Половото развитие през време на пубертета

Половото развитие у момчетата, с което се характеризира настъпването на пубертета, включва окосмяване около половите органи, развитие на скроталната торбичка и тестисите, развитие на половия член, узряване на половите жлези. Появата на външните белези на половото узряване протича обикновено при еднакъв у всички момчета ред. Разлика се установява само във времето на появата на тези белези. Вариациите във времето на появата често са така големи, че в еднаква възраст могат да се срещнат момчета, които още не са излезли от детството, и момчета, чието полово съзряване е напълно завършено. Тези разлики често са причина за безпокойство у родителите, а в някои случаи и у самите деца особено когато появата на пубертетните признаци закъснява. Дали се отнася за нормално състояние (а това е така в повечето случаи), може да реши само лекар. С това ще бъдат избегнати тревогите, ненужното и вредно лечение.
Първият белег на половото съзряване у момчетата е появата на окосмяване около половите органи. Изразено в началото като нежен мъх, окосмяването бързо се оформя и се появяват по-редки или по-гъсти тъмни косъмчета в основата на половия член. Едновременно с това започва и развитието на скроталната торбичка. През детството тя е богата на мастна тъкан, гладка и неоцветена. В предпубертетния и пубертетния период скроталната торбичка се уголемява, кожата се набръчква и се оцветява кафеникаво. Разположените в нея подвижни тестиси нарастват, стават по-еластични и чувствителни при пипане. В същото време, най-често между 13- и 16-годишна възраст, се уголемява и половият член. Простатната жлеза се развива и започва да отделя секрет, който не се отличава от секрета у зрелите мъже.
Промени настъпват и в гръдните жлези. През детския период гръдните зърна са розови, гладки, сплеснати. Със започване на пубертета гръдните зърна и пигментираният кръг около тях се увеличават.
Малко по-късно от другите вторични белези се развива и окосмяването в областта на подмишниците и по лицето. Най-напред се появява мъх по горната устна, който скоро се превръща в по-гъсти и тъмни косми; по-късно окосмяването засяга бузите, кожата на долната устна и брадата. Окосмяването върху останалите части на тялото започва едновременно с окосмяването на подмишниците, но продължава по-дълго време, даже до зряла възраст. Степента на окосмяването по лицето, тялото и крайниците зависи от много фактори: при мургави хора то е по-силно изразено; значителна роля играят наследствените фактори и расовите особености.

При израстването у момчетата се увеличава и развива ларинксът. Това се проявява с видимо уголемяване на адамовата ябълка и с мутиране на гласа, който става по-нисък. В някои случаи мутацията причинява силна дрезгавост и даже загуба на гласа. Това обаче е временно явление и скоро юношата говори с глас, характерен за зрелите мъже.

Белег на полово съзряване са и полюциите, т.е. отделяне по време на сън на семенна течност, съдържаща незрели сперматозоиди.
Половото съзряване у момичетата започва по-рано, отколкото у момчетата. Първите белези на започващото полови сьзряване са развитието на млечните жлези и закръглянето на таза и бедрата. Пигментираният кръг около гръдните зърна се разширява, потъмнява и загрубява. Под него често се напипва твърда маса, понякога болезнена при натиск или леко напрегната (стадий на «бутон»). Развитието на гръдните жлези обикновено не става симетрично и това дава повод за излишни тревоги. Най-напред се появява «бутон» на едната страна и едва след ня-колко месеца - на другата. Понякога и по-нататъшното развитие на гръдните жлези не става симетрично и дълго време едната е по-голяма от другата.
В разстояние на няколко месеца гръдните жлези се увеличават постепенно за сметка на жлезистата тъкан. Пълното развитие на гръдните жлези става в продължение на няколко години. Окончателната големина и формата на жлезите зависят от структурата на тялото, наличието на повече или по-малко подкожна мастна тъкан, от общото физическо развитие. При някои момичета със силно развита подкожна тлъстина още преди настъпване на пубертета се оформят гръдни жлези, но те не са образувани от жлезиста, а от мастна тъкан.
Едновременно с развитието на млечните жлези, а понякога няколко месеца по-късно се появява окосмяване около половите органи - в началото светъл мъх, а след това все по-тъмни и дебели косми. След няколко месеца до 1 година се появяват косми в областта на подмишниците, понякога по бедрата и предмишниците, още по-рядко по лицето и горната устна.
Изброените промени се включват в т.нар. вторични полови белези и те отразяват видимите изменения, характеризиращи появата на пубертета у момичетата. Процесът на сексуалното узряване обаче е преди всичко процес на развитие на половите органи. През време на пубертета узряват яйчниците. Те увеличават своите размери, започват да изработват значителни количества женски полови хормони, които оказват голямо влияние за формиране организма на девойката. В яйчниците възникват циклични процеси, свързани с узряването на яйцеклетката. Матката, която при раждането тежи само около 2 г и до периода на половото узряване се увеличава много малко, сега достига маса 15-18 г и променя своята форма.
Маточните тръби, тънки и дълги у малките момичета, задебеляват и се изправят.
В периода на половото узряване се променя лигавицата на влагалището и реакцията на неговото съдържимо.

Най-отчетлив признак за настъпилия пубертет у момичетата е появата на менструация. Средната възраст за появата на менструация е 12-13 години. У много момичета обаче менструацията започва по-рано или по-късно. Менструацията не следва да започне преди 8-9-годишна възраст и след 16-годишна възраст. Появата й в този интервал обаче е нормално явление и не трябва да предизвиква безпокойство. При преждевременно настъпване на менструация е необходимо да се търси съвет от лекар. Поя-вата на менструация след 16-годишна възраст обикновено свидетелства за недоразвитие на половите органи и също изисква наблюдение на лекар.
Времето на появата на менструацията, както и целият процес на половото съзряване, зависи от много условия: хранене, прекарани заболявания, климатични условия, наследствени фактори.
Какво представлява менструацията? В яйчниците има фоликули, които представляват натрупвания на малки клетки. Във фоликулите се съдържа по една яйцеклетка. У зрелите девойки всеки месец в десния или в левия яйчник узрява един фоликул. Във фоликула започва да се събира течност, той се увеличава, неговите стени се разтягат, изтъняват и се пукат. Яйцеклетката заедно с течността се изхвърля от яйчника, попада в маточната тръба и започва да се придвижва към матката. Процесът на пукването на фоликула и излизането от него на яйцеклетката се нарича овулация. Тя става обикновено в средата на менструалния цикъл (между 12-ия и 16-ия ден от началото на последната менструация).
Яйцеклетката, изхвърлена от яйчника по време на овулацията, може да бъде оплодена, ако жената води полов живот. Оплождането, т.е. сливането на женската с мъжката полова клетка, става в маточната тръба по пътя на придвижването на яйцеклетката. Оплоденото вече яйце продължава своя път по тръбата и попада в матката.
В лигавицата на матката също настъпват циклични изменения. В началото на менструационния цикъл лигавицата набъбва, увеличават се секрецията от нейните жлези и кръвонапълването. Оплодената яйцеклетка попада в кухината на матката, прониква в подготвената лигавица и от нея в течение на 280 дни се формира организмът на бъдещото дете.
Ако обаче яйцеклетката не бъде оплодена, тя загива, повърхностният слой на маточната лигавица се отделя, кръвоносните съдове се разкъсват и настъпва кръвотечение. След това лигавицата на матката наново се възстановява, постепенно задебелява, разраства се и така до следващата менструация. Това продължава през целия живот на жената до климактериума. Времето от първия ден на последната менструация до първия ден на следващата менструация се нарича менструален цикъл. Най-често

този цикъл тpae 28 дни, по-рядко 21-26-30 дни; такива варианти са нормални. При по-кратки или при по-дълги цикли е необходимо да се потърси съвет от лекар.
Менструацията обикновено продължава 3-4 дни, при което общото количество на загубената кръв е индивидуално различно от 50 до 200 мл. В първите и последните дни кръвозагубата е по-малка, отколкото в средата на менструацията. По правило в менструалната кръв не се наблюдават големи съсиреци.
Рядко след първата менструация се установява веднага нормален менструален цикъл. Обикновено първите няколко менструации настъпват през различни, неопределени интервали от време (2-3 месеца или повече). Количеството на загубената кръв при тези нередовни менструации може да бъде голямо. Понякога са необходими няколко години, за да се установи нормален менструален цикъл.
През време на менструацията може да настъпи лесна уморяемост, девойките трудно се съсредоточават. Понякога те чувстват тежест ниско в корема и не много силни болки в кръста.
Установено е, че в организма на жената от една менструация до друга се изменя режимът на много органи и системи. Така например телесната температура в първите 2 седмици след менструацията е с няколко десети от градуса по-ниска, отколкото в следващите две седмици; колебае се артериалното налягане и т.н.
Ако менструацията не стане редовна в течение на една година, ако тя е болезнена, оскъдна или, обратно, обилна, е необходимо да се потърси съветът на лекаря. Твърде обилните или оскъдните менструални кръвотечения може да се дължат на недоразвитие на половите органи.

Таблица 5

Последователност на появата на половите белези у момчетата

 

Възраст в години

Полови белези

0 - 11

начало на растежа на тестисите и половия член

11 -12

нарастване на простатната жлеза,  ларинкса

12 - 13

значителен растеж на тестисите и на половия член, окосмя­ване около половите органи от женски тип

13 - 14

бърз растеж на тестисите и половия член, възловато уплътняване на гръдните жлези («бутон»), начало на промяна и на гласа

14 - 15

окосмяване в подмишничните ямки, по-нататъшна промяна на гласа, поява на косми по лицето, растеж на тестисите, кафяво оцветяване на скроталната торбичка, първа еякулация

15 - 16

узряване на сперматозоидите

16 - 17

окосмяване около половите органи от мъжки тип, растеж на косми по цялото тяло, поява на сперматозоиди в семенната течност

17 - 21

спиране на растежа на скелета

Таблица 6

Последователност на появата на половите белези у момичетата

Възраст в години

Полови белези

9 -10

растеж на тазовите кости, закръгляне на бедрата, незначително нарастване на гръдните жлези

10 - 11

купулообразно повдигане на гръдните жлези («бутон»), поява на окосмяване по половите органи

11 - 12

промени в лигавицата на влагалището, уголемяване на външ­ните и вътрешните полови органи

12 - 13

развитие на жлезистата тъкан на гръдната жлеза, пигментация на гръдните зърна, първа менструация

13 - 14

окосмяване в подмишничните ямки, менструация в мнозин­ството от случаите - нередовна

14 - 15

рязка промяна във формата на таза, възможна бременност

15 - 16

акне,  по-нисък глас, редовна менструация

16 - 17

спиране на растежа на скелета

Подобни статии

Безплодие (Стерилитет)

Безплодие (Стерилитет)

Когато се говори за безплодие, винаги трябва да се разбира 6езплодие в семейството. Отъждествяването на безплодието е безплодие на жената е ...

Гушавост

Гушавост

Това е увеличение на щитовидната жлеза обикновено без уловими отклонения в нейните функции. Според разпространението се различават ендемична...

Първи стъпки в половото възпитание

Първи стъпки в половото възпитание

Всички родители желаят децата им да бъдат добре възпитани, и то още от ранната възраст. Възпитанието обаче има много страни. Една от най-дел...

Късна училищна възраст

Късна училищна възраст

Късната училищна възраст обхваща периода от 11 до 14 години. През тези години се извършва коренно преустройство на организма. Детето навлиза...

Физическо развитие през пубертетната възраст

Физическо развитие през пубертетната възраст

Растежът е биологично свойство на живия организъм. Той представлява увеличение на масата и повърхността, причинено от развитието на тъканите...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

31.05.2009

Обновено
Обновено

31.05.2009

Прочетено
Прочетено

26666

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия