Дневен режим

С възрастта разпределението на времето в денонощието за трите основни дейности на детето - бодърстване, хранене и сън, се променя. Часовете за игра и активна двигателна дейност се увеличават все повече и повече. Времето за хранене намалява, намалява и продължителността на дневния сън, докато нощният сън остава непроменен по продължителност.

Сънят на малкото дете.

Детският сън е най-дълбок през първите часове след заспиването. След това то започва от време на време да се раздвижва, обръща се в леглото, докато настъпи пробуждането. Има обаче деца, които спят без да се помръднат цяла нощ. Сутринта майката намира такова дете в позата, в която го е поставила за сън. Това съвсем не означава, че детето се е преуморило от предишния ден. Тук си казва думата и типът нервна система. Той има решаващо значение и за начина на заспиване и събуждане. Едни деца заспиват веднага щом си легнат и сутринта се събуждат изведнъж. Други заспиват по-бавно и по-трудно, а на сутринта не искат да станат от леглото.
Сънят на малкото дете за едно денонощие е около 14 часа, от която 9-10 часа през нощта.
Времето за вечерното лягане е едно и също за ранната и за предучилищната възраст. Детото трябва да заспива към 20-20,30 часа. На никаква цена не се съгласявайте да отложите поставянето в леглото с половин или един час. Достатъчно е това да се повтори 3-4 пъти и стереотипът на заспиване и събуждане вече е променен. Нощният сън се намества с един час, а съответно на това и сутрешното събуждане, а оттам и целият дневен режим на детето.
През деня само децата до две години спят по два пъти - един час предиобед и два часа следобед. Някои от тях обаче рано се отказват от предиобедиия сън, като за сметка на това увеличават следобедния. Погрешно ще бъде да се мъчим на всяка цена да ги приспиваме и предиобед. Децата на две години обикновено спят само следобед по 2 1/2 часа. Всички деца до 6 - 7-годишна възраст по правило спят следобед. Има обаче деца, които още след 3-4 -ата година се отказват да стоят следобед и всички опити и усилия на загрижените майки и баби в това отношение остават безрезултатни. Не бива това явление да се смята опасно за здравето на детето. Такова дете заявява: «Мамо, спи ми се», още преди 20 часа, понякога още преди да се е навечеряло. Просто избързайте да му предложите вечерята в 19,30 часа, за да не заспи гладно. То ще спи непробудно не 9, а дели 10-11 часа, така че не ще остане недоспало.
Ежедневните разходки на открито са неотменна грижа на добрите родители. Те са необходими на детето през всички годишни сезони.

Велосипедът.

Не може да се отрече, че това е любимо средство за игра, спорт и развлечение за децата от всички възрасти, дори още след втората година. При това и здравословно - детето свиква на мускулни натоварвания, на умение, съобразителност и ловкост. Постарайте се да осигурите на детето велосипед - отначало с три колела, а след това с две. Велосипедът е особено за препоръчване при деца, чиито крака са прибрани в коленете под формата на буквата X, при пълни деца и деца с плоски стъпала.
Понятно е, че малкото дете трябва да бъде под надзора на възрастен, докато кара своето колело. За делта трябва да се подбират подходящи детски площадки, дворни места между жилищата. Но даже и децата от предучилищната възраст не биаа да остават без надзор, когато излизат със своя велосипед, защото лесно се увличат, забравят майчините заръки, отиват на оживени улици, където ги грози злополука.
ВНИМАНИЕ - опасност от злополука! Малкото дете не бива да остава само вкъщи, още по-малко на двора или в парка. Където и да е, то може да направи някоя пакост. Когато вървите с него по улицата, дръжте го винаги за ръка, като вие останете от страната на уличното платно, защото нещо може да привлече вниманието му и то само за секунди да се изплъзне от ръката ви и да попадне под колелата на автомобила.

Етикети

дневен, режим

Подобни статии

Дневен режим на децата над 7-годишна възраст

Дневен режим на децата над 7-годишна възраст

Дневният режим, когато е правилно организиран, осигурява хармонично психично развитие, запазване на работоспособността и поддържане на оптим...

Нарушения на съня на детето

Нарушения на съня на детето

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-про-дължителен е неговият сън. Вие вече знаете средна...

Закаляването е необходимо за детето

Закаляването е необходимо за детето

Закаляването представлява въздействие на природните фактори и на някои целенасочени мероприятия, които водят до укрепване на детския организ...

Калоричен шок

Калоричен шок

Как се отразява коледният пост и следващите го седмици на преяждане върху теглото? Ако изключим алкохола и приемем, че тренировъчният му ...

Калориен баланс

Калориен баланс

Калориен баланс – това е съотношението между количеството енергия прието с храната от атлета, и количеството енергия изразходвано в трениров...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

29.05.2009

Обновено
Обновено

29.05.2009

Прочетено
Прочетено

3240

Нередност Докладвай за нередност
1 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия