Главата на бебето

Тя е малко по-различна по устройство от тази на възрастните. Мозъчната част на черепа е по-голяма от лицевата, тъй като мозъкът расте усилено през време на вътреутробния живот, а това продължава и след раждането. Там, където се срещат повече от две кости, има меки места на черепа без костна тъкан, наречени фонтанели.
Голямата фонтанела се намира на темето, има ромбовидна форма и по време на раждането е с размери от 1 до 2-3 см. Тези размери се задържат през първото полугодие, след което фонтанелата бързо намалява и нормално зараства към края на първата година, най-късно до 1 година и 4 месеца.
Някои майки се интересуват доста от състоянието на фонтанелата на детето, вълнуват се от по-късното или ранно затваряне(зарастване). Вярно е, че ранното затваряне на фонтанелата може да бъде израз на преждевременно срастване на черепните кости. У някои здрави кърмачета обаче голямата фонтанела се затваря преди края на първата година, даже още към 7-8 -ия месец, но черепът им расте нормално и бебето не изостава в нервно-психичното си развитие. Много по-важен показател за растежа на мозъка и главата е обиколката на черепа.

Ако тя е в границите на нормата и нараства ежемесечно, то всичко е наред въпреки рано зарасналата фонтанела. Ако голямата фонтанела остава незатворена след 14-16 -ия месец, съобщете това на лекаря. Той ще провери дали у детето няма рахит, протичащ в лека форма. Много рядко фонтанелата може да остане неаатворена и след 18 -ия месец поради някои други причини, които лекарят ще потърси.
Като говорим за фонтанелата, нека кажем оше нещо. Вие ще окажете голяма помощ на лекаря и ще допринесете за своевременното лечение на вашето болно бебе, ако забележите, че то има висока температура, а неговата фонтанела е изпъкнала и напрегната. Трябва да заведете болното при лекар без никакво забавяне.
Малката фонтанела се опипва в областта на тила и е с триъгълна форма. В повечето случаи по време на раждането тя е вече зараснала или пък това става в първите седмици след раждането.
Обиколката на главата, както вече стана дума, има много по-важно значение за преценяване нарастването на мозъка на бебето, отколкото размерите на фонтанелата. По време на раждането тя е около 35 см. След това се увеличава ежемесечно отначало с по 2 см, а след това с по 1 см, така че за цялата първа година нараства с около 12 см. Измерването на обиколката на главата е работа на сестрата и на лекаря.

 

Коментари за Главата на бебето

  1. 1.

    Имам приятелка, чиято дъщеря е на 2г и 1 м. и още не се е затворила фонтанелата, на скенер са видяли калцификации в мозъка, но изследванията показаха, че няма токсоплазмоза, а и тя не боледува изобщо, не знам как биха задържали неподвижно едно 2 г дете за ярено-магнитен резонанс...майката е много притенена, а педиатърката не може да открие други причини (както казвате в статията, че педиатър ще търси причините)
    Въпросът ми е, какви други изследвания има, които да покажат на какво се дължи този проблем?
    Благодаря ви много (ако някой ми отговори въобще...)

  2. 2.

    Zdr.Osven fontanelata ima li drugi priznaci koito pritesnqvat doktorite.

Подобни статии

Особености на болестните прояви у децата

Особености на болестните прояви у децата

Болестните прояви и оплаквания у децата имат редица особености. Те показват различия при отделните деца, а също така се менят в различните п...

Увредени деца

Увредени деца

Увреденото дете е тежък проблем както за родителите, така и за лекарите. Съществуват различни степени на увреждане с изоставане във физическ...

Кожни заболявания

Кожни заболявания

Кожата иа новороденото е нежна, тънка и пухкава. Повърхностният й слой, наричан епидермис, е много тънък и лесно може да се охлузи. Кожата н...

Злополуки в детска възраст

Злополуки в детска възраст

Характерна за нашия бит злополука е и з г а р я н е т о. То бе често в миналото, но се среща все още в наши дни. Опасните изгаряния, които м...

Телесната маса на бебето

Телесната маса на бебето

Нормално здравото бебе наддава през първото тримесечие около 25 грама на ден. За второто тримесечие тази норма е около 20 грама, за третото ...

admin

admin

2958 публикации

Публикувано
Публикувано

25.05.2009

Обновено
Обновено

25.05.2009

Прочетено
Прочетено

15562

Нередност Докладвай за нередност
2 харесват, 0 не харесват
Публикувай статия