какви методи за борба се прилагат срещу болестите и неприятелите по овощните растения? Борбата с болестите и неприятелите по овощните расте...

Местни вкусови подправки

Местни вкусови подправки

Вкусовите представляват различни части от растения - листа, корени, плодове, кори - или получени по изкуствен начин продукти със специфичен ...

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Избор и подготовка на мястото за ново лозе

Кои изложения са подходящи за лозе При избора на място за лозе трябва да се имат предвид изискванията на лозата по отношение на температура...

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Как трябва да се използува площта в овощните градини

Защо е необходимо поддържането на почвената повърхност в овощните градини? Поддържането на почвената повърхност в овощните градини съобразн...

Кое е най-важното, което трябва да се знае за неприятелите по овощните растения, без което не може да се разчита на успех при борбата с тях

Кое е най-важното, което трябва да се знае за неприятелите по овощните растения, без което не може да се разчита на успех при борбата с тях

Кои неприятели по овощните растения се наричат смучещи и кои гризещи? Смучещи насекоми са тези, които се хранят чрез изсмукване на сокове о...

Zdravko

Zdravko

5 публикации

Публикувано
Публикувано

21.07.2017

Обновено
Обновено

17.07.2017

Прочетено
Прочетено

909

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия