Пасти и кремове за обувки

Различават се три вида кремове за обувки: маслени или терпентинови, водоразтворими и смесени.
Терпентинова паста за обувки. Този вид паста се получава предимно чрез стапяне на твърдите й съставки отделно и смесването им в еднородна маса, към която се прибавя терпентин.
Поставена в кутии или буркани при натискане с пръст пастата не трябва да се разкаща. При разрязване с нож тя трябва да има вид на плътна еднородна маса. Присъствието на отделни зърна показва, че терпентинът е недостатъчен или пък че е станало непълно смесване на съставните части.

Рецепта № 33. Черна терпентинова паста за обувки
25 г пчелен восък, 20 г парафин и 8 г колофон се стапят на водна баня, докато се получи еднородна маса. След това при бъркане към нея се прибавят 130 г терпентин и 10 г маслоразтворим нигрозин (купува се от магазините за химикали).

Рецепта № 34. Кафява или жълта паста за обувки
40 г жълт пчелен восък и 40 г карнаубов восък се стапят на водна баня при бъркане, докато масата се хомогенизира. След това към нея при бъркане се прибавят 200 г терпентин и 16 г кафяв разтворим в мазнини пигмент.
След като налятата в кутии паста се втвърди, те се затварят плътно и се оставят на прохладно място.

• Ако по време на екскурзия намокрите кожените си обувки, не ги сушете на слънце, защото кожата ще изсъхне и те ще се свият и изкривят. Най-добре е да ги запълните със суха трева или пък да ги поставите на сенчесто място, като извадите стелките и напълно разпуснете връзките им.

• Втвърдената кожа на обувките може да омекне, ако се намаже най-напред с малко рициново масло и след това с терпентинова боя или крем за обувки.

• Неприятната миризма на обувките може да се отстрани, ако се измият с вода, в която са разтворени 5-6 кристалчета калиев перманганат.
• Гумените обувки се измиват с вода и се намазват с глицерин или с рафинирано растително масло (олио).
• Лененото масло импрегнира подметките от гьон, прави ги непромокаеми и 2-3 пъти по-здрави. Подметките се намазват с тампонче, напоено с горещо ленено масло и се оставят да изсъх-нат.
• Скърцащите подметки на обувките също трябва да се на-мажат с малко ленено масло.
• Ако обувките са малко тесни, за да се разширят, те се на-мазват отвътре с оцет и още влажни се обуват.
• Ако обувките миришат на пот, те се измиват отвътре с кислородна вода.
• При продължително боядисване кожата на обувките се покриват с по-дебел пласт от боя или крем, който й придава за-мърсен вид. Почиства се с тампонче, напоено с минерален терпен-тин. В този случай кожата малко потъмнява.
• Лачени обувки се почистват, като се намазват с тампон, на-поен с мляко. След изсъхване обувките сте намазват леко с расти-телно масло (олио) и се излъскват с мека кърпа.
• Ако всеки четири седмици подметките от гьон се намазват с топло ленено масло, те траят на износване много по-дълго време.

Подобни статии

Кои съдове са за предпочитане

Кои съдове са за предпочитане

За всяка домакиня е необходимо да познава действието на различните видове храни върху домакинските съдове. В някои случаи това действие е зн...

Видове петна

Видове петна

В зависимост от разтворимостта им и от начина на почистване петната могат да се разделят условно на следните групи:а. Петна, разтворими във ...

Пасти за непромокаеми обувки

Пасти за непромокаеми обувки

Спортните обувки и обувките, предназначени за кални пътища, градини и др., могат да се направят непромокаеми, ако се намажат сьс смес, приго...

Заболявания на устната кухина и зъбите

Заболявания на устната кухина и зъбите

Хейлит При хейлит (възпаление на устните) устните са оточни, често с пукнатини, които са болезнени и при смях и плач могат да прокървят. Хе...

Видове никотинови течности за електронните цигари

Видове никотинови течности за електронните цигари

Тънкият момент в електронните цигари Предполага се в батерията ( освен ако по някакъв начин несработи защитната и електроника и тя не гръ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.03.2009

Обновено
Обновено

06.03.2009

Прочетено
Прочетено

7728

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия