Дневен режим на децата над 7-годишна възраст

Дневният режим, когато е правилно организиран, осигурява хармонично психично развитие, запазване на работоспособността и поддържане на оптимална възбудимост на нервната система.
Режмът на учениците от I до XI клас съдържа следните основни компоненти: учебни занятия в училище, подготовка у дома, почивка с малсимално пребиваване на открито, рационално пълноценен сън. Освен това в режима трябва да бъде отделено достатъчно време за занимания според интересите на ученика (четене, музикални занимания, рисуване обществена дейност, помощ в семейството).
Учебните занимания в училище се определят от учебния план и са съобразени с хигиенните изисквания. Каква трябва да бъде продължителността на заниманията у дома според възрастта?

I клас до 1 час
II клас до 1 ½ час
III - IV клас до 2 часа
V - VI клас до 2 ½ часа
VII клас до 3 часа
VIII - IX клас до 4 часа

Някои от учениците се справят с домашните занимания в по-кратки срокове, докато за други това оптимално време е недостатъчно. Поради неравномерно натоварената учебна програма родителите трябва, така да нагласят режима на своите деца, че той да се изпълнява за определените за различните възрасти часове. Това означава, че в някои дни с по-малко натоварване може да се подготвят уроци за следващите дни.
Ако времето за подготовка на ученика системно се удължава, това може да доведе до обратни, по-лоши резултати: намаляване на вниманието, на бързината на четене, на качеството на писме-ните работи, а освен това се намалява времето, необходимо за разходка, спортни занимания, сън.
Подготовката на уроците за следващия ден не трябва да започва веднага след завръщане от училище. Учениците, които учат в следобедната смяна, трябва да се подготвят на следващия
ден след сутрешната закуска, а тези, които учат сутрин, след разходка и игри в продължение на 1 ½ часа.
През почивните дни и ваканциите е необходимо по-дълго пребиваване на открито, участие в игри и спортни занимания. Не трябва да се забравят обаче и творческата дейност (музика, рисуване), четенето на книги, посещенията на театър, кино.
Важна съставна част от режима на ученика представлява сънят. Нуждата от сън и неговата продължителност се променят с възрастта.


Таблица

Продължителност на съня над 7-годишна възраст

 

Възраст (в години)

Продължителност на съня (в часове)

7-10

11-10

11-14

10- 9

15-17

9 - 8

Недостатъчният сън има неблагоприятно влияние върху висшата нервна дейност на децата. Намалява се значително работоспособността, повишава се възбудимостта на нервната система. Изследванията показват, че по време на сън настъпва усилване на кръвообращението и обмяната на веществата в мозъка. Сънят има голямо значение за запазването и обработването,на инфор-мацията, получена по време на обучението.

Децата от 7- до 8 -годишна възраст трябва да лягат не по-късно от 20,30 часа, децата между 9 и 12 години - в 21 часа, между 13 и 14 години - в 21,30 часа, а над 15 години - не по-късно от 22 часа. Това означава, че учениците от ранната училищни възраст трябва да гледат само детското предаване по телевизията, след 13-годишна възраст могат да гледат само избрани филми и програми. Трябва да се знае, че продължителното гледане на телевизия изморява децата, като се отразява и върху дълбочината на съня.

Подобни статии

Дневен режим

Дневен режим

С възрастта разпределението на времето в денонощието за трите основни дейности на детето - бодърстване, хранене и сън, се променя. Часовете ...

Запек у децата

Запек у децата

Някои здрави деца се изхождат по 2 дори 3 пъти дневно, а други - по един път на 2-3 дни. За запек говорим, когато децата се изхождат по един...

Хронично възпаление на сливиците

Хронично възпаление на сливиците

Хроничното възпаление на сливиците (хроничният тонзилит) трябва да се разглежда като едно постоянно гнойно огнище (фокус), от което в органи...

Затлъстяване

Затлъстяване

Приема се, че над 30% от възрастните хора в цивилизованите страни са с наднормено тегло. Този процент се увеличава чувствително при хората н...

Нарушения на съня на детето

Нарушения на съня на детето

Сънят за детето е крайно необходим. Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-про-дължителен е неговият сън. Вие вече знаете средна...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

31.05.2009

Обновено
Обновено

31.05.2009

Прочетено
Прочетено

12055

Нередност Докладвай за нередност
3 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия