Диабет и лечението му с инсулин

Диабет и лечението му с инсулин
Диабетът болест, която продължава цял живот в периоди на подобрение и влошаване. В миналото заболяването е имало фатален изход и болните са умирали за една до три години, или най-често са изпадали в к

Диабетът болест, която продължава цял живот в периоди на подобрение и влошаване. В миналото заболяването е имало фатален изход и болните са умирали за една до три години, или най-често са изпадали в кома. Днес се прилага лечение с лекарство наречено инсулин и това значително увеличава продължителността на живота на болните. Инсулинът е по скоро поддържащо състоянието на болния, отколкото лечение, отстраняващо причините за появата на диабет.

Това лекарство действа по следния начин: между съдържанието на инсулина и глюкозата в кръвта трябва да има равновесие. Инсулинът е хормон образуващ се в задстомашната жлеза, която е разположен близо до дванадесетопръстника. Когато панкреасът функционира правилно, той дава възможност в кръвта да постъпи инсулин чието количество зависи от поетите с храната въглехидрати. За нарушената функцията на панкреаса оказват влияние няколко фактора: наследствена предразположеност, неправилно хранене, стрес и смущения в жлезите.

Целта на лечението с инсулин е да се уравновесят количествата на инсулин и глюкоза, но за жалост това не нормализира функциите на панкреаса. Случва се дори обратното: принудителното снабдяване с инсулин подтиска естественото му производство от тялото и така панкреасът постепенно напълно спира да го синтезира.

При някои от болните се наблюдава повишена инсулинова секреция в първоначалния стадий на лечението, но в последствие настъпва изтощаване на лангерхансовите острови и захарната болест се развива още с по-голяма сила. При така развилите се обстоятелства инсулиновото лечение е неприложимо. Както при повечето болести, така и диабетът е лечим в началните му фази. Функционирането на панкреасът може да се нормализира и да не се стига до по-нататъшни проблеми, като това може да се постигне с напълно натурални съставки.

Доказано е, че има билки, които са много полезни в борбата с диабет тип II и могат да помогнат за излекуването му. Добре е да се познава кои от тях могат да помогнат, за да се използват правилно. Една много важна забележка – те не могат да заместят инсулина.

• Жаблек – среща се по места, които са влажни и най-вече покрай гори. От него се използват цъфналите връхчета, от които се вари отвара, която понижава нивото на кръвната захар.

• Бяла черница – родината и е Япония. За чай се използват и узрелите плодовете и листата. Растението има хипогликемичен ефект, като отварата помага и при бъбречна недостатъчност.

• Обикновен фасул (зелен боб) – някой ще се учудят, но да, имаме предвид точно боба, които става за готвене. Отварата от него намалява кръвната захар с 30-40 %. Отварата от боб действа добре и при бъбречни проблеми, при ревматизъм и подагра.

• Черна боровинка – за лечение се използват листата и плодовете на черната боровинка. Те са полезни при ринопатия в следствие на диабет.

Още подробна информация за този здравословен проблем, можете да намерите като посетите страницата на здравен портал Фрамар.

Категории

Здраве, Медицина

Подобни статии

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарна болест (Захарен диабет)

Захарната болест е била позната още в древността и оттогава носи своето име. В последно време честотата на захарната болест нараства — до 1—...

Захарен диабет в детска възраст

Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет (захарна болест) е хронично, дълготрайно заболяване, което се характеризира с нарушения във въглехидратната обмяна, както и...

Как да се справим с диабета

Как да се справим с диабета

Инсулин и кръвна захар (глюкоза) Между съдържанието на инсулина и глюкозата в кръвта трябва да има равновесие. Инсулинът се секретира от па...

Хипергликемия – рисковете свързани със заболяването

Хипергликемия – рисковете свързани със заболяването

Диабет е заболяване, при което организма не може да произвежда или правилно да използва инсулина. Това е хормон, който превръща приема...

Заболявания на периферната нервна система

Заболявания на периферната нервна система

По честота тези заболявания са почти 1/4 от всички заболявания на нервната система. Техните причини могат да се подредят също в няколко груп...

mariaframar

mariaframar

155 публикации

Публикувано
Публикувано

03.07.2012

Обновено
Обновено

10.10.2012

Прочетено
Прочетено

1222

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия