Почистване на петна от плодови сокове, вино и др

Петната от плодови сокове, червено вино, червено зеле, червено цвекло и др. В зависимост от произхода им са оцветени в жълто, червено, кафяво и дори черно.

Рецепта № 60. Почистване на петна от плодови сокове върху всякакви тъкани
Почистване на пресни петна от плодови сокове
Почистване на пресни петна от плодови сокове

а. Пресните петна от плодови сокове или червено вино трябва незабавно да се посипят с малко готварска сол, след което
се изплакват и изпират с хладка вода.

б. Съвсем пресните петна могат да се почистят, като тъканта се изпъне върху някакъв съд (тенджера, кофа, леген и др.) и се полива с гореща вода до пълното им отстраняване (фиг.).

Рецепта № 61 . Почистване на петна от плодови сокове върху бели тъкани
Приготвя се 6% -ен разтвор от кислородна вода, като се разтворят 10 чаени лъжички перхидрол в 1 чаена чаша дестилирана вода. Към получения разтвор се прибавят 5 - 6 капки амонячна вода и петната се напояват с тази смес. След това мястото, където е било петното, се изтрива с чиста суха кърпа, изплаква се с вода и се суши на проветриво място.
Ако петната са стари и засъхнали, прибягва се до следния начин на работа:
Приготвя се смес от 10 г 3% -ен разтвор от кислородна вода, 40 г 10% -ен разтвор от амонячна вода и 450 куб.см. дестилирана вода, като с тази смес се работи, както е описано по-горе.

Рецепта № 62. Почистване на петна от червено вино върху светли копринени тъкани
Петната се навлажняват най-напред с топла вода, след което се намокрят с тампон, напоен с 10% -ен разтвор от оцетна киселина и веднага се промиват с чиста вода. Тази операция се повтаря няколко пъти в зависимост от това, дали петното е прясно или старо.
В случай че след обработката върху тъканта остане слабо петно, постъпва се по следния начин:
Върху желязна ламаринка или парче керемида се поставя малко късче сяра (или половин лъжичка серен прах), запалва се и над синия пламък, с който гори, се поставя стъклена фунийка с отвора надолу така, че през края на тръбичката й да излиза отделящият се серен двуокис. Навлажненото място на петното се държи над отделящия се газ, който го избелва . След това почистеното място се промива с вода и се посипва с малко талк, който след изсъхване се изчетква с мека четка.

Следите от петната се дообработват със серен двуокис
Следите от петната се дообработват със серен двуокис

Забележка: Да се работи при отворен прозорец или на открито.

Рецепта № 63. Петна от червено вино върху тъмно оцветена коприна, найлон, капрон, перлон и др.
Тези петна се обработват със смес от 30 куб.см. спирт, 15 куб.см. сапунен разтвор, 1.5 куб.см. амонячен развтор и 100 куб.см. дестилирана вода. Сместа се затопля и с помощта на гъба се пренася на няколко пъти върху петната до пълното им почистване. След това мястото се промива с вода, подсушава се със суха кърпа или гюдерия и се оставя да изсъхне на въздуха.

Рецепта № 64. Почистване на петна от бяло вино, пенливи вина и др.
а. Тези петна се отстраняват с разтвор от 5 г бял сапун и 3 г сода за пране в една чаена чаша дестилирана или дъждовна вода. Петната се напояват обилно с този разтвор, оставят се така за около 24 часа и след това се изплакват с чиста вода (за предпочитане дестилирана или дъждовна).
б. Петната върху всички видове тъкани се отстраняват със смес от 6 г глицерин, 16 г 95% -ен спирт и 2 г 10%- ен амонячен разтвор.След това местата се изпират с топъл сапунен разтвор и накрая с вода.

Рецепта № 65. Почистване на петна от бяло вино върху бели тъкани

Тъканта се поставя на дъската за почистване и петната се обработват с гъба, напоена с 5% -ен амонячен разтвор, след което почистеното място се изплаква няколко пъти с вода. Подсушава се със суха кърпа или гюдерия и се посипва с талк.

Рецепта № 66. Почистване на стари винени петна върху бели тъкани
Петната от бяло или червено вино се намокрят с гъба, напоена със смес от 10 см3 95% -ен спирт, 1 см3 5% -ен амонячен разтвор и 50 см3 дестилирана вода. Обработените места се промиват с топла вода и се подсушават чрез навиване в кърпа. Ако върху тъканта останат следи от петната, те се накисват с няколко капки топъл глицерин, който се оставя да престои върху тях около 30 - 40 мин.След това местата се промиват с вода, изтриват се с влажна гъба и се посипват с талк.

Ако и в този случай останат жълтеникави оттенъци от петната, тъканта се избелва с 3% -ен разтвор от кислородна вода.

Подобни статии

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

Почистване на петна от вишни, череши, касис, боровинки, ягоди и др

Почистване на петна от вишни, череши, касис, боровинки, ягоди и др

Тези петна съдържат природни багрила, които от действието на алкални разтвори (сода, амоняк и др.) променят цвета си от червен в син до виол...

Бързо и безопасно премахване на петна от килими

Бързо и безопасно премахване на петна от килими

Пране на килими в Благоевград Ако е невъзможно да се справите с петно у дома, като използвате конвенционални средства, ако тъканта е де...

Обработка на соковете

Обработка на соковете

Освен разтворените хранителни вещества добитият натурален сок съдържа и примеси на различни частици от плодовете — кожици, семена, каменисти...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

6375

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия