Детето, майката и лекарят

Нека ви припомним, че лекарят не е търсен само да лекува детето. Той има важно място в неговото отглеждане и възпитание, за правилното му физическо и психическо развитие, за опазването му от болести. А това е предпоставка за опознаване, дори за сприятеляване.
Докъм 4-6-ия месец бебето не запомня физиономии, така че в тази възраст то не може да свърже своето неприятно преживяване с лицето на лекаря. Едва към края на първата година след 2-3 срещи с него то може да го запомни, но за не повече от 14 дни. Двегодишното дете вече помни физиономии за цял месец. Ето защо от тази възраст както майката, така и лекарят трябва да се погрижат тези срещи да бъдат приятни за детето.
Не плашете детето с лекаря, с болницата и с инжекции. За съжаление все още има родители, които не разбират, че чичко доктор трябва да се представя на децата като техен доброжелател, дори приятел. Често пъти наплашеното дете още при въвеждането му в лекарския кабинет започва да плаче, дори да крещи така силно, че и останалите деца в чакалнята се разплакват. Вие разбирате, че поведението на такива родители е съвсем неп-равилно.
Майката трябва да подготви малчугана за първата му среща с добрия чичко доктор, който ще види дали зъбките са здрави и хубави, дали коремчето е пълно, дали детето е послушно и дали заслужава искания подарък. Така лекарят ще може спокойно да извърши своя преглед. Майката е тази, която най-лесно и умело ще убеди малкия пациент, че няма да има нищо страшно при срещата с лекаря, че никак няма да боли. Ако после се окаже, че нещо го е позаболяло, то сигурно се е получило, защото детето не е стояло мирно.
Доверието на майката към лекаря е безусловно необходимо. Как тя ще дава на своето дете лекарствата, предписани от лекаря, ако не е убедена в необходимостта от тези лекарства.

Честата смяна на лекаря не бива да се допуска, доколкото това зависи от вас. Тя е безполезна, понякога дори вредна. За лекаря е много важно да проследи развоя на заболяването отначало докрай. Така той най-добре ще ви ориентира за състояниетона детето и ще може да приложи най-ефикасното лечение. А лекуващият лекар ще прецени кога се налагат допълнителни изследвания и кога е нужно да се консултира с по-опитни свои колеги.
Много родители са готови веднага да упрекнат лекаря, когато болестта се развива неблагоприятно. Не правете това прибързано. Развитието на болестта зависи от много фактори - от естеството на причинителя, от съпротивителните сили на детския организъм, от своевременно потърсената помощ и едва след това от сполучливия избор на лекарствата.
Все пак, нека ви припомним, че нашето здравеопазване ви дава възможност да осигурите консултация със съответния по-опитен специалист по пътя на т.нар. свободен прием, който е безплатен.
Лекарят също трябва да има доверие във вас. Неговата диагноза, а оттам и лечението на детето се определят до голяма степен и от това, което вие ще му кажете по време на разговора за историята на заболяването.

 

Подобни статии

Особености на болестните прояви у децата

Особености на болестните прояви у децата

Болестните прояви и оплаквания у децата имат редица особености. Те показват различия при отделните деца, а също така се менят в различните п...

Детето има повишена температура

Детето има повишена температура

Повишената температура у детето хвърля в тревога родителите и те искат от лекаря бързо да я снижи. Това обаче невинаги е възможно и не винаг...

Защо детето кашля

Защо детето кашля

Кашлицата е честа проява при децата. Родителите са много обезпокоени, когато кашлицата е упорита и продължителна и не се успокоява от предпи...

Когато детето се оплаква от болка

Когато детето се оплаква от болка

Болката е често оплакване при детските заболявания. Нерядко и лекарят е затруднен при установяването на нейната истинска причина. През отдел...

Детето повръща

Детето повръща

Рядко се срещат деца, които никога не са повръщали. Колкото по-малко е детето, толкова по-голяма е склонността към повръщане. Най-често това...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

08.06.2009

Обновено
Обновено

08.06.2009

Прочетено
Прочетено

2679

Нередност Докладвай за нередност
0 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия