Когато съзнанието на детето е нарушено

Нарушенията на съзнанието не са рядка проява при детските заболявания. Нервната система у децата е особено чувствителна към всички вредни за нея въздействия: травми, кръвозагуба, висока тем-пература, инфекции, отравяния и др. Загубата на съзнание може да настъпи внезапно или постепенно.
При честите в ранната детска възраст гърчови състояния най-често загубата на съзнание настъпва внезапно. При други болестни състояния нарушението на съзнанието става постепенно, което родителите могат да забележат само по промените в поведението на детето: то не познава майка си, не й се усмихва и с него не може да се влезе в контакт. Психичната му активност постепенно загасва, то става безучастно към околните, сънливо и унесено. Тази сънливост (наричана от лекарите сомнолентност) е леката степен на замъгленост на съзнанието, при силни дразнения детето може за кратко време да се изведе от това състояние. При силно повикване детето реагира, но след това отново се унася. В следващата степен на замъгленост на съзнанието детето изпада в състояние, подобно на дълбок сън. Отслабват неговите рефлекси. У кърмачето отказът да суче и да приеме биберон е понякога тревожен симптом. При най-тежката загуба на съзнание - наричана кома - детето не може да се събуди и при силни дразнения, изчезва рефлексната дейност. При всички степени на нарушения в съзнанието е необходимо да се търси лекарска помощ.

Причините за нарушение на съзнанието

 

Най-често това са тежко протичащи инфекциозни заболявания (менингит, енцефалит, сепсис, салмонелоза и др.), отравяния (напр. със сънотворни средства).

В много случаи обаче детето изпада в безсъзнание незабелязано и причината не е лесно да се установи. За да се подпомогне лекарят, родителите трябва да бъдат готови да отговорят на редица негови въпроси. Имало ли е детето повишена температура, повръщания или диарични изхождаиия? Имало ли е друг път гърчови прояви или подобни нарушения на съзнанието? Какви са първите прояви при нарушението на съзнанието? Получава ли детето сънотворни и други лекарства? Имало ли е достъп до лекарства за възрастни, до алкохолни напитки или други токсични вещества?
Опитите за даване на първа помощ от родителите при подобни състояния е най-добре да се избягват освен при сигурни случаи на отравяния, при които може да се предизвика повръщане, като се внимава повърнатото да не попадне в дихателните пътища.

Внезапно премаляване при добро здраве (синкоп)

 

Премаляването е краткотрайна загуба на съзнание, която се среща и в детската възраст и често поражда безпокойство у родителите. Внезапно се появява леко сърцебиене, понякога леко изпотяване и завиване на свят; веднага след това детето пребледнява и премалява, като загубва съзнание за няколко секунди или минути. Без да получава гърчове, детето лежи бледо и отпуснато. Ако се постави на чист въздух, бързо идва на себе си. Много важно е в подобни случаи детето да се постави в легнало положение с ниско разположена глава и да не се правят никакви опити за събуждане, защото то само за няколко минути идва в съзнание. Ако стаята е задушна, прозорците трябва да се разтворят.
Подобно премаляване се наблюдава при много впечатлителни и чувствителни деца (деца с невровегетативна лабилност) и юноши, когато те продължително време престояват в задушни помещения или присъстват на неприятни за тях сцени (кръвоизливи, вземане на кръв или правене на инжекция), но също така след преумора и психично напрежение (явяване на изпит). Тези премалявания могат многократно да се повтарят. За тяхното избягване децата постепенно трябва да се закаляват и тренират чрез физическо и психоемоционално натоварване.

Сходно със синкопа е премаляването, което се наблюдава понякога при внезапно изправяне от легнало в право положение (т. нар. ортостатичен колапс). Тази проява е честа в пубертетната възраст, при бързо израстващите на височина момичета. Наблюдава се у деца, които дълго време са били в легло и внезапно се изправят. По-рядко се наблюдава при продължителна стоене в право положение. Изведнъж детето се оплаква от чувство на празнота в стомашната област и лек световъртеж, като веднага след това изпада в безсъзнание. Лицето е бледо, но дишането и пулсът са добри. След няколко минути при поставяне в хоризонтално положение съзнанието се възвръща и детето показва нормално поведение. За предотвратяване на тези ортостатични премалявания се налага отстраняването на всички пропуски в хигиенно-диетичния режим на детето и постепенно закаляване.

Коментари за Когато съзнанието на детето е нарушено

  1. 1.

    imam edin vapros po otnohenie na pripadacite na moeto dete tozi simtom se poiaviava samo kogato my se skarah ili my zabranih nehto toi zaspiva za sekyndi detetomie na 5godini.kakvoda napravia osvem vednaga da brakna vav ostata i davidia danebi dasie glatnal ezika nokato go ostavia da spi toi zpi pone 4assled tova.

Подобни статии

Злополуки в детска възраст

Злополуки в детска възраст

Характерна за нашия бит злополука е и з г а р я н е т о. То бе често в миналото, но се среща все още в наши дни. Опасните изгаряния, които м...

Лекарства и бременност

Лекарства и бременност

Въпросът за възможното вредно отражение на някои лекарствени вещества върху бременността е познат доста отдавна, но особено много нашумя сле...

Детето има повишена температура

Детето има повишена температура

Повишената температура у детето хвърля в тревога родителите и те искат от лекаря бързо да я снижи. Това обаче невинаги е възможно и не винаг...

Първи стъпки в половото възпитание

Първи стъпки в половото възпитание

Всички родители желаят децата им да бъдат добре възпитани, и то още от ранната възраст. Възпитанието обаче има много страни. Една от най-дел...

Промени в режима на бебето

Промени в режима на бебето

Кога да се отмени храненето в 22 часа. Това зависи от готовността на кърмачето. Трябва да се съобразите с две неща. Първото е дали бебето, е...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

06.06.2009

Обновено
Обновено

06.06.2009

Прочетено
Прочетено

5816

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия