Почистване на петна от кафе

Петната от кафе са жълто-кафяви до кафяво-черни. Те се фиксират дълбоко в тъканите и с течение на времето се превръщат в т.нар. „окислени" петна, отстраняването на които става доста трудно.
Пресните петна от кафе или неговите заместители (кафе „Инка", цикория и др.) се почистват лесно чрез изпиране със сапунен разтвор и сода за пране.

Рецепта № 79. Петна от кафе върху бели памучни тъкани
Замърсената тъкан се изпира със сапунен разтвор с добавка на малко сода за пране, след което се изплаква и се потапя в горещ разтвор, приготвен от 1 супена лъжица натриев хидросулфит, малко сода за пране и 3л вода. Тъканта се оставя да престои в този разтвор, докато петната изчезнат напълно. След това тя се изплаква няколко пъти с топла вода и се суши на проветриво място.
Петната от кафе върху бели и памучни тъкани могат да се отстранят и като се накиснат в разреден разтвор от белина.

След почистването тъканта се изплаква няколко пъти с вода и се потапя за около 15-20 мин. в 10% -ен разтвор от натриев тиосулфат (10г в 100 см3 дестилирана вода). Накрая се изплаква на-ново с вода.
За почистването на петна от кафе върху памучни, полулененн н ленени тъкани и други изделия вместо натриев хидросулфит може с успех да се употреби натриев перборат.

Рецепта № 80. Петна от кафе върху вълнени тъкани
Тъканта се поставя върху дъската за почистване и петната се натриват с обикновен сух сапун за пране. След това се обработват с мека четка, потопена в 1-2% -ен амонячен разтвор, като под-ложките често се сменят. Обработените места се изплакват с топла дестилирана или дъждовна вода, подсушават се чрез завиване в суха кърпа или гюдерия, навлажняват се с 3% -ен разтвор от кислородна вода и се изсушават на слънце или в затоплено по-мещение. При необходимост избелването с кислородна вода може да се повтори.
Накрая тъканта се промива грижливо с хладка вода, подсушава се със суха кърпа и се суши на проветриво място.

Рецепта № 81. Петна от кафе върху цветна естествена коприна
Тъканта се поставя върху дъската за почистване и петната се намокрят с топла смес от 4 г млечна киселина и 2 см3 дестилирана или дъждовна вода и се оставят да престоят около 15 мин. Стед това отново се намокрят с топъл разтвор от млечна киселина н се изплакват чрез триене с гъба, напоена с топла вода. Подсушават се със суха кърпа. Ако след това почистване останат жълтеникави следи, те се намокрят с няколко капки глицерин, оставят се да престоят няколко минути и се изплакват с гъба, напоена с топла вода.
Ако н след това останат жълтеникави следи, те се навлажняват повторно с 10% -ен бораксов разтвор (10 г боракс в 100 см3 вода) до пълното им изчезване. След това обработените места се промиват с вода, подсушават се със суха кърпа или гюдерия и още влажните места се изтриват с късче платно, напоено с чист или обезцветен денатуриран спирт.

Рецепта № 82. Петна от кафе с мляко

Тези петна са светло-жълти до кафяви. Предварителната им обработка се извършва с лек бензин, а жълтите следи, останали след обезмасляването, се отстраняват с 3% -ен разтвор от кисло-родна вода. Намокрените места се оставят да престоят няколко минути на слънце. Петната върху бели памучни или ленени тъкани веднага след третирането им с кислородна вода могат да се намокрят с 1-2 капки разреден амонячен разтвор. Почистените места се изплакват с вода и се сушат на проветриво място.

Подобни статии

Разпознаване на отделните видове петна.

Разпознаване на отделните видове петна.

Мазните петна нямат рязко изразени граници върху тъканта. Контурите им са разлети или са във вид на разпръснати по всички страни „лъчи...

От А до Я за вашия дом

От А до Я за вашия дом

Алуминиеви съдове. След като се измият с гореща вода, могат да се изтрият с много фин пясък, като се търкат в една посока. След това се изпл...

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

Почистване на петна от шоколад

Почистване на петна от шоколад

Петната от шоколад, се задържат най-вече по повърхността на тъканите. Ако не са засъхнали, голяма част от тях се отстранява чрез остъргване ...

Бързо и безопасно премахване на петна от килими

Бързо и безопасно премахване на петна от килими

Пране на килими в Благоевград Ако е невъзможно да се справите с петно у дома, като използвате конвенционални средства, ако тъканта е де...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

07.03.2009

Прочетено
Прочетено

5765

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия