Историята на плуговете - от създаването им до днес

Историята на плуговете - от създаването им до днес

Фермерите по времето на Джордж Вашингтон разполагали с инструменти, които с нищо не превъзхождали тези на хората живели по времето на Юлий Цезар. Всъщност, ранните римски инструменти и по-специално ралото дори превъзхождали тези произвеждани в Америка осемнадесет века по-късно. Това обаче се променило с навлизането на плуга.

Какво представлява плугът и отметателната дъска?

По дефиниция, плугът е селскостопански инструмент с едно или повече остриета, които преобръщат почвата и по този начин я подготвят за засяване на семена. А отметателната дъската е извита желязна плоча, закрепена над плугове, която служи за повдигане и обръщане на почвата.

Ранни Плугове

Един от най-ранните плугове използвани в САЩ е представлявал крива пръчка, на която с животинска кожа е завързан метален връх, като този вид плуг едва успявал да надраска земята. По онова време те били познати като рало. Такъв тип плугове са използвани до 1812 година, в Илинойс. Хората постепенно осъзнават, че имат необходимост от плугове, които да обръщат земята в дълбочина, за по-ефективно засяване на семена.

Ранните плугове често били изработени от масивно и грубовато дърво, към което било нескопосано прикрепено парче ковано желязо. Отметателната дъска била не по-малко грубовата, а процесът на оране с нея бил трудоемък и било невъзможно постигането на две еднакво изорани бразди.
По това време ковачите в страната правели плугове само по поръчка и малцина можели да си го позволят. За използването на тези плугове обаче били нужни достатъчно силни волове, или коне. Триенето било също голям проблем, защото, когато почвата била много твърда са били нужни поне трима мъже и няколко животни, за да се изоре земята.

  • Томас Джеферсън

Томас Джеферсън винаги е имал постоянен интерес към подобряването на технологиите в земеделието. Един от най-важните му приноси в селското стопанство е добавянето към стандартния плуг на хоризонтално поставена дъска с извити краища, което помага за по-лесното преобръщане на земята. Той стигнал до това откритие по времето, когато бил във Франция и имал възможността да наблюдава европейските плугове. Виждайки техните недостатъци той решава, че трябва да се направят подобрения и по-късно стига до идеята за отметателната дъска.

  • Чарлз Нюболд и Дейвид Пикок

Първият истински изобретател на практичния плуг обаче се казва Чарлз Нюболд от окръг Бърлингтън, Ню Джърси.

Той получава патент за чугунен плуг през юни 1797 г. Въпреки това, ранните американски фермери все още не се доверяват напълно на плуга. Те мислят, че той "отравя почвата" и насърчава растежа на плевелите.

Дейвид Паукок пък получава своя патент за плуг през 1807 г. Нюболд обаче успява да осъди Пикок за нарушение на патента. Това било първото в историята дело за нарушение на патент, включващо плуг.

  • Джетро Ууд

Друг изобретател на плуг е Джетро Ууд, ковач от Сципио, Ню Йорк. Той получава два патента, единият през 1814, а другият през 1819 година. Неговият плуг също е чугунен и е съставен от три части. Той е проектиран така, че ако някоя от тези части се счупи, да може да се замени с друга, вместо да трябва да се закупува нов плуг. Тази иновация дава началото на голям напредък. Земеделците захвърлят предразсъдъците, които са имали преди това и започват смело да купуват плугове.

  • Уилиям Парлин

Опитният ковач Уилиям Парлин, от Кантон, Илинойс, започва да изработва плугове около 1842 година и постоянно пътувал с каруцата си из страната, за да ги продава.

  • Джон Лейн и Джеймс Оливър

Джон Лейн патентова през 1868 метален плуг с „мек център". Твърдата, но крехка повърхност е обработена чрез по-фин и здрав метал, за да се намали разрушаването на целостта на почвата.

Същата година, Джеймс Оливър, шотландски имигрант, който се установява в Индиана, получава патент за т.нар. "охлаждащ плуг".
Този тип плугове се отливат в матрица, което позволява металът да се охлажда по-бързо, което пък води до изграждането на твърда повърхност с остър ръб. Плуговете също са изключително гладки, облекчавайки допълнително работата и най-вече проблема със залепването на почвата по самия плуг. Оливър по-късно основава компанията „Oliver Chilled Plow Works".

  • Джон Диър

През 1837, Джон Диър разработва и разпространява първият в света стоманен самопочистващ се плуг. Тези големи плугове били създадени за преработването на твърдата земя в американската прерия, където те получили и прякора си „плугове скакалци".

Развитието на плуговете и появата на земеделските трактори

От изобретяването на единичния плуг, в последствие са направени редица подобрения, като например прикрепяването на два, или повече плугове заедно, което позволява да се извършва повече работа с приблизително една и съща работна ръка. Друг напредък е и създаването на плуг, при който орачът седи върху специално място до колелата и плугът е с няколко лемежа, така човекът сяда по време на оранта, а не да ходи след плуга.
Тези плугове се използват още през 1844 г., или може би дори по-рано.
Следващата логична стъпка в подобряването на плуговете е да се замени животинската тяга с тягови двигатели. До 1921 години, земеделските трактори навлизат все по-осезаемо, вършейки много по-добра работа от животните. Така двигател с 50 конски сили може да тегли 16 плуга, брани и да засява.
По този начин земеделците могат да извършват трите операции на оран, бране и засаждане едновременно и в същото време и могат да обработят над 200 дк. площ за един ден.

Днес, плуговете намираш все по-голямо приложение в земеделието, защото улесняват изключително много работата на съвременните земеделци. Те са много по-модерни, здрави и с отлична ефективност при работа, а ако тепърва ще избирате плугове, препоръчваме ви да прегледате каталога на MASS - https://mass.bg/плугове

Подобни статии

Избор на подходящи сортове лози

Избор на подходящи сортове лози

Какво е сортовото разнообразие при лозата Още в най-дълбока древност човекът е започнал да отбира онези форми на дивата лоза, които са прив...

Избор на формировка и система на резитбата

Избор на формировка и система на резитбата

При избора на системата резитба (къса, дълга, смесена), трябва да се изхожда от биологичните особености на сорта и условията, при които той ...

Живот до 120 години

Живот до 120 години

Възможна продължителност на човешкия живот 120 години. Още в най-старо време изследователите са се занимавали с въпросите на стареенето. ...

Спортно значи съвременно

Спортно значи съвременно

Модата и начинът на живот Какви ли не гневни думи са казвани по адрес на модата! Тя е и капризна, и лекомислена, и деспотична, и неразумна....

Билките в миналото и днес

Билките в миналото и днес

Билките са известни на човека от най-дълбока древност. За медицинското изкуство на древните народи съдим по писмените паметници и археологич...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

07.06.2017

Обновено
Обновено

07.06.2017

Прочетено
Прочетено

1565

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия