Ядки и семена (източници на белтъчини и качествени мазнини)

Ядките и семената са важни растителни източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Разнообразието от витамини и минерали в тях е също доста голямо. Биологичната стойност на растителните белтъчини не е висока, но нека това не ви притеснява. Ако се комбинират с животински белтъчини, се получават отлични резултати..

1. Данни за 100 грама продукт (в грамове)

Това е извлечение от таблицата с химичния състав на храните. В практиката отклоненията от посочените данни са почти нулеви. Може да съществува отклонение най-много 2-3 грама, което е пренебрежимо малко и е просто без значение.
хранителен продуктводабелтъчинимазнинивъглехидратикалориии
Бадеми
Лешници
Ореxи
Слънчоглед
Тиквени семки
5,7
6,2
3,5
11,0
3,4
15,0
13,9
14,8
21,0
32,4
57,0
61,8
64,0
55,8
45,0
16.4
12.5
13.7
4.1
12.5
659
683
712
622
603

2. Семената и ядките - обща характеристика

Ядките и семената са много ценни хранителни продукти. Те са източници на белтъчини и на най-висококачествени мазнини. Най-добрите мазнини, които съществуват на земята, се съдържат именно в тези продукти. Всички ядки и семена съдържат много богат набор от витамини и микроелементи, както и ценни, полиненаситени мастни киселини. Недостатъкът им се крие в това, че аминокиселините, които се съдържат в тях, не са в идеалната комбинация, необходима за мускулен растеж. Преобладават неесенциалните киселини, което прави биологичната стойност на белтъчините в ядките и семената относително ниска. Но това не означава, че трябва да пренебрегвате тези храни. Напротив, това би било голяма грешка. Включвайте ги в храненето си, като ги редувате с животински белтъчини. Така аминокиселините се допълват и дават необходимата комбинация на организма. Ядките са удобни за ядене по всяко време и могат да се намерят в павилиончетата покрай улицата. Така че обърнете им внимание - няма да съжалявате!

3. За усвояването на храните

Ядките и семената са удобни за консумация в два вида: сурови и печени. Печените ядки са доста по-популярни от суровите, тъй като имат по-добър вкус. Но суровите се усвояват по-бързо и по-пълноценно от организма, тъй като при печене химичният състав на тези продукти леко се променя. Затова помислете кой от двата варианта ще предпочетете. Най-добре яжте сурови или леко запечени ядки, по възможност с по-малко сол или въобще без нея. Така витамините, минералите и хранителните вещества се запазват и преработват лесно. А какво е тяхното съдържание в различните храни - можете да видите в следващите редове.

4. Видове семена и ядки

Това са най-популярните у нас ядки и семена, които могат да свършат добра работа на всеки билдер. Във всички тях се съдържа доста богата комбинация от най-различни полезни съставки. Ето кратка характеристика на всяка храна.

слънчоглед

Това е най-популярната култура в България от този вид. Слънчогледови семки можете да намерите абсолютно навсякъде, виждате ги дори и да не искате. В повечето случаи се предлага печено и осолено, но суровото е по-полезно за организма и ако ви е приятно на вкус, няма да е зле да се насочите към него. Можете да го ядете самостоятелно (като "занимавка") или пък като добавка към салатите. Слънчогледът съдържа ценни и лесно усвоими белтъчини и мазнини, както и мастноразтворимите витамини А, Е и F. Това прави слънчогледа много полезен за очите и кръвоносните съдове. Може да се използва като профилактика срещу атеросклерозата, понякога помага и на храносмилането, тъй като съдържа целулоза. Затова хапвайте слънчоглед - той е добра занимавка (докато гледате телевизия например) и едновременно с това - много полезна храна за организма.

орехи

Също като слънчогледа, много ценна храна за организма. Единствените й недостатъци са може би наличието на малко повече мазнини и леките стомашни неразположения, които създава у някои хора. Когато се консумират без да се прекалява, тези проблеми отпадат. Евентуално можете да обелите тънката ципа на младите орехи, за да премахнете горчивия вкус, ако ви е неприятен. Най-добре яжте орехите сурови - те имат много добър вкус и съдържат доста полезни съставки. Освен на белтъчини и на ценни мазнини, са богати и на желязо, фосфор, магнезий, витамини от група В, йод и още цял куп микроелементи. Това ги прави особено полезни при профилактика и лечение на анемия, атеросклероза и гушавост. Зелените орехчета са много богати на витамин С. Изобщо - тази храна не е за изпускане. Наистина, предлага се на сравнително висока цена, но спокойно можете да си наберете орехи от крайпътните дървета и да ги ядете с удоволствие цяла година.

тиквени семки

Тази храна има високо съдържание на белтъчини и по този критерий се нарежда на второ място след соята (повече за нея - тук). Може да се използва при борба с глистите, или при лечение на увеличена простатна жлеза. Може да се консумира и сурово, и леко изпечено, но най-добре без добавка на сол. Богато е на цинк, желязо и други важни микроелементи.

лешници

Както и останалите ядки, съдържа много полезни съставки за организма. За съжаление, е по-труднодостъпен на нашия пазар и се предлага на висока цена. А начинът, по който се прадлага, не е най-добрият. Повечето лешници са доста изпечени, осолени или озахарени. Съответно съставките им се обезценяват до известна степен. Много по-добре ще е да се сдобиете със сурови лешници и да ги консумирате по всяко време. Лешниците са добри против възпаление на пикочните пътища и проблеми с простатната жлеза, язви, хемороиди или разширени вени.

бадеми и кайсиеви ядки

За разлика от повечето ядки, бадемът е много ефективен за лечение на възпаления или язви на стомаха. Това се държи на успокояващото му действие върху стомашно - чревния тракт: бадемът не стимулира перисталтиката като останалите ядки, а я успокоява. Богат е на доста важни за организма съставки и затова се препоръчва за консумация от хора на всички възрасти. Обвивките на бадемите обаче не трябва да се ядат, тъй като съдържат съединения, които в организма лесно се превръщат в отрова. Горчивите ядки също трябва да се избягват, тъй като в тях също има слаба концентрация на тази отрова (циановодород). При силните организми тя не вреди изобщо, но ако сте чувствителни към храните и лесно получавате алергия, по-добре внимавайте. С подобно съдържание на бадемите са кайсиевите ядки. Разликата им е съвсем минимална. Бадемите са най-вкусни, когато се ядат леко запечени, а кайсиевите ядки са най-добри в сурово състояние.

5. Заключение

И така, не пренебрегвайте ядките - ще загубите много. Въпреки всичко внимавайте с мазнините. Ако ги ядете в прекалено големи количества, има опасност да поемете повече мазнини от необходимото. Наистина мазнините в ядките са най-полезни, но те са необходими на организма само в малки количества - да ядете повече мазнини е излишно и най-вероятно се сещате къде ще се отложат те.

Коментари за Ядки и семена (източници на белтъчини и качествени мазнини)

  1. 1.

    Моля да уточните до колко грама ядки могат да се приемат дневно ..В момента сам на диета за отслабване и се притеснявам да не би да прекаля с мазнините

  2. 2.

    ще ви бада мн благодарна ако ми отговорите понеже обичам ядките и ми се иска поне от тях да не се лишавам..

  3. 3.

    25-30 grama na den ( okolo edna shepa e napalno dostatachno).

  4. 4.

    qdkite sa mnogo polezni, no triabva da se vnimava s kolichestvoto, zashoto imat dosta maznini i mnogo kalorii. Kogato chovek iska da svalia kilogrami e mnogo vajen kontrola na kaloriite i ot kakvi hrani si gi nabaviate.

  5. 5.

    mn. sa poLEZNI no ne trqbva da se prekalqva nai-mnogo po 50 grama na den. :):):) As MnOgo gi obi4am i si pohapvam mn.4esto

  6. 6.

    искам да споделя свас,че съм бременна с второто си дете и много повръщам и ми се гади постоянно,но и с първата беше така .единственното с което мога да се храня и не мие зле са сурови бадеми ,слънчоглед,малко лешници,лимони и сух хляб.това е,ако не са ядките ,умирам.просто умирам,който не е имал такъв проблем неможе да го разбере.с първото ми детенце беше същото и ако знаете колко съм се притеснявала дали ще е развито нормално ,защото не съм могла да се храня с нищо друго неможех да приемам дори плодове и зеленчуци,беше страшно,но слава на бога детенцето ми е супер здраво и съм убедена ,че ядките много ми помогнаха

Подобни статии

Основни хранителни вещества

Основни хранителни вещества

Ежедневно ние поглъщаме с храната много и най-разнообразни по вид и състав вещества. Но не всички вещества, които поемаме, са хранителни, ни...

Хляб и хлебни изделия (източник на въглехидрати)

Хляб и хлебни изделия (източник на въглехидрати)

Хлябът и хлебните изделия са най-популарните у нас източници на сложни въглехидрати. Когато са произведени от натурално брашно, те съдържат ...

Житни зърнени храни (източник на въглехидрати)

Житни зърнени храни (източник на въглехидрати)

Житните зърнени храни са най-добрите източници на въглехидрати. Освен тях, те съдържат много и най-различни витамини, важни микроелементи и ...

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините са веществата, изграждащи мускулната тъкан. Не ги ли поемате в достатъчни количества, не трябва да очаквате мускули. В следващит...

Яйца (източник на белтъчини)

Яйца (източник на белтъчини)

Яйцата са чудесен избор за тези от вас, които се опитват да покачат мускулна маса. Белтъчините, съдържащи се в яйцата, съдържат всички есенц...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

26.05.2008

Обновено
Обновено

26.05.2008

Прочетено
Прочетено

21693

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия