Десет „умни“ автоаксесоара , от които се нуждаете

Десет „умни“ автоаксесоара , от които се нуждаете
Някои хора не обичат да трупат излишни вещи в колата си. А други правят точно обратното. И все пак има десет неща, които вярваме, че всички собственици на автомобили трябва да имат. 

Освен задължителните автоаксесоари като комплект за първа помощ и пожарогасител, добавяме още някои принадлежности, които според нас са изключително полезни за шофьорите.

Ето кои са те:

1. Наръчник от производителя

Не оставяйте упътването за автомобила си у дома. То не само ви предоставя много полезна информация за това как да направите колата си по-ефективна и безопасна, но също така съдържа подробни изображения за това как да решите обичайните проблеми, които може да срещнете на пътя. Някои предпочитат да съхраняват ксерокопие в автомобила, но независимо от предпочитанията си, го носете с вас по всяко време.

2. Огледала за мъртвата зона

Винаги ще има мъртва зона, която не виждате, когато шофирате, без значение колко добре позиционирате огледалата си за обратно виждане. Този проблем се среща при повечето превозни средства. Помощните огледала за мъртвата зона са изключително полезни автоаксесоари. Те са малки, изпъкнали и кръгли. Най-оптималното място за поставянето им е в долния външен ъгъл на страничното огледало. 

3. Авариен уплътнител за спукана гума

Никога не знаете кога ще спукате гума, но ако разполагате с авариен уплътнител, ще сте спокойни, че сте подготвени за подобна ситуация. Действието на тези автоаксесоари обаче е временно, така че все пак трябва да поправите гумата възможно най-скоро.

Уплътнителите работят много лесно. Само свържете тръбата на флакона към клапана на гумата и след това освободете съдържанието му в нея. Така се запечатва пункцията, като ви дава време да карате до близкия сервиз, където да потърсите помощ.

Има и друг вид уплътнители, които се използват за различни части на автомобила – скъсани кабели, пукнати прозорци, повредено табло. Тези автоаксесоари могат да намерят полезно приложение и във вашия дом.

4. Безжичен локатор за намиране на ключове

Не по-голям от обикновен ключодържател, безжичният локатор е особено удобен за често изчезващите ви ключове за колата или дома. Това са малки електронни устройства, прикрепени към връзка от ключове. Тяхната най-основна функция е да ви покажат къде са вашите ключове, чрез звуков или светлинен индикатор. Активирането им може да се случи по различен начин – натискане на бутон, пляскане с ръце, подсвиркване и др. Предлагат се много видове от тези автоаксесоари на пазара. Изборът ви зависи от дизайна, живота на батерията, характеристиките на приложението и обхвата, които са ви необходими. 

5. Поставка / държач за телефон или таблет

Имате само две ръце, така че по-добре да сте сигурни, че правите с тях това, което трябва: да шофирате. С ръцете си трябва да държите волана, а не да набирате номера, да изпращате текстови съобщения или по-лошо - и двете.

Поставките държат мобилния ви телефон на фиксирано място, така че да ви е удобно да говорите по него. Те ще ви помогнат също и за:

 • Предотвратяване на разсейването по време на шофиране.
 • Да чувате разговорите по-ясно.
 • Да преглеждате файлове без затруднения.
 • Да пускате филми на пътниците.
 • Да използвате телефона си като GPS навигация.

Предлагат се много видове държачи за телефони, които се различават по мястото за монтирането им в автомобила, но функцията им си остава почти същата. Изберете модел с универсална поставка, за да можете да го използвате с различни мобилни телефони.

6. Възглавница за път с мемори пяна

Чувствате се уморени след няколко часа каране? Или имате болки в гърба или врата? Има много причини, поради които шофирането може да се окаже неблагоприятно за тези части от вашето тяло:

 • Вашият гръбнак непрекъснато е изложен на сътресения и вибрации в и извън колата.
 • Седалките често не са ергономични.
 • Оказва се натиск върху прешлените и дисковете.

Възглавничките с мемори пяна спомагат за облекчаване на натоварването и поддържат врата ви подравнен с гръбначния стълб, така че да не натоварвате тялото си по време на шофиране. Те са оформени според специфичните контури на врата, така че да получите едно удобно и лесно пътуване. Когато търсите такава възглавничка, изберете мемори пяна с висока плътност за по-добра поддръжка, ако не сте с ограничен бюджет.

7. Сенник за автомобил

Може би си мислите, че тези автоаксесоари просто пазят колата от слънчевите лъчи, но те не са само за това. Сенниците са страхотни, защото:

 • Охлаждат автомобила ви и поддържат по-ниска температура, като блокират лъчите на слънцето.
 • Защитават важните области, в които са разположени електронните ви приспособления, особено термочувствителните като стерео системи, LCD телевизори, DVD и CD плейъри. Това удължава живота и работоспособността им.
 • Предпазват интериора на вашия автомобил, особено таблото и седалките. Сенникът предпазва от вредните лъчи, които могат да повредят някои части или да ги накарат да избледнеят по-бързо.

8. USB зарядно за кола

Тези автоаксесоари ви позволяват да презареждате таблета и телефона си, докато сте на път. Предлагат се хиляди такива джаджи на пазара днес, така че няма да е изненадващо, ако сте объркани за избора си.  Ето какво трябва да потърсите:

 • Изберете модел с няколко порта, а не само с един.
 • Изберете устройство, което може да осигури поне 2.1 ампера за всеки порт. Ако стойността е по-малка, това е пълна загуба на пари.

Да предположим, че искате да закупите USB с 3 порта, което е с рейтинг 3,8 ампера. Ако разделите това на 3, получавате 1,27 или 1,3 ампера на порт. Това е по-малко от 2.1 ампера. Въпреки че с него можете адекватно да заредите мобилен телефон, нещата наистина ще станат много бавно, ако го зареждате едновременно с работещия ви GPS и таблет в другите два порта. Най-лошото е, че някои по-нови устройства няма да се зареждат правилно, ако рейтингът е по-нисък от 2 ампера.

9. Свързване чрез Bluetooth

Bluetooth вече се е утвърдил като най-добрия стандарт за безжична връзка при автоаксесоарите и не можем да не се съгласим с това. Устройството предлага предимства като Hands-Free текстови съобщения и телефонни разговори, високоговорител, аудио стрийминг, събиране на данни, гласова команда и много други. Той е универсално поддържан от всички видове телефони и повечето производители на автомобили днес добавят Bluetooth функционалност в базовите си модели.

10. Многоцелево смазочно масло

Смазващите масла спомагат за намаляване на триенето, предпазват метала от корозия и ръжда, и отстраняват мазнините и замърсяването. Също така премахват катран и лепила, когато работите по колата си. Но най-доброто, което могат да направят, е да проникнат в залепени и ръждясали части, като винтове и болтове.

Както вече казахме това са само част от нещата, които всеки шофьор трябва да притежава. Ако искате да попълните вашия арсенал, то можете да откриете качествени автоактесоари във Flexzone.bg, където ви окачва богато разнообразие на артикули с гарантирано високо качество на топ цени.

Категории

Авто

Подобни статии

Физическите упражнения са здраве

Физическите упражнения са здраве

Остаряване и физически упражнения Ние намираме всевъзможни причини, за да не правим физически упражнения: липса на условия, на време и т. н...

Алкохолна болест

Алкохолна болест

Алкохолната болест заслужава много по-голямо внимание. Острата алкохолна интоксикация се познава от всички и по-голяма част от хората имат п...

Яйца (източник на белтъчини)

Яйца (източник на белтъчини)

Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенц...

Много не е на хубаво

Много не е на хубаво

Първата ваша мисъл при вида на тази статия ще бъде ”Какво разбират някакви си специалисти по хранене от протеини и културизъм?”, затова тряб...

Астигматизъм

Астигматизъм

Какво е Астигматизъм ? Астигматизм е дефект на оптическа система , при който се получава разкривен образ поради липса на фокусиране. ...

web fusion

web fusion

84 публикации

Публикувано
Публикувано

08.11.2018

Обновено
Обновено

08.11.2018

Прочетено
Прочетено

1275

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия