Графичен дизайн

Графичен дизайн
"Графичен дизайн" е творчески процес, най-често свързващ клиент и дизайнер, и традиционно приключващ с изработката на дизайн за печат, корпоративна идентичност и други апликации.

История и софтуер

През 21 век, обаче, графичният дизайн може да се прилага директно към интернет страници, което премахва необходимостта от междинни звена.


Основната цел на графичния дизайн е да предаде определени визуални съобщения на таргетирана група от хора. Терминът "графичен дизайн" може да се отнася до редица художествени и професионални дисциплини, които се фокусират върху визуалната комуникация и презентация. В тази връзка се използват и понятията "визуална комуникация" и "комуникативен дизайн". Различни методи се използват за създаване и комбиниране на думи, символи и изображения, за да се създаде визуално представяне на идеи и послания.


Графичен дизайнер използва комбинация от типография, визуални изкуства и техники на оформлението на страницата, за да се постигне баланс, целенасоченост и симетрия в крайния резултат. Графичният дизайн се отнася едновременно за процеса на дизайн (проектиране), чрез който се осъществява комуникацията с таргет групата, както и за самите крайни продукти, които се създават в този процес.


Разпространени елементи, продукт на графичния дизайн са: корпоративна идентичност (лого, брандинг), публикации (списания, вестници и книги), реклами и опаковки. Например, опаковка на продукт включва в себе си: лого, различни графики, организиран текст и други дизайн елементи, които дават завършен вид на опаковката. Композицията е може би най-важният елемент от дизайна, особено когато се използват на вече съществуващи готови елементи.
Графичният дизайн се прилага в развлекателната индустрия, в декорацията, във филмовото и изобразителното изкуство, и по-специално: романи, комикси, DVD обложки, откриващи и закриващи надписи в един филм и много много други. Дизайнът е широко застъпен дори в модната индустрия.


От научни доклади, до новинарски емисии, презентацията на мнения и факти почти винаги се подобряват чрез графики и графични композиции от визуална информация и инфо графики. Вестници, списания, блогове, телевизия, документални филми, всички те използват графики, за да информират и едновременно с това да забавляват своите зрители.
Графичният дизайн е широко застъпен и в уеб дизайна. Софтуер като: Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe illustrator, Adobe Flash, Corel Draw правят всичко това възможно. Adobe е основен лидер на пазара и техният софтуер е признат за индустриален стандарт от 1990 година насам.

Вижте примери за графичен дизайн от ArtWebDesign.bg на сайта ни.

Подобни статии

Уеб дизайн срещу уеб програмиране

Уеб дизайн срещу уеб програмиране

Уеб дизайн срещу уеб програмиранеУеб дизайн срещу уеб програмиране Термините уеб дизайнер и уеб програмист в много от случаите се използват...

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?

Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или да наемем професионалист ?Уеб дизайн и уеб програмиране - сами ли да се заемем или ...

Какво представляват професионалните езикови преводи?

Какво представляват професионалните езикови преводи?

Предоставянето на професионална и специализирана езикова услуга, която да е коректно изготвена и отлично адаптирана на съответния език, на к...

Какво представлява принтираният опънат таван?

Какво представлява принтираният опънат таван?

Опънати тавани - някои от моделите които се предлагат в монтиран видОт няколко години опънатите тавани си пробиват път на пазара. Това е пра...

"Отегчителният" уеб дизайн

"Отегчителният" уеб дизайн"Отегчителният" уеб дизайн Замисляли ли сте се някога, че вашият сайт може би е осеян с ония малки елементи които...

Александър Начев

Александър Начев

1 публикации

Публикувано
Публикувано

10.07.2013

Обновено
Обновено

10.07.2013

Прочетено
Прочетено

75056

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия