Как да внесем топлина у дома?

Как да внесем топлина у дома?
Уредите за отопление са популярен начин за бързо повишаване на стайната температура и добавяне на нужната топлина и комфорт към всяко едно пространство, без значение колко е голямо.

Уредите за отопление са популярен начин за бързо повишаване на стайната температура и добавяне на нужната топлина и комфорт към всяко едно пространство, без значение колко е голямо. Те са удобни, не изискват сложен монтаж и се предлагат в различни размери и начин на отопление. Освен това разполагат с множество допълнителни функции като автоматично регулиране на температурата, дистанционно управление и много други.

Как да изберете отоплителен уред за дома?

За да направите правилния избор на отоплители за дома е добре да вземете под внимание следните основни критерии:

Тип отоплителен уред

Първият критерий, на който трябва да обърнете внимание е от какъв тип нагревател (отоплител) имате нужда. Въпреки че в магазинната мрежа разнообразието от подобни уреди е голямо, типовете отоплителни технологии, с които всички те работят, са основно няколко:

Инфрачервени отоплители - Наричани още “лъчисти”, инфрачервените уреди за отопление загряват въздуха подобно на Слънцето. Казано иначе, те не затоплят въздуха директно, а като затоплят стените, предметите и хората в помещението.

Този тип уреди са безшумни, не изсушават въздуха, предлагат се в различни размери и са подходящи за отопление както за малки и средни, така и за по-големи пространства.

Конвектори - Конвекторите бързо достигат работна температура, използвайки конвенция (те произвеждат горещ въздух, който се издига към тавана и “избутва” студения въздух към пода). По този начин въздуха се загрява бързо и равномерно.

Конвекторните печки са леснопреносими, напълно безопасни и доста безшумни при работа.

Вентилаторни печки - Познати още и като калорифери, този тип отоплители загряват бързо въздуха в помещението и осигуряват необходимите комфорт и топлина. За да затоплят въздуха, те използват вентилатор, който всмуква студения въздух, затопля го и го издухва обратно в помещението.

Този тип отоплителни уреди са много подходящи за бързо затопляне на помещенията, но в сравнение с останалите видове отоплители изразходват малко повече електроенергия. За сметка на това са леснопреносими, безопасни и голяма част от моделите разполагат с опция за студен въздух, което е прекрасна алтернатива за охлаждане през лятото

Отопляема площ

Когато избирате уред за отопление един от основните критерии, с които е силно препоръчително да се съобразите е каква площ искате да отоплявате.

Обикновено стайните отоплителни уреди използват около 10 вата отоплителна мощност, за да затоплят един квадратен фут (0,09 м2) от пространството.

Като знаете това, можете лесно да изчислите каква да е мощността на отоплителя, за да може да отопли помещението, за което искате да го закупите. Ако не можете сами да определите каква да е мощността на уреда, е добре да се допитате до консултант в магазина, от който го купувате.

Енергийна ефективност

Ако искате да ви е топло, но да не плащате луди сметки за ток, преди покупката е добре да пресметнете какъв ще е разходът на електроенергия на отоплителя, ако го използвате като основно или допълнително отопление. Например, ако за затопляне на помещението ви е необходим уред с 1500 вата мощност на час, трябва да умножите мощността по тарифата за комунални услуги на вашето населено място.

За да намалите още от сметките за ток, можете и да се спрете на модел, който разполага със специални функции като режим за пестене на енергия, регулируеми термостати, таймери за намаляване потреблението на ел енергия и други.

Нива на шум

В зависимост от начина, по който затоплят помещенията, някои от отоплителите произвеждат по-високи нива на шум в сравнение с други. Затова е добре да обърнете внимание и на този критерий при избора на уред. В този ред на мисли вентилаторните уреди произвеждат най-високи нива на шум, докато инфрачервените отоплители - най-ниските.

Функции за безопасност

Характеристите за безопасност, които притежава един отоплителен уред, не са за подценяване. Поради това е добре да обърнете внимание дали модела, на който сте се спрели, има защита от прегряване, функция за автоматично спиране в случай на преобръщане, сензори за изключване, ако вътрешните компоненти достигнат опасно висока температура, и други.

Етикети

отопление

Подобни статии

Как да осигурим ефективно и икономично отопление за гаража

Как да осигурим ефективно и икономично отопление за гаража

Варианти за отопление на гаража - предимства, недостатъци, тънкости при избораАко домът е нашата крепост, то гаражът е убежището на автомоби...

Зимата идва - как да изберем уред за отопление

Зимата идва - как да изберем уред за отопление

Отопление през зимата - какви са ползите от избор на отопление през лятотоКакто всяко друго нещо е добре да се приготвим от рано за зимата з...

Как да изберем надеждна марка отопление

Как да изберем надеждна марка отопление

Макар че има различни варианти за отопление през зимата, отоплението с електричество остава най-привлекателно. Противниците му изтъкват като...

Ръководство - Икономично отопление на къща

Ръководство - Икономично отопление на къща

Едни от най-често срещаните въпроси, които си задава човек в началото на зимния сезон са " Как да отоплявам икономично своята къща?", "Коя е...

Предварително планиране на разходите

Предварително планиране на разходите

Всяко домакинство се нуждае от определен ред, изискващ правилно разпределяне на средствата, с които разполага. Тук ще бъдат дадени съвсем н...

25 публикации

Публикувано
Публикувано

13.12.2021

Обновено
Обновено

13.12.2021

Прочетено
Прочетено

1281

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия