Анорексията не е секси – рисковете за здравето

Анорексията не е секси – рисковете за здравето
До къде може да продължи стремежът към по-слабо тяло? Наистина ли си заслужава да рискуваш здравето си в стремежа към по-голяма красота? Какво причинява анорексията?

Анорексията залъгва

Слабото тяло е поставено от модата на пиедестал. Все повече жени и мъже искат да преборят тлъстинките подлагайки се какви ли не методи за остлабване. Преди всичко е важно винаги да помним, че крайностите никога не носят нещо добро – златната среда е целта към която трябва да се стремим.

Какъв тип жени харесват мъжете? Голям процент от дамите считат, че мъжете се „разтапят" при вида на кльощавелка. Истината обаче се крие в златната среда – никой мъж не би харесал прекалено слаба жена.

Опасността при анорексията, е че тя идва постепенно и изкривява представите на болния за самия него. Очите му винаги виждат в огледалото допълнителни тлъстинки, които е наложително да бъдат смъкнати колкото се може по-скоро. Заболелите от анорексия винаги се смятат за хора с по-голямо от нужното тегло, дори тогава когато околните виждат вървящ скелет.

Навременната помощ е от изключителна важност – предимно тя трябва да бъде инициирана от околните, заболелите от анорексия са убедени, че нищо нередно не се случва с тях. В действителност е сериозно застрашено здравето, а понякога и живота им – при 1 от 10 жени заболели от болестта.

Рискове за здравето причинени от анорексия

Нередовна менструация

Много заболели жени имат нередовен менструален цикъл, като хормоналните нива могат да се повлияят и от бедната на хранителни вещества диета. Менструацията може никога да не започне или да спре, правейки забременяването невъзможно.

Химичен дисбаланс в организма

Причиняван най-често от многократно повръщане (причиняващо също зъбни проблеми) или от прекомерно използване на очистителни средства - например, ниско ниво на калий, което може да доведе до умора, слабост, нарушения на сърдечния ритъм, увреждане на бъбреците и конвулсии. Мускулни крампи причинени от липсата на калций. Подуване на краката, ръцете и лицето причинени от нарушения в баланса на течности. Ниското съдържание на желязо в организма може да доведе до анемия.

Остеопороза

Причинява се от липсата на калций и витамин D и води до изтъняване на костите и лесна чупливост. Рискът се повишава при жени без менструален цикъл, т.к. тогава нивата на естроген в тялото намаляват, а той предпазва костите от остеопороза.

Стомашни проблеми

Причинени отново от употребата на очистителни средства. Могат да доведат до трайно запичане и периодични коремни болки.

Проблеми с кожата и косата

Много от болните от анорексия имат суха и груба кожа. Може да се появи мъхесто окосмяване по тялото и да изтънее косата.

Депресия

Ниското самочувствие и депресията са спътници на анорексията. Честа смяна на настроенията, все по-често мрачно настроение, раздразнителност. Някои болни развиват клинична депресия. Има данни за страдащи от тревожност, личностни разстройства, за злоупотреба с наркотични вещества. Част от болните от анорексия са изложени на риск от самоубийство.

Сърдечни проблеми

Забавяне на сърдечния ритъм. Понижаване на кръвното налягане. Нередовен сърдечен ритъм. Сърдечна недостатъчност.

Научете повече за анорексията във Feelgood.bg

Подобни статии

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

До какво води тютюнопушенето и как да се справим с него

Тютюнопушенето е широко разпространено в почти всички страни на света. Според данните от проучване, проведено във Великобритания през 1945 г...

Запек и как да го избягваме

Запек и как да го избягваме

Пургативите са обект на западния едър бизнес и всяка година хората харчат грамадни суми за тях. Производителите пускат в обръщение некоректн...

Никотинови течности - какво знаем за тях?

Никотинови течности - какво знаем за тях?

     Електронните цигари не следва да се разглеждат само като средство за отказване на тютюневите. Те могат да бъдат един безвреден алтернат...

За какво е полезен колагенът

За какво е полезен колагенът

  Колагенът е един от основните градивни белтъци/ротеини в тялото на човек, като съствалява основната част на ставите, хрущялите, сухожил...

Рискове за здравето причинени от затлъстяване

Рискове за здравето причинени от затлъстяване

Повишен риск от заболяване на жлъчкатаРискът от получаване на камъни в жлъчката е приблизително 3 пъти по-голям при хората със затлъстяване,...

Georgi Brezin

Georgi Brezin

97 публикации

Публикувано
Публикувано

26.11.2014

Обновено
Обновено

25.11.2014

Прочетено
Прочетено

1636

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия