Почистване на петна от мухи

Рецепта № 149. Почистване на следи от мухи
Петната върху всички видове бели тъкани се навлажняват с гутатор с 3% -ен разтвор от кислородна вода, оставят се за около 10-15 мин. и се изплакват с вода.

Рецепта № 150. Петна от мухи върху полувълнени и вълнени изделия и изделия от бяла естествена коприна
Петната се напояват обилно с бензинов сапун, който се капе върху тях с гутатор, и се оставят да престоят около 10 - 15 мин. След повторното им намокряне с бензинов сапун те се изстъргват с нокът или с пръчица и се протриват с тампон, напоен с дихлоретилен, при често сменяне на подложката. При засъхнали стари петна, които в повечето случаи се разтварят трудно, описаната по-горе операция се повтаря няколко пъти. След като петната се разтворят напълно, тъканта се поставя на ново място върху дъската и се протрива с тампон, напоен с бензин. Разливите се отстраняват с мокра гъба и влажните места се посипват със сухи трици или с трохи от хляб.
Ако след отстраняването на трохите по тъканта са останали слаби следи, те се отстраняват, като се намокрят с 3% -ен амонячен разтвор и се изтъркат с мека четка. След това почистените места се изплакват с вода и разливите сс попиват с гъба. Навлажнените места се подсушават, като се навиват със суха кърпа и се посипват с трици.

Рецепта № 151. Петна от мухи върху цветни копринени тъкани
Тези петна се почистват по начина, описан по-горе, с тази разлика, че вместо бензинов сапун за размекването на петната се употребява олеинова киселина (олеин), а вместо 3% -ен амонячен разтвор - 10% -ен разтвор от боракс.
След промиването на местата с топла вода те се протриват леко с тампон, напоен със спирт, подсушават се както по-горе и се посипват с трици. Тъканта може да се суши направо на топъл въздух.
В случай че багрилото се разлива (необходимо е да се направи предварителна проба на скрито място от тъканта), към водата трябва да се прибави малко готварска сол. В този случай е по-добре тъканта да се обработва от опаката й страна.

Рецепта № 152. Петна от мухи върху изкуствена коприна
Петната се намокрят с олеинова киселина и след като се накиснат, тя се отстранява чрез изтриване с тампон, напоен с бензол. След това местата се почистват с тампон, напоен с бензин. Ако след подсушаването с трици са останали следи, те се обработват с 2% -ен амонячен разтвор. Почистените места се промиват с хладка вода, разливите се попиват с гъба и се посипват с трици.
Важна забележка. При трудно омекващи и трудно разтварящи се петна при разливане иа багрилата и опасност от повреда на апретурата с успех може да се използва слюнка - старо, но изпитано средство.

Подобни статии

От А до Я за вашия дом

От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изпл...

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Кратка азбука на някои от cpeдствата за почистване на петна

Амилацетат - безцветна леко подвижна течност със специфична приятна миризма; температура на кипене 138°С. Огнеопасен (парите му с въздух...

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Почистване на петна от мазнини, блажни бои, безир и др.

Рецепта № 42. Почистване на петна от растителни масла и животински мазниниМазните петна имат жълт до кафяв цвят и проникват дълбоко в тъкант...

Почистване на петна от мляко

Почистване на петна от мляко

Изсъхналите, но пресни петна от мляко са по-тъмни и по-твърди от тъканта, върху която са образувани, и краищата им са ясно очертани. При поч...

Почистване на петна от плодови сокове, вино и др

Почистване на петна от плодови сокове, вино и др

Петната от плодови сокове, червено вино, червено зеле, червено цвекло и др. В зависимост от произхода им са оцветени в жълто, червено, кафяв...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

2363

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия