Почистване на петна от вишни, череши, касис, боровинки, ягоди и др

Тези петна съдържат природни багрила, които от действието на алкални разтвори (сода, амоняк и др.) променят цвета си от червен в син до виолетов, а от действието на киселини - обратно в червен.

Рецепта № 67. Почистване на петна от вишни, череши, касис и др.

Пресни петна се почистват лесно, като се обработят със слаб амонячен разтвор. Старите петна обаче са много устойчиви и тяхното пълно отстраняване е почти невъзможно.
Петната върху бели памучни и ленени тъкани се намокрят с гъба, напоена с олеинова киселина, а върху вълнени и копринени тъкани - с бензинов сапун. Разтворителят се втрива в тъканта с пръсти. След това петната се дообработват с дихлоретилен. За пълното им отстраняване тъканта с петната се премества върху чиста подложка и почистването се повтаря, докато върху нея не се появяват повече следи. Почистеното място се протрива с тампон, напоен с бензин, и се посипва с талк.

Ако след отстраняването на талка върху тъканта са останали следи от петната, те се премахват, като се намокрят с мека четка, потопена в 5 % -ен амонячен разтвор. Почистените места се промиват с вода и се подсушават със суха кърпа или гюдерия. Ако и в този случай върху тъканта все още са останали слабо виолетови следи, те се отстраняват чрез избелване, като се има предвид следното:
• Памучните и ленените изделия и тъкани се избелват с белина (натриев хипохлорит) или кислородна вода.
• Вълнените изделия и изделията от естествена коприна се избелват с кислородна вода, натриев хидросулфит или калиев перманганат.
• Изделията от ацетатна коприна, найлон, капрон, перлон и други синтетични материали се избелват с белина, кислородна вода, натриев хидросулфит, употребени само като разредени разтвори и при ниска температура. Кислородната вода и натриевият хидросулфит се употребяват за избелване само на бели тъкани.

Рецепта № 68. Почистване на плодови петна върху бели тъкани

Силно замърсени с плодови сокове бели памучни и ленени тъкани се почистват, като се накиснат в прясно мляко и след това се изперат.

Рецепта № 69. Почистване на петна върху цветни тъкани
Плодови петна върху цветни тъкани се почистват със смес, приготвена от 1 жълтък и 50 г глицерин. Петната се намазват със сместа и се оставят да престоят няколко часа, след което се изплакват с топла вода.
Петната от плодови сокове, червено вино, касис н други плодове се отстраняват сполучливо, като се обработят със смес от 2 г лимонена киселина и 20 г 95% -ен чист спирт, затоплени до 40° С. Петната се потапят в сместа и се държат в нея до пълното им изчезване. След това мястото се изплаква последователно с топла вода, с 1% -ен амонячен разтвор и накрая пак с вода, с прибавка на няколко капки оцет.
Забележка. При липса на лимонена киселина тя може да се заместни с разтвор от лимонов сок (1 супена лъжица прясно изстискан лимонов сок в 1 водна чаша вода).
Лимонената киселина може да се замени и с винена киселива (лимонтозу).

 

Подобни статии

Обработка на соковете

Обработка на соковете

Освен разтворените хранителни вещества добитият натурален сок съдържа и примеси на различни частици от плодовете — кожици, семена, каменисти...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през април

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през април

Април Средната месечна температура през април за повечето райони на страната е между 11 и 13 °С. Месечната сума на валежите в овощареки...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през юни.

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през юни.

Юни Атмосферните процеси през юни не се различават съществено от протичащите през май, поради което и времето през двата месеца е почти едн...

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през септември

Агротехнически и растителнозащитни мероприятия в овощната градина през септември

Септември Септември е месец на постепенен преход от летните към есенно-зимните условия.В резултат от нахлуване на по-студен въздух от север...

Сок от череши и вишни

Сок от череши и вишни

Тези два плода и техните сокове се различават само по тяхната киселинност. Черешите и вишните са красиви и вкусни плодове. Някои от техните ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

17833

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия