Противокорозионни препарати

Под действието на външната среда металите се окисляват и губят първоначалните си свойства. Те започват да се разрушават или с други думи - да кородират. Пример за корозия на металите е ръждясването на железните и стоманените части и предмети.
За защита от корозията повърхността на метала се покрива с тънък пласт от смазка, маслена боя, лак, емайл или друго пред-пазно средство.
По-долу ще дадем няколко по-лесно изпълними рецепти за защита на металите от корозия.

Рецепта № 400. Предпазване на стоманени изделия (I)
Стоманени изделия се предпазват от корозия, като се намажат леко със смес от 56 г ланолин и 112 г газ (петрол). Преди да се намажат, изделията трябва да се изтрият добре със сух вълнен парцал.

Рецепта № 401. Предпазване на стоманени изделия (II)
Предварително добре почистената стоманена повърхност се намазва с тампон или мека четка, потопена в горещ, разтвор от 16 г концентрирана фосфорна киселина (H3P04) с плътност 1,43 г/см3, 18 г манганов двуокис (пиролузитов прах) и 640 см3 вода. Намазаната повърхност се изплаква добре с гореща вода и се изсушава.

Рецепта № 402. Предпазване на стоманени изделия (III)
Добре почистената стоманена повърхност се потапя в продължение на 1 мин. в кипящ разтвор от 250 г натриев фосфат (Na3P04) и 250 г натриев карбонат (калцинирана сода) в 4,5 л мека вода, след което се изплаква с гореща вода и се подсушава.

Рецепта № 403. Предпазване на стоманени изделия (IV)
Добре почистеното стоманено изделие се потапя за 30 мин. в загрят до 95 - 98°С разтвор от 250 г железен фосфат и 350 г концентрирана фосфорна киселина в 4,5 л вода. След като се извади от разтвора, изделието се изплаква с чиста вода и се подсушава. Полученото върху металната повърхност покритие се изтрива с мека текстилна материя, напоена с машинно масло.

Рецепта № 404. Полировъчна паста за метали
90г бял вазелин и 10 г парафин се стапят и към тях се прибавят при бъркане 30 г фин пясък, 10 г винервайс и 8 г натриев тиосулфат.

Рецепта № 405. Друг вид полировъчна паста
22 г терпентин и 50 г течен парафин се стапят и към тях се прябавят при бъркане 50 г железен миниум и 25 г фин шмиргелов прах.

Почистване на метални повърхности

Рецепта № 406. Почистване на стоманени предмети
Покрити с ръжда или други замърсявания стоманени предмети се почистват, като се потопят в продължение на няколко часа в газ за лампи (петрол). Ръждата набъбва и лесно се отстранява, като предметът се изтрие с мек парцал, навлажнен с газ.

Рецепта № 407. Паста за почистване на ръжда
Стоманени предмети се почистват с паста, приготвена от 65 г вретенно (минерално) масло, 15 г парафин и 20 г ситно смлян и пресят прах от пемза.

Рецепта № 408. Почистване на цветни метали (I)
Медни и месингови предмети се почистват с разтвор от 15 г оксалова киселина и 200 см3 вода, към който се прибавят 350 г смлян и пресят кварцов пясък.

Рецепта № 409. Почистване на цветни метали (II)
Медни, месингови, никелови, хромови и предмети от други цветни метали се почистват със смес от 10 г сапунен прах, 50 г промит винервайс, 20 г фино смлян и пресят кварцов пясък и 20 г железен миниум (ферофери окис).
• Медни и месингови предмети могат да се полират, като се трият с парцал, върху който се поставя паста за зъби или шлайф паста за автомобилна козметика.
• Повърхността на медни предмети се почиства, като се поставят в продължение на 20 - 30 мин. в кипящ разтвор от 20 г калцинирана сода в 0,5 л мека вода.
• Блясъкът на потъмнели сребърни предмети се възстановява, като се измият със сапунен разтвор и след това се накиснат в разтвор от 20 г натриев тиосулфат (фотографски фиксаж) в 100 см3 вода. Накрая се изплакват няколко пъти с хладка вода.
• Потъмнели позлатени предмети могат да се освежат, като се изтрият внимателно с мек памучен парцал, напоен с 8% -ен разтвор от белина и яйчен белтък.

Рецепта № 410. Боя (паста) за печки
В емайлиран съд се поставят 25 г глицерин, 5 г формалин и 120г графит и се разбъркват във вид на паста. След това при бъркане към сместа се прибавя предварително сварен разтвор от 16 г сапун и 20 г парафин в 130 см3 вода. След като изстине, пастата се прехвърля в кутии или малки бурканчета.

Подобни статии

Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

Пране със синтетични препарати в домашни перални машини

В домашните перални машини предварително накисване не е необходимо, освен в случаите, когато се налага изпиране на силно замърсено бельо. Въ...

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиална астма (научна версия)

Бронхиалната астма е заболяване Бронхиалната астма е заболяване, което протича с пристъпи на задух вследствие обратимо генерализирано стесн...

Членестоноги

Членестоноги

Това е една от най-големите групи в зоологията. Членестоногите действуват болестотворно на голям брой животни и специално на човека като пар...

Критична възраст на жената (Климактериум)

Критична възраст на жената (Климактериум)

Значителна част от жените имат твърде погрешна представа за критичната възраст, поради което някои съвсем не се интересуват от нея, а други ...

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

Предпазване от забременяване (Контрацепция)

В живота на всяко семейство има периоди, когато поради различни причини забременяването е нежелано. В такива случаи планирането на плодовито...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.03.2009

Обновено
Обновено

08.03.2009

Прочетено
Прочетено

6803

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия