За кафето

Зърната на суровото кафе са сиво-зеленикави. Изпечени, те стават тъмнокафяви, крехки и придобиват силен приятен аромат. Благодарение на високото си съдържание на кофеин кафето стимулира съдодвигателните зони в главния мозък, като едновременно с това нараства силата и честотата на съкращенията на сърдечния мускул. Подобни въздействия, както са показали клиничните изследвания, са благоприятни при артериална хипотония (ниско кръвно налягане). Следователно на хората с понижено кръвно налягане не би трябвало да се забранява да изпиват по една-две чашки кафе дневно.
Определени съставки на кафето допринасят в известна степен за разпадането на мазнините в организма. Според други данни чашка кафе намалява апетита и спомага за намаляването на кръвната захар. От това обаче не следва, че страдащите от затлъстяване или диабет (захарна болест) трябва да търсят спасение в кафето.
И двете заболявания могат да бъдат съпроводени с нарушена еластичност на стените на кръвоносните съдове и влошена сърдечна дейност. В този случай кофеинът и другите съставки на кафето оказват върху организма неблагоприятно въздействие.
Болните с повишено кръвно налягане не бива да пият кафе. Също така на хората, страдащи от атеросклероза и исхемична болест на сърцето се препоръчва да се откажат от пиенето на кафе дори и по една чашка на ден. То е противопоказно също при лесно възбудими и нервни хора, при страдащи от безсъние, при болни от язвена болест на стомаха.
Печеното кафе на зърна трябва да се съхранява в плътно затворени стъклени буркани, пластмасови или ламаринени кутии. Мляното кафе може да се съхранява в същите опаковки, но за кратко време.

Нес - кафе. Този вид кафе, известно още под името разтворимо, се получава, като се разтвори във вода ситно смляно печено кафе и след отделяне на утайката бистрият кафеен разтвор се прекара през специални сушилни, където водата му се изпарява и се получава твърд, фин, разтворим във вода остатък.

- Кафето действа благоприятно върху организма при отравяния с гъби, ужилване от оси, пчели и др. В такива случаи след промивка на червата и стомаха се препоръчва изпиването на 1-2 чашки студено кафе. Съдържащите се в него дъбилни вещщества оказват положително влияние върху лигавицата на стомаха и червата, като пресичат и утаяват отровните вещества, с което възпрепядстват всмукването на остатъците им в кръвта. Освен това при отравяне кофеинът тонизира организма и усилва сърдечната дейност.
- Малка щипка сол, прибавена преди да се възвари кафето, усилва неговия аромат.

Кафе „Инка". Кафето „Инка" представлява извлек от изпечени корени на цикория, брашно от житни растения и захарно цвекло. Благодарение на съдържащите се в него инулин, гроздена захар(фруктоза), минерални соли и горчиви вещества кафето „Инка" усилва стомашната секреция и повишава перисталтиката на червата, в резултат на което се подобрява функцията на храносмилателната система. Установен е също така благоприятен лечебен ефект и при някои чернодробни и бъбречни заболявания поради диуретичното му действие. То оказва благотворно въздейсттвие и върху сърдечно-съдовата система, тъй като увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, без да повишава кръвното налягане. Кафето „Инка" притежава и известно тонизиращо въздействие върху централната нервна система.

То може да се употребява във всички възрасти и от хората с високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания, на които употребата на натурално кафе не е разрешена. Противовъзпалителното и успокояващо лигавицата на гърлото действие на кафето „Инка" го прави подходящо и при тонзилит, фарингит и други заболявания на гърлото и дихателните пътища.
Кафе „Инка" се се приготвя, като се залеят в чаена чаша 2 лъжички от него с вряща вода и се подслади по желание с пчелен мед или захар.
Приятна и полезна напитка се получава, като се смесят добре в чаена чаша 3 чаени лъжички „Инка" с 200г сварено прясно мляко, подсладено с пчелен мед.

Етикети

кафето

Коментари за За кафето

 1. 1.

  абсолютни глупости за кафето инка

 2. 2.

  Светослав, нещо не ми стана ясно - това го казваш, защото...?

 3. 3.

  ...защото е тъп, защо

 4. 4.

  Абсолютна истина ! Освен невероятно приятния си вкус кафето "Инка" има и лечебни свойства ! Дори средно интелигентен човек който не е лишен от логическо мислене , ще се досети че растенията от които е направено кафето "Инка " са носители на лечебни съставки !
  Пия си го с кеф ! Хем е вкусно , пък и има специфичен аромат от който ухае невероятно хубаво , хем е благоприятно за здравето !
  Желая на всички хубав ,слънчев ден !
  Да ви е сладко кафето , независимо дали е "Инка"или традиционно ! Бъдете щастливи и добри не е трудно а е и безболезнено !

 5. 5.

  "Нес - кафе. Този вид кафе, известно още под името разтворимо"
  Не е точно така. Такова животно Нес - кафе няма. Има Nescafe.
  През 1938 г. се появява първата действително широко разпространена марка разтворимо кафе - Nescafe, в резултат от съвместните усилия на фирмата Nestle и правителството на Бразилия, решавайки проблема с излишъците на кафе.
  Наименованието на продукта е сформирано от първите 3 букви от името на компанията „Нестле“ и френската дума „кафе“ (от фр. Café).
  Днес наименованието на продукта „Нескафе“ се използва в България и като нарицателно за разтворимо кафе (наричано още „инстантно кафе“).
  По същата причина много хора наричат копирната машина Ксерокс, че и думичка "ксерокопие" сме си измислили ;)

Подобни статии

Кафето като подправка

Кафето като подправка

Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До XVII в. из...

Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)

Високо кръвно налягане (Хипертонична болест)

Артериалното кръвно налягане се измерва с две стойности — едната по-висока (систолично налягане), а другата — по-ниска (диастолично налягане...

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистване(Детоксиране) на организма от токсини, тежки метали и патогенни бактерии.

Очистването на нашето тяло от токсини, тежки метали, патогенни бактерии, като вредни и инфекциозни бактерии, вируси, паразити и гъбички, кои...

Поддържане на водопроводната инсталация

Поддържане на водопроводната инсталация

Големите ремонти и по-сложните поправки на водопроводната инсталация се извършват от специалисти-водопроводчнци. По-малките поправки обаче, ...

Кафето предпазва черния дроб от рядка болест!

Кафето предпазва черния дроб от рядка болест!

Кафето предпазва черния дроб от рядка болест!Статистическо изследване на норвежки учени доказа, че кафето и цигарите потенциално могат да бъ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

07.03.2009

Обновено
Обновено

10.03.2009

Прочетено
Прочетено

12533

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 1 не харесват
Публикувай статия