Долекарска първа помощ на детето

При някои заболявания, болестни състояния и злополуки се налага тавата помощ да се окаже от някой от близките на детето, даже и от случаен човек преди идването на лекаря, защото бездействието може да бъде гибелно за пострадалото дете. Оказването на първа долекарска помощ изисква определени елементарни познания и умения.

Навяхване и изкълчване на става

 При игра, падане или блъскане детето може да получи травматично увреждане, без да се вижда открита рана. То обаче усеща силна болка и не е в състояние да движи крайника в засегнатата става. Там бързо се развива оток, а понякога прозира и кръвонасядане. За вас ще е трудно да прецените дали ставата е навяхната или изкълчена, макар че при изкълчването движенията са почти невъзможни. Счупването засяга най-често дългите кости на ръката и на крака. Типично за детската възраст е счупването на лъчевата кост на предмишницата близо до китката. И в този случай бързо се pазвива оток в областта на счупването, а разместването на костните части в това място предизвиква непоносима болка. Първа помощ при счупване, изкълчване и навяхване се оказва чрез обезвижване на крайника в областта на засегнатата става или на двете съседни на счупването стави. За целта се използват подръчни материали според възрастта на детето - твърд картон, летви или клонки от дърво. Между крайника и импровизираната шина трябва да има някакъв плат, за да не причините нови страдания на детето. Не правете никакви опити за наместване на крайника, а без забавяне пренесете или превозете пострадалото до най-близкия лекарски пункт.

Обездвижване на крайник с подръчни средства

Фиг. Обездвижване на крайник с подръчни средства

Кръвотечения

Много наранявания (удар, падане, порязване) се съпровождат от кръвотечение. Малките кръвотечения при охлузване се спират с марлена превръзка. Раната са почиства предварително с памук, натопен в топла вода, след което се обработва с разтвор от риванол и върху нея се поставя стерилна марля или още по-добре - анкерпласт. Върху марлята се прави превръзка с бинт. Никога на поставяйте памук върху рана, защото той залепва и при повторната превръзка затруднява почистването на раната. Ако кръвоизливът от крайника е по-силен (голяма рана, дълбоко порязване), трябва да се направи пристягане с бинт над мястото на нараняването и марлена превръзка върху раната. Пристягането не трябва да причинява посиняване, побледняване или настиване на крайника под превръзката. Детето трябва веднага да се занесе до поликлиниката. Силно кръвотечение се получава и при нараняване кожата на главата. Веднага се притиска раната с марля и се търси лекарска помощ. В тези случаи често е необходимо зашиване на раната.
Ако раната е замърсена много, трябва да се търси лекарски съвет - възможно е да се наложи поставяне на инжекция против тетанус.
При някои деца се появяват чести кръвоизливи от носа - при малки наранявания или в някои случаи и спонтанно. Много често причината за тези кръвоизливи са разширени кръвоносни съдове. Безболезнено обгаряне на тези съдове от специалист оториноларинголог премахва кръвотечението. Първата помощ, която родителите могат да дадат при кръвоизлив от носа, е притискане на ноздрата, от която кърви, или поставяне на памук, натопен в солена вода.

Втрисане

В началото на много заболявания, придружени с рязко повишаване на температурата, може да се наблюдава втрисане. Поставете детето в леглото, сложете му грейка - електрическа, гумена или добре запушени бутилки с топла вода, и го завийте с топло одеяло или юрганче, дайте на детето една от детските таблетки амидофен, а при големи деца - от
таблетките за възрастни. След спиране на треската измерете температурата. Ако детето се изпоти, преоблечете го.

При деца до 2-3 години истинско втрисане рядко се наблюдава. При тях по-често се вижда побледняване, настръхнала кожа, дори леко посиняване на китките и стъпалата. И тук затоплянето се извършва както при големите деца. Трябва обаче да се внимава да не се предизвика изгаряне на нежната детска кожа.

Загуба насъзнание

 

За щастие загубата на съзнание у децата се среща рядко. Напълно здрави до моментадеца могат да изпаднат в безсъзнание в изключително редкислучаи: отравяния, при травми на мозъка, възпаление на мозъка и мозъчните обвивки. Внезапно може да изпадне в краткотрайна загуба на съзнание дете, което е стояло продължително време право особено ако не е закусило (синкоп). Загубата на съзнание може да бъде израз на епилептичен припадък, на тежка вътрешна кръвозагуба, наблюдава се у деца с някои вродени сърдечни пороци. Ако майката прави на детето си инсулинови инжекции, внезапната загуба на съзнание може да се дължи на предозиране на инсулина. В такъв случай тя обикновено знае какво трябва да предприеме. Загубата на съзнание може да последва един продължителен гърч.
При загуба на съзнание от неизвестно естество първата помощ се изразява в поставяне на болното на легло, разкопчаване и разхлабване на дрехите му, поставяне на главата по-ниско от тялото (това е особено важно при синкоп), изчистване на устата от слюнка и евентуално от повърнати материи. Друго лице или ако няма такова, оказалият първа помощ повиква по телефона лекар или пък осигурява транспорт до най-близката медицинска служба.

Изкуствено дишане

 

Когато дишането спре поради различни причини, се налага да се направи изкуствено дишане. Детето се поставя легнало по гръб, като под плещите му се слага възглавница или навито одеяло. Главата се наклонява назад. Оказващият помощ застава откъм главата на пострадалото, обхваща главата му с двете си ръце, като малките му пръсти при-държат долната челюст и я избутват напред, а палците притискат носа, за да не излиза оттам вдухваният през устата въздух. По този начин устата на детето остава полуотворена. Оказващият помощта вдишва въздух, прилепва устните си до тези на детето и издишва въздуха. След това отдръпва устата си, последва пасивно издишване на въздуха от белия дроб на детето. Процедурата се повтаря 16-20 пъти в минута.
Ако устата на детето не може да се отвори, дишането се из-вършва в носа на детето - «нос в уста», като предварително се поставя марля върху носа му. Процедурата се повтаря също 16-20 пъти в минута.
Ако у детето липсва сърдечна дейност, второ лице прави в същото време сърдечен масаж. Ако оказващият помощ е сам, той редува двете процедури последователно.

Сърдечен масаж

 

В зависимост от възрастта на детето върху сърдечната му област се поставя едната или двете ръце (една върху друга) на оказващия първа помощ. Правят се ритмични тласъци върху гръдната стена с честота около един път в секунда.

Сърдечен масаж
Фиг. Сърдечен масаж

Подобни статии

Отравяне

Отравяне

В зависимост от това, по какъв път е постъпила отровата в организма, отравянията биват хранителни и нехранителни. При хранителните отравяни...

Когато съзнанието на детето е нарушено

Когато съзнанието на детето е нарушено

Нарушенията на съзнанието не са рядка проява при детските заболявания. Нервната система у децата е особено чувствителна към всички вредни за...

Удар от електрически ток

Удар от електрически ток

Удар от електрически ток може да се получи при пряк допир до електропроводници. Освен това (макар и рядко) удар от електрически ток може да ...

Ухапвания от насекоми и змии при детето

Ухапвания от насекоми и змии при детето

Децата често биват ужилвани от насекоми, когато си играят на двора, в градината или на полето. У някои реакцията е незначителна, но у други ...

Домашната аптечка

Домашната аптечка

Всяко домакинство се нуждае от домашна аптечка - от минимален запас от лекарства и материали (за първа помощ при злополука и нараняване, за ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

8347

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия